cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

10 jednostavnih načina da ublažite mučninu u trudnoći

Dobra vest je ta da ćete kroz samo nekoliko meseci postati mama, a loša da će vas na to neko vreme najverovatnije podsećati jutarnje mučnine.

10 jednostavnih načina da ublažite mučninu u trudnoći

Neke žene imaju tu sreću da ih ovaj problem zaobiđe, dok neke buduće mame jutarnje mučnine redovno posećuju. Možda nećete moći u potpunosti da ih se rešite, ali imamo za vas 10 saveta koji će vam pomoći da ublažite njihov intenzitet.


1. No stress

Iako to često zna da bude teško, ipak se trudite da se što je manje moguće nervirate. Iako ste kao novopečena trudnica verovatno osetljiviji nego do sada, ne dozvolite da vas izbace iz takta. Osim što stres pogoršava simptome, on negativno može uticati i na samu bebu.


2. Ne izbegavajte hranu

Nikako ne zaboravite da jedete na vreme. Morate imati bar tri obroka dnevno, a na odmet nisu i dve lagane užine poput voća. Jer, prazan stomak je vrlo pogodno područje za nastanak mučnine. Ipak, nemojte ni preterivati u hrani. Jedite češće, ali manje.

 

PROČITAJ JOŠ: Dozvoljene i nedozvoljene stvari u trudnoći


3. Ne zaboravite na fizičku aktivnost

Mnoge trudnice iscrpljene mučninama odlučuju da, ako im vreme to dozvoljava, čitav dan ostanu u krevetu, misleći da će time rešiti problem. Međutim, rešenje leži u postupku potpuno suprotnom od izležavanja – u kretanju! To što ste
trudni ne znači da treba da zanemarite fizičku aktivnost. Naravno, ako je sa vama i vašom bebom sve u redu i ako vam doktor nije preporučio strogo mirovanje. Svakako, aktivnost je potrebno prilagoditi novonastaloj situaciji, pa samim tim treba izbegavati zahtevne, iscrpljujuće aktivnosti. Lagane šetnje biće sasvim dovoljne.


4. Izbegavajte jake mirise

Izbegavajte suviše začinjenu hranu koja pritom ima izrazito jak miris. Parfemi takođe mogu biti jedan od izazivača jutarnje mučnine u ovom periodu.


5. Ne umarajte se

Izbegavajte da se u ovom periodu bavite kućnim poslovima poput usisavanja, pranja prozora, ribanja kupatila… Iako će muškarci misliti da samo pokušavate da ih naviknete da oni to rade, pospremanje kuće i sve aktivnosti koje to podrazumevaju mogu pogoršati mučninu.

 

PROČITAJ JOŠ: Kako prevazići umor u trudnoći

 

6. Pazite šta jedete

Namirnice kao što su testenina, pirinač, hleb i žitarice snabdeće vaše telo energijom, a ipak neće izazvati mučninu od koje strahujete posle svakog obroka.


7. Supice i čorbice kao lek

Zdrav obrok koji će vas takođe vrlo brzo zasititi, a da pritom neće izazvati jutarnje mučnine, jeste supa i raznorzne čorbice od povrća. Ne zaboravite da ne preterate sa začinima.


8. Slušajte savete doktora, a ne baka

Iako će bake brže-bolje potrčati da vam pomognu pripremajući vam raznorazne čajeve protiv mučnine, ipak skupite hrabrosti i odbijte ih dok se ne posavetujete sa lekarom da li sastojke koje oni sadrže smete da konzumirate.

 

PROČITAJ JOŠ: Hormoni utiču na položaj bebe u stomaku


9. Stop cigaretama

Podrazumeva se da ćete, u slučaju da ste do sada bili pušač, ostaviti cigarete koje ne samo da izazivaju mučninu, već ugrožavaju i vaše i zdravlje bebe koju ćete uskoro doneti na svet. Međutim, to nije dovoljno. Osim što ćete prestati da pušite, izbegavajte i zadimljene prostorije gde svi oko vas puše.


10. Zaboravite na kofein

Kafa je proizvod više koji ćete morati da bar na neko vreme izbacite iz upotrebe ako ne želite da se svakodnevno susrećete sa iscrpljujućim mučninama. Naročito vruća kafa.


U slučaju da su mučnine toliko jake da vas sprečavaju da obavljate uobičajene radnje ili da one potraju duže od tri meseca, ne oklevajte da se obratite lekaru koji vodi vašu trudnoću.

news-img

Neka ovo leto bude najsrećnije do sada!

Deca zaslužuju da imaju zamršenu kosu, stopala od peska, kolena zelena od trave, prljave ručice od igre. Ove stvari pune njihovu dušu, više od bilo čega drugog.

favorite-img

Oglasna poruka

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img