Tetka Džafi -> Ablacija placente i eklampsija, dve najveće opasnosti 3. tromesečja (15.3.2010 10:33:54)
|
Izgubila sam jednu devojčicu u terminu, u 39. nedelji zahvaljujući komplikaciji koja se zove ablacija placente. Moj lekar, koji je vodio i moju prvu, besprekornu trudnoću, nije primetio jedan od tri upozoravajuća znaka koja mogu ukazivati na opasnost od ablacije placente ili pre-eklampsije ili eklampsije. Ja tada nisam ništa znala o tome. Bila sam bezbrižna, veoma lako sam nosila to drugo dete i spremno iščekivala svaki dan neki od znakova početka porođaja. Napominjem da je subjektivno moja trudnoća bila savršena, bila sam pokretna, ugojila sam se svega 8 kilograma, radila sam praktično do kraja. Ablacija placente je, dakle, prerano odlubljivanje posteljice. Može da se desi češće kod žena koje imaju placentu previju (zavaljenu i spuštenu matericu, što ginekolozi primete odmah), ali može i kod onih kod kojih je fiziološki sve bilo u redu (kao što je to bilo kod mene). Posteljica se, naime, odlubi od zida materice i prekine dovod vazduha bebi. To je jedna od dve najteže komplikacije trećeg tromesečja, uz eklampsiju, gotovo 100% smrtonosna za bebu i veoma opasna za majku. Eklampsija je stanje slično epilepsiji, počinje upozoravajućim znacima zamagljivanja vidnog polja, vrtoglavice, mučnine i povraćanja, nesvestica. Postoji niz simptoma koji bi mogli da ukažu na potencijalnu opasnost, ali mogu da se dese bez ijednog predznaka. Veoma su retke, javljaju se u 0,1% trudnoća. Za obe komplikacije upozoravajući znaci su: 1. Povišen krrvni pritisak. 2. Oticanje lica i zglobova (treba ga razlikovati od umerenog oticanja pred porođaj ili od visokih temperatura vazduha) 3. Proteinurija (prisustvo proteina u urinu, ispituje se kad se nosi na laboratirjsku kontrolu komletnog urina). Oni mogu da se pojave združeno, a mogu i svaki za sebe. U udžbeniku za ginekologiju i akušerstvo, koju sam "studirala" nakon svoje tragedije, uz ove znake stoji i predlog terapije kojom se u 90% slučajeva može preduprediti neželjeni ishod: magnezijum! Ova tema neka bude ovde da biste bile pametnije, a ne da biste se uplašile. Da sam ja ovo znala, umela bih sebi da pomognem, jer sam pred kraj trudnoće imala proteinuriju. Ali, moj lekar nije reagovao na taj nalaz, iako je taj nalaz uredno prepisivao na svim mojim izveštajima sa lekarskih pregleda kod njega.
|
|
|
|