cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Bonton koji treba usvojiti do 9. godine

Većina dece nije namerno nekulturna, nevaspitana ili nepristojna, nego još nisu upoznata s pravilima lepog ponašanja, objašnjavaju psiholozi. Ponekad deca ne shvataju da je nepristojno upadati odraslima u reč, čačkati nos ili naglas komentarisati nečiji izgled. A u svakodnevnoj jurnjavi, roditelji nemaju vremena uvek da deci približe pravila bontona (kulturnog ponašanja).

Bonton koji treba usvojiti do 9. godine

Ukoliko Vaše dete usvoji ova jednostavna pravila, ali tako da budu prilagođena uzrastu, vaspitaćete dete u saosećajno i pristojno dete, kome će naučeno biti od velike pomoći u kasnijim životnim situacijama.


Čarobne reči:

Ako želiš da ti neko nešto da, reci “molim”.

Kad nešto dobiješ, ili ti neko pomogne reci “hvala”.

Ako daješ nekom nešto, reci “izvoli”.

Ako pogrešiš, reci “izvini”.


Ne upadaj u reč. Ne prekidaj i ne upadaj u reč dok odrasli razgovoraju osim ako nije zaista hitno. Roditelji će primetiti da nešto želiš reći i saslušaće te kad završe s razgovorom. Ako si siguran da ono što želiš da kažeš ne može da sačeka, reci “izvinite, …”. To je kulturan način da privučete pažnju odraslih.


Saznajte više: Kako da naučite decu da ne ometaju razgovore odraslih. Smem li to? Ako nisi siguran da li smeš da prekineš razgovor odraslih, pitaj odrasle za dozvolu. Tako ti posle neće biti krivo zbog svojih postupaka.

 

PROČITAJ JOŠ: Sa koliko godina dete može da prisustvuje sahrani?

 

Ne volim… Izbegavaj da nabrajaš stvari koje ne voliš, osim ako te neko baš ne pita ili ti je npr. ponuđena hrana koju ne voliš. I tu se treba pristojno izraziti, npr. “Izvinite, ja ne volim ovu vrstu povrća.” Bolje je da pričaš o onome što voliš. I ti i svi oko tebe ćete te radije saslušati.


Komentarisanje drugih. Ružno je komentarisati ili ogovarati druge ljude. Ono što ti vidiš kao nečiji nedostatak, drugome možda uopšte ne smeta. Komentarisanjem nečije pameti ili izgleda, drugu osobu možete povrediti, a o sebi možete stvoriti dosta ružnu sliku.


Pristojnost pri susretu. Kad vidiš stariju osobu koju poznaješ ili prijatelja, kulturno je pozdravi. Kad se upoznaješ s nekim osobom, pogledaj tu osobu, pruži joj ruku i predstavi se. Kad te neko upita kako si, odgovori mu, a potom ti njemu postavi isto pitanje.


Budi dobar gost. Kada dođeš u goste kod prijatelja, pozdravi ukućane, ponašaj se pristojno i na kraju zahvali na gostoprimstvu..


Kucaj na vrata. Pre nego što uđeš u neku prostoriju, a vrata su zatvorena, obvezno pokucaj i uđi tek kad začuješ “slobodno”.


PROČITAJ JOŠ: Zašto je devojčici potrebno da mama bude mama, a ne najbolja prijateljica


Telefoniranje. Kad telefoniraš, uvek se pristojno predstavi i zamoli da ti se javi osoba s kojom želiš da razgovaraš.


Ružne reči. Nikad ne psuj. Odrasli već znaju sve proste i bezobrazne reči i više im nisu zanimljive, nego dosadne i neprijatne. Ne psuj ni pred drugom decom. Možda će ti se činiti da ih zabavljaš, ali nije tako. O tebi će imati loše mišljenje i oni i njihovi roditelji. Isto tako, ne nazivaj druge ljude pogrdnim imenima. Nemoj da se smeješ drugim ljudima. Kako bi se osećao da se na isti način neko tako ponaša prema tebi?


