cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

10 predmeta na kojima živi najviše bakterija, a bebe ih svakodnevno koriste

Naučnici su nedavno obavili testiranje i otkrili top 10 predmeta koji se nalaze u prosečnom domaćinstvu s bebom, a koji imaju najviše bakterija na sebi.

10 stvari u stanu na kojima živi najviše bakterija

Kao i velikoj većini roditelja, bakterije su verovatno i vama "neprijatelji broj 1". Pročitali ste sve savete o zdravlju bebe, oprezni ste oko toga gde idete s bebom, govorite o stalnom pranju ruku i "pročešljali" ste celu kuću od potencijalnih mesta množenja bakterija. 


Ako tražite novi dokaz da se bakterije nalaze doslovno svuda - imate sreće. Stranica "A Secure Life" sprovela je testiranje i otkrila top 10 predmeta koji se nalaze u prosečnom domaćinstvu i koji su u svakodnevnom kontaktu sa gotovo svakom bebom, a koji na sebi imaju najviše bakterija. Ovo su najopasniji predmeti, poređani od onih sa najmanje do onih sa najviše bakterija: 


10. Ključevi auta

Ključevi auta često se drže u kući, a njihova metalna površina može sadržavati štetne mrlje bakterija od kojih se i vi i vaša beba možete razboleti. 


9. Tablet/mobilni

Pre nego li dopustite vašem mališanu da uzme vaš uređaj, razmislite o tome gde je bio. Testiranje je pokazalo kako mobilni i tableti imaju tip bakterije koji može uzrokovati infekcije na otvorenim ranama. 


8. Kvake na vratima

Verovatno već znate da su kvake na vratima mesta koja treba dobro dezinfikovati, a testiranje je samo potvrdilo ovu činjenicu.

 

7. Slikovnice

Iako se slikovnice čine bezopasnima, ispalo je da se na njima nalaze bakterije koje potencijalno mogu uzrokovati infekciju uha. 


6. Plastične igračke

Istraživači su otkrili kako su vrhovi i prednje strane plastičnih igračaka najopasniji deo i pravo leglo bakterija. Treba li i kako čistiti gumene igračke za kupanje?


5. Daljinski 

Prebrišite daljinski upravljač vlažnom ili dezinfekcionom maramicom pre nego li dopustite detetu da pokuša da promeni program. 

4. Torba za pelene

Prema rezultatima testiranja, torbe za pelene sadrže kokobacili - bakteriju koja uzrokuje Veliki (Magareći) kašalj.


3. Plišane igračke

Voljene plišane igračke od kojih se naši mališani ne razdvajaju imaju puno više bakterija nego što ste mislili. Svakako s vremena na vreme operite plišane lutke kako bi bile sigurniji za dete. 

2. Cucla, flašica

Istraživači preporučuju roditeljima da pravilno peru cucle i bočice i na taj način izbegnu opasno nakupljanje bakterija. 


1. Kolica

Istraživači veruju kako se toliko bakterija nalazi na kolicima zato jer ih ljudi najčešće drže u garažama, podrumima ili ostavama koje su često pune prašine i izduvnih gasova, mestima na kojima variraju različite temperature i koja su puna vlage. "To stvara idealnu podlogu za razmnožavanje velikih količina bakterija i buđi", piše u njihovoj analizi. 

Izvor: Klokanica

news-img

Ne nosite sa sobom gastritis, nosite Gastritol

Statistika kaže da su simptomi od strane stomaka po učestalosti na drugom mestu, odmah iza glavobolje, i nameće se zaključak da je to jako čest problem sa kojim se susreće savremena populacija.

favorite-img

Oglasna poruka

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img