RE: Zakon o nasledjivanju (Puna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Porodično zakonodavstvo

Poruka

Shishica -> RE: Zakon o nasledjivanju (5.9.2012 14:10:54)

Znaci testament!

Svako zna najbolje zasto nesto treba da bude kako treba da bude.. nemojte me shvatiti pogresno, da neku siroticu zelim da ostetim.
Gospodja je sahranila do sad tri muza, ima sinove, svoju penziju NIKAD nije dala u kucu moga dede, ni dinar. Ostalo da ne opisujem..
Dusa bi me bolela da to sve dedino i bajkino ode nekoj tamo zeni.. ona KAO nece nista, ali .. nisam ja mala..

viking -> RE: Zakon o nasledjivanju (5.9.2012 14:11:56)

Ne počupaš, nego sud naloži suprugu da ti plati, lupam, 10.000 evra za te troškove.
A kad već navodimo ovakav primer, ja nikada ne bih tražila polovinu tog stana, ako ga je on već imao pre nego što sam ja došla.

IZVORNA PORUKA: Tash

Šta sad to ustvari znači? Udam se i muž ima stan. Kada se razvodimo, to je samo njegov stan?A ja iščupam kompletnu kuhinju i ponesem jer je plaćena od mojih para? Ili počupam prozore?

New Mom -> RE: Zakon o nasledjivanju (5.9.2012 14:14:56)

IZVORNA PORUKA: Shishica

Znaci testament!

Svaki naslednik ima pravo na nasledstvo, bez obzira na testament (sve se da poništiti).
Čak i ugovor o poklonu se može srušiti ako zainteresovane strane nisu potpisale da su sporazumne (da X da to osobi Y a njima ništa).
Po meni najbolja varijanta je Ugovor o doživotnom izdržavanju.

Anoniman -> RE: Zakon o nasledjivanju (5.9.2012 14:15:21)

IZVORNA PORUKA: viking RR

Ne počupaš, nego sud naloži suprugu da ti plati, lupam, 10.000 evra za te troškove.
A kad već navodimo ovakav primer, ja nikada ne bih tražila polovinu tog stana, ako ga je on već imao pre nego što sam ja došla.

Šta sad to ustvari znači? Udam se i muž ima stan. Kada se razvodimo, to je samo njegov stan?A ja iščupam kompletnu kuhinju i ponesem jer je plaćena od mojih para? Ili počupam prozore?

Ne bih ni ja tražila ako nemamo dece. Ako imamo, tražila bih da pola odmah prepiše na dete (ne znam kako to funkcioniše sa maloletnom decom, sigurno postoji nekakvo rešenje), pa onda o tom po tom kad poraste šta će sa tim. (ne znam dal je jasno šta sam napisala)
A naravno da ne bih počupala prozore, šalim se malo. A pitala sam jer sam ZAISTA nedavno čula da se nakon 2 god vanbračne zajednice sva imovina deli na pola, i zaista mi je drago ako nije tako.

New Mom -> RE: Zakon o nasledjivanju (5.9.2012 14:17:36)

Tash, sve postaje zajedničko. Čak imaš pravo i na taj stan koji je on "uneo" u brak, jer se smatra da ste zajedno ulagali. Čak i da ti u međuvremenu od svojih dobiješ nešto, tvoj muž ima pravo na to pola-pola.

Shishica -> RE: Zakon o nasledjivanju (5.9.2012 14:18:26)

A da li i onda ona mora da potpise da je saglasna i ne moze posle to da ospori niko?

Shishica -> RE: Zakon o nasledjivanju (5.9.2012 14:20:08)

Cekajte, ako ona prva umre, da li njeni sinovi mogu da moce prste?

daca77 -> RE: Zakon o nasledjivanju (5.9.2012 14:20:49)

Tash, postoji mogucnost da trazi nuzni deo i eventualno da sud usvoji zahtev da se isplati protivvrednost imovine (kuhinja, prozori), koji ostaju u drzavini supruga.

*Alexx* -> RE: Zakon o nasledjivanju (5.9.2012 14:22:58)

Kakav izraz [sm=smiley26.gif]

New Mom -> RE: Zakon o nasledjivanju (5.9.2012 14:23:36)

A da li i onda ona mora da potpise da je saglasna i ne moze posle to da ospori niko?

Da i da.
S tim da ako je on npr. bolestan ili ima dijagnozu (tipa rak, ciroza itd. - da će skoro preminuti), ovo ne vredi praviti.

minavb -> RE: Zakon o nasledjivanju (5.9.2012 14:23:40)

IZVORNA PORUKA: New Mom

Tash, sve postaje zajedničko. Čak imaš pravo i na taj stan koji je on "uneo" u brak, jer se smatra da ste zajedno ulagali. Čak i da ti u međuvremenu od svojih dobiješ nešto, tvoj muž ima pravo na to pola-pola.

