cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Koje su dozvoljene, a koje nedozvoljene stvari u trudnoći?

Otkrijte zašto je preporučljivo farbati se i ići na masažu tek od četvrtog meseca trudnoće, zašto ne smete čistiti za svojom mačkom, i još mnogo toga...

Dozvoljene i nedozvoljene stvari u trudnoći

Smem li…

 

Otići kod manikira i pedikira?

Smete, ali kako biste se zaštitili od moguće infekcije, ponesite sa sobom svoje instrumente ( kamen za pete…). Ako ste kod pedikira, izbegavajte masažu stopala jer ona može da podstakne aktivnost bebe i kontrakcije.


Farbati kosu?

Iako ne postoje podaci koji pokazuju da farbanje kose povećava rizik od pobačaja ili defekta pri porođaju, najpametnije je otići kod frizera i ofarbati kosu tek nakon prvog tromesečja trudnoće kada su glavni fetalni organi već razvijeni. Nešto sigurnije je verovatno uraditi pramenove, jer ne dolazi do direktne interakcije boje s kožom. Ako se i odlučite na nešto od ovoga, budite spremni da boja kose neće ispasti onako kako ste zamišljali zbog uticaja hormona.


Ići u saunu?

Ne smete. Ekstremna toplina može uticati na razvoj bebe u materici.


Koristiti se aromaterapijskim dodacima?

Najbolje ne. Neka biljna ulja poput komorača, bosiljka, timijana i mirisne smole ne bi se smela upotrebljavati u trudnoći jer, navodno, fiziološki utiču na bebu.


Otići na masažu?

Da, ako idete kod masera koji radi prenatalnu masažu. Neki stručnjaci savetuju da se masaža izbegava u prvom tromesečju pa bi bilo dobro da se najpre posavetujete sa svojim ginekologom.


Otići na čišćenje lica?

Po pravilu smete. Ipak,izbegavajte čišćenja u kojima se koriste biljni dodaci i pilinzi koji sadrže glikolnu kiselinu.


Piti alkohol?

Najbolje da ga u potpunosti izbegavate.


Pušiti?

Pušenje je štetno za vaše dete jer povećava rizik od preuranjenog porođaja, pobačaja, placente previje, smanjene težine bebe pri porođaju... Takođe izbegavajte i pasivno pušenje.


Koristiti se mikrotalasnom pećnicom?

Ne postoji istraživanje koje dokazuje da su mikrotalasne pećnice štetne u trudnoći.


Jesti ribu?

Neke vrste riba sadrže visok nivo žive koja može uzrokovati poteškoće u razvoju deteta u stomaku. Ograničite konzumaciju plave ribe poput morskog psa, sabljarke i tune.


Jesti suši?

Najbolje da u trudnoći izbegavate suši.


Piti kafu?

Treba izbegavati veće količine kofeina, premda konzumacija dve šoljice kafe na dan (jedna sadrži oko 150 mg kofeina) ne predstavlja opasnost. Četiri šoljice kafe na dan prevelika je količina kofeina u trudnoći.


Piti biljne čajeve?

Mnoge biljke nisu sigurne za upotrebu u trudnoći. Konsultujte se sa svojim ginekologom.


Vežbati jogu?

Joga može biti korisna tokom trudnoće jer smiruje telo i um. Krenite na prenatalnu jogu i raspitajte se šta je najbolje za vaše stanje.


Voziti bicikl?

Sobni bicikl bio bi idealno rešenje. Rizik od pada pri vožnji bicikla na otvorenome preveliki je.


Upotrebljavati sredstva za čišćenje u domaćinstvu?

Većina proizvoda za čišćenje nije opasna za trudnice. Ali, pobrinite se da je prostorija koju čistite dobro provetrena i da ima dobru ventilaciju. Koristite rukavice kako biste zaštitili kožu i uvek pročitajte šta piše na nalepnici na proizvodu koji upotrebljavate.


Krečiti dečju sobu?

Zbog hemikalija i isparavanja prepustite taj posao nekom drugom.

 

Čistiti mačiji izmet?

Nije preporučljivo. Mačji izmet može prenositi toksoplazmozu, infekciju koja uzrokuje defekte pri rođenju deteta. Ako ga već čistite, obavezno koristite gumene rukavice i nakon čišćenje dobro operite ruke.


Putovati avionom?

Let avionom siguran je za vas sve do 35. nedelje trudnoće. Ali, najudobnije je putovati kada ste u drugom tromesečju trudnoće. Sa sobom obavezno ponesite svoje nalaze o trudnoći.

 

 

Ringeraja.rs napomena: U Kalendaru trudnoće na našem portalu možete saznati kako se u svakoj nedelji trudnoće vaša beba u stomaku razvija, koje preglede treba da obavite, kao i to kakve promene u svom organizmu možete da očekujete.

 

Izvor: Blic.rs

news-img

COGNITIVA: Povećajte snagu mozga!

Idemo u teretanu da jačamo mišiće. Trčimo i planinarimo da bismo bili izdržljiviji. Vodimo računa šta jedemo, da bismo bili zdravi. Ali šta radimo kako bismo poboljšali snagu i rad mozga?

favorite-img

Oglasna poruka

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img