cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Endometrioza - kada tkivo materice, bude van materice

Endometrioza se definiše kao prisustvo tkiva nalik endometrijumu (unutrašnje tkivo materice) izvan materice, koje dovodi do hronične inflamatorne reakcije tkiva, bola i neplodnosti.

Endometrioza - kada tkivo materice, bude van materice

Endometrioza je problem čiji uzrok još uvek nije potpuno poznat. Takođe, simptomi endometrioze variraju od toga da pojedine žene nemaju nikakve simptome, do toga da su vrlo primetni i osetni. Međutim, odsustvo ili prisustvo simptoma ne ukazuje na stepen stanja endometrioze. Treba je lečiti zbog ukupnog zdravlja žene.

 

Endometrioza svakako otežava i put ka materinstvu, što je još jedan od razloga da se što pre otkrije problem i potom rešava.

 

Šta je endometrioza?

Endometrioza se definiše kao prisustvo tkiva nalik endometrijumu (unutrašnje tkivo materice) izvan materice, koje dovodi do hronične inflamatorne reakcije tkiva, bola i neplodnosti. Endometrioza je oboljenje koje se javlja kod 15 % ženske populacije između 25 i 40 godine, a čak 20 – 50 % žena koje se leče od steriliteta ima endometriozu.

 

U pitanju je bolno upalno stanje koje se najčešće se nalazi na: jajnicima, jajovodima, tkivu koje drži matericu na mestu (ligamenti), spoljašnjoj površini uterusa. Ali se ređe može naći i na vagini, grliću materice, crvevima, bešici, rektumu… Relativno je česta dijagnoza, ali neprepoznata.

 

Kao što endometrijum unutar materice ima mesečni ciklus, tako i endometrijum van materice prolazi kroz iste faze.

 

Endometrijum van materične šupljine krvari unutar organa na kome se nalazi, dajući iritaciju, zapaljenje i kasnije priraslice. Priraslice slepljuju okolno tkivo sa matericom smanjujući njenu funkciju.

Endometriotične ciste na jajniku su poznate kao čokoladne ciste.


Šta je uzrok nastanka endometrioze?

Uzrok njenog nastanka i dalje nije u potpunosti poznat. Spada u nasledna stanje na koje mogu da utiču genetski i faktori okruženja:

 

Ćerke i sestre žena koje imaju endometriozu imaju 6 puta veći rizik.

Žene uzrasta 25-40 godina.

Žene sa niskim nivoima progesterona.

Produžena izloženost estrogenu: npr. kasna menopauza ili rana menstruacija

Istorija komplikacija menstruacije (tj. dugi menstrualni ciklusi, česti periodi).

Ukoliko žena nije rađala.

Visok unos crvenog mesa i masti.

Visok unos alkohola.


 

Koji su simptomi endometrioze?

Simptomi endometrioze variraju od toga da pojedine žene nemaju nikakve simptome, do toga da su vrlo primetni i osetni. Opet, odsustvo ili prisustvo simptoma ne ukazuje na stepen stanja endometrioze.

 

Simptomi uključuju:

 • Hroničan bol u karlici.
 • Bolne menstruacije (dismenoreja).
 • Obilne menstruacije.
 • Hronična fizička iscrpljenost.
 • Bol tokom seksualnog odnosa.
 • Bol tokom ovulacije.
 • Bol pri peristaltičkim pokretima creva (pokretanje hrane u crevima) ili tokom mokrenja.
 • Bol u leđima.

 

Kako da posumnjamo na endometriozu?

Sumnja na endometriozu postoji ukoliko je prisutan 1 od navedenih simptoma ili znakova:

 • Hroničan bol u karlici.
 • Bol povezan sa menstruacijom (dismenorejom) koji utiče na dnevne aktivnosti i kvalitet života.
 • Dubok bol tokom ili nakon seksualnog odnosa.
 • Gastrointestinalni simptomi ciklični ili povezani sa menstruacijom, naročito bol pri peristaltičkim pokretima creva.
 • Urinarni simptomi povezani sa menstruacijom, naročito krv u urinu ili bol tokom mokrenja.
 • Neplodnost koja je povezana sa jednim ili više navedenih simptoma.


Mnoge žene sa endometriozom, nemaju nikakve simptome i stanje jako često ostaje nedijagnostifikovano dok ne uznapreduje. Redovne posete ginekologu i UZ kontrole svakako će pomoći u uspostavljanju dijagnoze.

 

endometrioza

 

Kako se leči endometrioza?

Endometrioza se leči lekovima, operativno i kombinovano. Izbor načina lečenja zavisi od stadijuma endometrioze, njene lokalizacije, životne dobi žene i postojanja neplodnosti.

Hormonska terapija ima za cilj da se prekine hormonska stimulacija endometriotičnih žarišta, da se stimuliše njihova atrofija i prekine krvarenje.

Operacija endometrioze je najčešći način lečenja i ona može biti klasična ili laparoskopska. Ako u trbušnoj duplji postoje masivne priraslice koje vezuju creva, najčešći izbor je klasična operacija. Ali, ovo su ređi slučajevi. U većini slučajeva endometrioza se danas operiše laparoskopski. To znači da nema velikog reza na stomaku, sama operacija se izvodi kroz ubodnu ranicu od svega tri-četiri milimetra. Optičkim instrumentom, kroz taj rez se ulazi u trbušnu duplju, posmatraju se i otklanjaju promene koje se dalje šalju na histološku analizu. Prednosti laparaskopske operacije su brojne. Zbog bržeg postoperativnog oporavka, manjeg krvarenja, manje boli, krajnje smanjenog rizika od infekjcije, manjeg rizika od stvaranja novih priraslica. Iz tih razloga se ova metoda koristi u brojnim slučajevima.

Definitivno izlečenje endometrioze postiže se isključivo radikalnom operacijom. Kompletnim otklanjanjem materice i jajnika. Ova operacija radi se ženama kod kojih je bolest uznapredovala, a koje su starije od 40 godina i koje više neće rađati.

Najčešće lečenje je kombinovano. Nakon operativnog lečenja jedno vreme se sprovodi hormonska terapija, a zatim se preporučuje trudnoća.

Određeni prirodni preparati mogu da se koriste nakon hirurškog zahvata. U cilju smanjenja mogućnosti ponovnog pojavljivanja simptoma.

 

PROČITAJTE VIŠE na linkovima:

www.lekolid.com/#endometrioza

www.oktal-pharma.rs/sr/zastupstva/lekolidtm

 

Autor teksta: Dr Lukić Milena


Promo objava

news-img

LILLY JUNIOR podkast sa Sarom - 5. epizoda DRUGE SEZONE

U petoj epizodi 2. sezone podkasta, Sara Oster Rokvić ugostila je Ivanu Muškinju, sociološkinju i porodičnu psihoterapeutkinju.

favorite-img

Oglasna poruka

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img