cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Beba se ne okreće sa leđa na stomak

Većina beba u prvim mesecima najveći deo vremena dok su budne provodi na leđima ili u rukama roditelja što polako prelazi u naviku i jednih i drugih.

Beba se ne okreće sa leđa na stomak

Jedan od strahova koji roditelji imaju je da im dete ne padne sa kreveta pa je i to jedan od razloga za neprestano držanje uz sebe. Stalno nošenje u naručju ne podstiče bebu na aktivnost kao i ležanje na leđima u nosiljci ili kolicima.

Boravak u ograničenom prostoru i istovremeni nagli rast stvaraju kod bebe osećaj da ne može slobodno da se kreće i kada se nalazi na krevetu. Ovo će se ispoljiti nakon trećeg meseca kada beba počinje polako da kontroliše svoje telo.

Početni pokušaji

Kako počinje da se više interesuje za okolni prostor beba postaje aktivnija, tako da se krajem četvrtog meseca u pokušaju da dođe do igračke skotrlja na stranu. Ovo je momenat kada je moguće da padne sa kreveta ili stola za povijanje ako je blizu ivice, zato bebu ne treba ni na sekund ostavljati bez kontakta rukom. Iako ovo još uvek nije pravo okretanje jer su ruke i noge ispred tela, taj trenutak predstavlja početak razvoja kretanja na strani.

U narednom mesecu pokušaji da se okrene uz pokretanje karlice biće sve češći što pokazuje zrelost deteta i svakako ga treba na to podsticati. U petom mesecu beba po prvi put voljno pokušava da se okrene sa leđa na stomak.

Nekada iz objektivnih razloga kao što je široki povoj ova aktivnost izostane ili ako beba uglavnom boravi u nosiljci ili kolicima pokušaji da se okrene bivaju onemogućeni. Krupne bebe kao i one koje imaju nešto snižen tonus takođe imaju poteškoće pri okretanju.

Potpuno ovladavanje okretanjem


Posmatranjem bebe dok se sa šest meseci okreće sa leđa na stomak, u momentu kada se nađe na boku, možemo da uočimo kako gornja ruka ide ka suprotnoj strani, gornja noga se sve više savija a donja opruža što jako liči na položaje koje ekstremiteti zauzimaju pri hodu. Beba se najpre okreće na jednu da bi sa sedam meseci podjednako dobro mogla da se okreće na obe strane pokretima koračanja.

Sa osam meseci može da napravi obrnuti pokret, odnosno da se okrene sa stomaka na leđa. Dok menja položaje često se zadržava na boku oslonjena o jednu ruku dok se drugom igra igračkom. Balansirajući na boku jača mišiće koji će je kasnije održavati u uspravnom položaju. Sve ove aktivnosti su priprema za automatizam hoda. Ako bebi dok leži na stomaku pružite igračku iznad glave ona će se osloniti na jednu ruku i podizanjem u vis drugom će je dohvatiti. Pokret rukom na ovaj način je važan preduslov za kasnije stajanje.


Važnost faze okretanja kao preduslova za stajanje


Krajem četvrtog meseca beba je dovoljno stabilna na stomaku da može da se igra u ovom položaju.

Prvo joj dajte igračku koju može da uzme minimalnim odvajanjem ruke od podloge, najpogodnije su tanke plišane, još bolje šuškave jer će je zvuk dodatno stimulisati, ali može da posluži i bebina portikla. Nakon toga nešto malo deblju igračku da bi odvajanje ruke od podloge bilo veće i tako postepeno do visine zbog koje mora da se osloni samo na jednu podlakticu pomerajući oslonac na stranu uz održavanje ravnoteže.

Da bi ovo moglo da se uvežba neophodna je čvrsta ravna površina, na strunjači ili nekoj drugoj čvrstoj podlozi (podloga za vežbanje, pazl kocke), najbolje na podu jer je tu najbezbednije. Ovladavanje ravnotežom je izuzetno važan momenat u razvoju deteta zato je neophodno da mu se omoguće uslovi kako bi to ostvarilo. Ako beba još uvek povlači laktove u nazad ili ne okreće glavu kada je motivišete recite to lekaru.


Obezbedite bebi uslove za slobodno i bezbedno okretanje


Da bi se beba nesmetano okretala mora da bude na čvrstoj ravnoj površini umesto na mekanom krevetu. Najbezbednije je da stavite neku podlogu na pod gde ima dovoljno prostora o odakle ne može da padne. Stimulišite bebu njenom omiljenom igračkom koju pomerate tako da je usmerite na okretanje. Noge ne smeju da budu sputane odećom koja ograničava slobodne pokrete. Ako mora da nosi široki povoj švedska pelena treba da bude tako postavljena da ne ograničava pokrete u kukovima. Ukoliko beba uz sve uslove i dodatnu stimulaciju ne pokušava da se okrene sa leđa na stomak ili ako se pri stavljanju na stomak odmah okrene na leđa svakako treba konsultovati lekara.


Motorni razvoj deteta u prvoj godini se odvija određenim redosledom koji ne sme da se remeti spolja dovođenjem u sedeći i uspravan položaj pre nego što to samo dete uradi bez ičije pomoći. Stvaranjem određenih uslova i adekvatnom stimulacijom pomoći ćemo bebi da neometano prođe kroz sve faze razvoja i uspešno se pripremi za hod.


Autor: Snežana Milanović, visoki strukovni fizioterapeut, Centar za korektivnu gimnastiku


news-img

Uživajte u svojim trenucima uz NIVEA Luminous630®!

Beograd, 28. aprila 2024. – Male nepravilnosti na našoj koži poput strija i pigmentnih fleka od sunca često znaju da nam predstavljaju problem i ometaju naše samopouzdanje. Da li ste se ikada zapitali, propuštate li neke lepe trenutke dok se koncentrišete na nedostatke koje možda samo vi primećujete na svom telu?

favorite-img

Oglasna poruka

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img