Znaci zivim sa nekim tipom dve godine, nasledim od roditelja dedovinu i on ima prava da mi uzme pola? Govorim hipoteticki

Anoniman -> RE: Zakon o nasledjivanju (5.9.2012 14:24:23)

IZVORNA PORUKA: daca77

Drage, Porodičnim zakonom regulisane su bračna i vanbračna zajednica a prava i obaveze vanbračnih drugova istovetne su pravima i obavezama supružnika. Što se imovinskih odnosa tiče i u bračnoj i u vanbračnoj zajednici važe režimi posebne i zajedničke imovine. Posebna imovina je imovina koju je (van)bračni drug uneo u (van)bračnu zajednicu. To je Imovina koju je supružnik stekao u toku trajanja braka deobom zajedničke imovine odnosno nasleđem, poklonom ili drugim pravnim poslom kojim se pribavljaju isključivo prava predstavlja njegovu posebnu imovinu. Posebnom imovinom supružnici upravljaju I raspolažu samostalno. Zajednička imovina je imovina koju su supružnici stekli radom tokom trajanja zajednice života. Ovom imovinom upravlja se i raspolaže sporazumno. Dakle, jedino je zajednička imovina podobna za deobu po prestanku vanbračne zajednice.

[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Jesam ja luda, ili vi tvrdite različito?

daca77 -> RE: Zakon o nasledjivanju (5.9.2012 14:24:28)

Sinovi bi imali pravo samo kod podele njene posebne imovine koju je ona unela u vanbracnu zajednicu.

New Mom -> RE: Zakon o nasledjivanju (5.9.2012 14:25:05)

Na žalost, da.

Shishica -> RE: Zakon o nasledjivanju (5.9.2012 14:25:30)

Dobro, Alex, razumi me.. ne biram reci, nije mi sve jedno [sm=smiley1.gif]

New Mom -> RE: Zakon o nasledjivanju (5.9.2012 14:27:02)

Jesam ja luda, ili vi tvrdite različito?

Nisi luda. Ja se ograđujem, nisam pravnik, ali mm jeste i kum nam je advokat, a sve ovo sam učila zbog ličnih nekih situacija koje sam prošla i koje me čekaju.

Anoniman -> RE: Zakon o nasledjivanju (5.9.2012 14:27:41)

IZVORNA PORUKA: minavb

Znaci zivim sa nekim tipom dve godine, nasledim od roditelja dedovinu i on ima prava da mi uzme pola? Govorim hipoteticki

Da, ja sam tako mislila do pre koji minut, kada me je Daca zbunila. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Shishica -> RE: Zakon o nasledjivanju (5.9.2012 14:30:12)

Pa sad sta sa sinovima, imamo dva razlicita odgovora [sm=smiley36.gif] Daco ti si nam pravnik?

viking -> RE: Zakon o nasledjivanju (5.9.2012 14:31:05)

Drugim rečima, ne udajte se, ne ženite se, ne živite ni sa kim nikada i bićete bogati [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Tash, sve sam skapirala, i ja sam rekla "čupaš" zato što si ti tako rekla, nisam ni ja mislila bukvalno [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image] A za decu i stan, ona imaju to pravo po zakonu, nema šta da tražiš da mu pripiše ovo ili ono.

Anoniman -> RE: Zakon o nasledjivanju (5.9.2012 14:31:52)

Pa ako je istina da baba nasleđuje deo dedinog (pola), onda svaki sin dobija četvrtinu. 

Shishica -> RE: Zakon o nasledjivanju (5.9.2012 14:33:26)

Sinovi bi imali pravo samo kod podele njene posebne imovine koju je ona unela u vanbracnu zajednicu.

Da ali Daca kaze ovako, a to onda znaci da oni nemaju nista, jer baba nista nije unela ni doprinela, niti za hleb, a kamoli nesto oko kuce..

New Mom -> RE: Zakon o nasledjivanju (5.9.2012 14:35:06)

jer baba nista nije unela ni doprinela, niti za hleb, a kamoli nesto oko kuce..

To samo znači da može da bude jako "zanimljivo" jer to sve mora sud da utvrdi.

Shishica -> RE: Zakon o nasledjivanju (5.9.2012 14:37:12)

Dakle: Ugovor o dozivotnom izdrzavanju i da ona potpise, a ako ne potpise moze, ali i ne mora biti problema?

minavb -> RE: Zakon o nasledjivanju (5.9.2012 14:38:31)

Ovako- teca je stekao stan mnogo pre nego sto ozenio tetku, znaci ppsebna svojina. Kad je umro, tetka je dobila svoju polovinu jer se msatralo da je stan zajednicki, a tecina polovina se delila na dba dela, pa je cetvrtina pripala tetki a druga njegovoj sestri ker drugih naslednika nije bilo. Toliko o posebnoj imovini.

New Mom -> RE: Zakon o nasledjivanju (5.9.2012 14:39:13)

Dakle: Ugovor o dozivotnom izdrzavanju i da ona potpise, a ako ne potpise moze, ali i ne mora biti problema?

Ne mora biti problema sem ako se (posle njegove smrti) izjasni da se ne slaže sa tim.
Najbolje imati sve crno na belo, ako može, da ne razbijaš glavu.

Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4 5   Sledeća stranica >   >>