Kada ti je dosadno… Kada učestvuješ u nekoj igri ili si na predstavi koja ti je dosadna, nemoj gunđati i smetati. Strpljivo pričekaj kraj igre ili predstave, jer su se drugi oko toga potrudili.


Udaranje. Nemoj se tući. Ako slučajno nekoga gurneš ili udariš, izvini se.


Kašljanje i kijanje. Kad kašlješ ili kijaš, pokrij usta ili nos maramicom ili rukom. Ne čačkaj nos, ne podriguj glasno u javnosti ili u prisustvu drugih ljudi. Ukoliko imaš potrebu podrignuti, pomeri se u stranu i pokrij usta rukom.


Bacanje smeća. Smeće se baca tamo gde je za to određeno mesto. Nikad ne bacaj smeće kraj puta.


Budi pri ruci. Kada prolaziš kroz vrata, pogledaj ima li nekog iza tebe i pridrži mu vrata. Ako vidiš da neko od ukućana (ili učitelj/ica) radi nešto u čemu bi mogao da mu pomogneš, ponudi svoju pomoć. Ako te oni sami zamole za pomoć, nemoj gunđati, već pomozi. Tebi je takođe pomoć često potrebna.

 

PROČITAJ JOŠ: Meni nije trebao vrtić, vrednostima me učila baba


U tramvaju, autobusu, ambulanti… uvek ustupi mesto invalidu, starijoj osobi ili trudnici.


Pri jelu. Tokom ručka je nepristojno srkati i mljackati. Ne zaboravi na reči “molim” i “hvala”. Ukoliko nešto ne želiš ručati, reci “Ne, hvala.” Nemoj ručati prstima i nauči pravilno da koristiš pribor za jelo. Koristi se salvetom za brisanje kada treba da obrišeš usta.


Izvor: predskolci-sa-osmehom.blogspot.com


 

 

    Šta da uradimo ako primetimo da dete ima ravne tabane?

S obzirom da između treće i četvrte godine uzdužni luk stopala već treba da je razvijen, roditelji tada mogu posumnjati da dete ima ravna stopala ukoliko je hod mališana trapav, ako ne može dugo da hoda ili se pre spavanja žali na umor i bolove u potkolenicama.

Jedan od najboljih načina da utvrdite da li vaše dete ima ravna stopala je da napravite mali test kod kuće: dajte detetu da mokrom nogom zgazi na papir (ili beton). Ako na podlozi ostaje trag celog stopala, to znači da su detetova stopala ravna, u suprotnom na podlozi će se ocrtati neophodan luk svoda detetovih stopala.

Bez obzira da li je pojava ravnog stopala nasledne ili druge prirode, pedijatri širom sveta preporučuju MVS set za poboljšanje statike, motorike, pravilnog razvoja i balansa tela.

 

Šta je zapravo MVS set?

MVS set za ravna stopala na jednostavan i lagan način omogućava prevenciju deformiteta i korekciju već postojećih, što je i njegova glavna funkcija. Set se sastoji iz dva stepera, odnosno dve polulopte različitog inteziteta otpora i valjka.

Njihova unutrašnjost je ispunjena vazduhom i omogućava sistem progresivnog vežbanja uz postepeno povećanje otpora, a spoljašnja bodljikava površina pruža dodatni senzo-motorni nadražaj, jača mišiće stopala i pravilno formira svodove stopala. MVS set koji se korisiti kao terapija i prevencija za ravna stopala i probleme sa nogama, olakšava bol u stopalu, ispravlja ravno stopalo i sprečava njegovu pojavu. Set predupređuje promene na stopalima ukoliko je to potrebno, a ako promene još uvek nisu nastale pomaže u sprečavanju njihovog potencijalnog nastanka.              PROČITAJ VIŠE na >> www.aleksandarmn.com

 

MS set za ravna stopala

news-img

BESPLATNI PREGLEDI MLADEŽA U 13 GRADOVA SRBIJE

Dermokozmetički brend La Roche-Posay u saradnji sa Udruženjem dermatovenerologa Srbije organizuje preglede mladeža u cilju prevencije raka kože, koji je u 99 odsto slučajeva izlečiv ako se otkrije na vreme.

favorite-img

Oglasna poruka

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img