cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Da li deca treba da znaju da čitaju pre škole

Nikada svojoj deci kod kuće nisam držala časove, niti bilo kakve obuke, ali su svi znali da čitaju pre škole. A radovali su se školi, i danas su vredni đaci koji imaju prirodnu glad za znanjem. Podsticala sam, nisam ništa nametala. Kako razlikovati podsticanje i nametanje?

Da li deca treba da znaju da čitaju pre škole

Da već jednom bude jasan odgovor na to pitanje: "Ne moraju, ali super je ako znaju!"

Između forsiranja i "puštanja dece na miru" postoji divan prelaz koji se zove PODSTICANJE!

Dajte, budimo iskreni! Svi želimo i to je potpuno prirodno da nam deca budu što pametnija i uspešnija, ali niko to ne želi na uštrb dečje sreće. Često se govori o ovoj temi kao da te dve stvari jedna drugu isključuju, a to uopšte nije tačno.

Vaše dete može biti presrećno i znati da čita pre škole! To je ono što svi ustvari priželjkujemo, veselu i pametnu decu.

Šta je podsticanje?

To nije gurkanje, napominjanje, podsećanje da treba da se uči. To je stvaranje ambijenta u kom dete može da napreduju ukoliko je zainteresovano, tempom koji ono diktira, spontano, kroz igru i deci prijatne, a istovremeno  korisne aktivnosti.

Nikada svojoj deci kod kuće nisam držala časove, niti bilo kakve obuke, ali su svi znali da čitaju pre škole. A radovali su se školi, i danas su vredni đaci koji imaju prirodnu glad za znanjem. Podsticala sam, nisam ništa nametala.

Kako razlikovati podsticanje i nametanje?

Pazite na tanku granicu između podsticanja i nametanja!

Nametanje je kad vi inicirate, podsticanje kad pratite dečja interesovanja.

Nametanje je kad pokazujete pre nego što dete pita, ali ako vi stvorite ambijent u kom će se njemu pitanje samo nametnuti, to je podsticanje!

Nametanje je kad iz straha pokušavate da stignete znanje koje ima komšiničin sin, podsticanje je kad želite da vaše dete razvije svoj pun potencijal!

Nametanje čine ambiciozni roditelji, podstiču roditelji kod kojih je ljubav jača od ambicije.

Kako da znate da li klizite na ,,stranu“ koja nije dobra?

Evo kako! Pošteno odgovorite sami sebi zašto želite da vaše dete nauči da čita pre škole?

Nije dobro ako je razlog strah da se vaše dete neće snaći, da će biti lošiji od drugih, da će to uticati loše na njegovo samopouzdanje, da ćete se vi osramotiti…Sve je ovo ljudski, nemojte se kriviti ako vas ovo muči, već nađite način da se ovoga oslobodite jer se ovde lako ode baš tamo gde ne želimo. (Ako ne znate kako, mogu vam pomoći.)

Dobro je ako je dominantna vaša želja da vaše dete razvije svoj pun potencijal, ako i vi i dete uživate u procesu u kom ono uči tj. otkriva čitav jedan svet znanja i nauke, dobro je ako dete ima osmeh na licu i pravo da diktira tempo, dobro je kada je učenje radost i kada vidite da sve što je vaše dete naučilo motiviše i traži još, kada učenje ne zasićuje već otvara glad za znanjem.


Slikovnice koje sam napravila definitivno podstiču decu da samotalno nauče da čitaju, ali samo ako ih dete drži u svojim ručicama onda kada ono to želi. Ukoliko je kupljeno kao udžbenik koji će koristiti ,,mama-učiteljica“ onda odosmo u forsiranje.

Svoje znanje delim od srca, da imamo što više dobre, srećne i pametne dece u ovoj našoj lepoj zemlji.

 
Za više detalja na ovu i slične teme o roditejstvu možete pročitati klikom na link.

Radujem se kad pomažem!

Autor: Biljana Grbović, osnivač
 Udruženja roditelja Matica u Novom Sadu, koje aktivno radi na formiranju zdravih uverenja o roditeljstvu i pruža podršku roditeljima koji se ,,zaglave“, a spremni su da se menjaju i uče.

Autorka je priručnika za roditelje ,,Volim što sam rodila baš tebe, baš takvu/ takvog“ koji se prodaje u nekoliko država (Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji).

Izvor: Licnirazvoj.rs

news-img

„Izuzetno blistava stvorenja“ sada i u našim knjižarama

Van Peltova je u ovoj izuzetnoj knjizi ispisala beskrajno šarmantnu priču o plemenitim dušama, nesavršenim stvorenjima, prijateljstvu i nadi.

favorite-img

Oglasna poruka

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img