cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Kada radost i ushićenje zbog dolaska novorođenčeta odjednom smene patnja, nesanica, pa čak i panika - dobro došli u svet grčeva!

Dok smo prolazili kroz ove neprijatne faze sa našom bebom, donekle me tešilo saznanje da nismo jedini. Statistika kaže da 30 % beba ima kolike ili grčeve.

Kada radost zbog dolaska bebe smene nesanica i panika

Suočavanje sa bebom koja ima grčeve bio je najneprijatniji i najanksiozniji period mog ranog roditeljstva. Suprug i ja, sami i potpuno nemoćni da kontrolišemo i ublažimo bebin vrisak. Činilo se da ništa ne funkcioniše kako treba, i da šta god probali jednostavno ne pomaže: dojenje, uteha, prigušena tiha muzika, nežno masiranje stomačića i leđa, ljuljuškanje i nosanje bebe u naručju, satima. Kao i bol nakon carskog reza, i tu fazu bebinih grčeva bih iskreno, najradije zaboravila. Mada, moram priznati naučila me je i nečem novom...


Pre svega, da su zdrava creva i uravnotežen mikrobiom od suštinskog značaja za naš život i naše zdravlje.

Mikrobiota je čitav svet mikroorganizama koji žive u našem telu i na našoj koži. Oni sa nama žive još pre rođenja i prate nas dok smo živi. Ta neraskidiva veza je od vitalnog značaja za naše dobro zdravlje i imunitet, od 1. dana rođenja i sve vreme tokom života. Mikrobiota je satkana od dobrih (korisnih) i loših (patogenih) mikroorganizama koji žive u skladu i uspostavljaju finu ravnotežu u telu i na koži. Kada se desi da je dobrih mikroorganizama manje u odnosu na loše, govorimo o disbiozi. 


Da se vratim na početak moje priče i grčeve...dok smo prolazili kroz ove neprijatne faze sa našom bebom, donekle me tešilo saznanje da nismo jedini. Statistika kaže da 30 % beba ima kolike ili grčeve. Zbog njih češće plaču bebe dečaci, a 1:1 je odnos beba koje su dojene (a majčino mleko je svi znamo, najzdravija hrana na svetu) i koje imaju grčeve, u odnosu na bebe koje se hrane mlečnom formulom.

Znala sam da grčevi nisu bolest, već prolazna pojava. Međutim, kada su grčevi postali česti toliko da ometaju normalan san naše bebe, srazmerno povećavajući uznemirenost nas roditelja, nešto smo morali preduzeti! Najpre smo se kao i mnogi roditelji pitali, kako da znamo da li je plač zbog grčeva, ili je beba možda bolesna? Pedijatar nam je objasnio: beba koja plače zbog kolika, ima periode kada je potpuno smirena i kada spava, i nikada ne odbija hranu. Beba koja plače zbog bolesti neutešno plače, “ječi” i odbija hranu.

BebiCol

Sigurni da su u našem slučaju grčevi u pitanju, nastavljamo potragu za rešenjem problema. Na tom putu otkrivamo da ukoliko se daju bebi, probiotske korisne bakterije pomažu kod tegoba izazvanih grčevima i prekomernog plača. 

Razlog je: bebe koje pate od grčeva imaju smanjen broj probiotskih bakterija u crevima i potrebno ih je nadoknaditi. Već nakon nekoliko dana terapije probiotikom došlo je do primetnog smanjenja intenziteta i učestalosti plača. Pitali smo se koliko dugo je probiotik potrebno davati - dok se stomačić ne smiri i grčevi ne prođu! Naravno, vodili smo računa da ne prekoračujemo dnevnu preporučenu dozu. 

BebiCol Forte kapi sadrže probiotsku kulturu Lactobacillus rhamnosus GG u dokazano efikasnoj dozi od 10 milijardi.

Preporučuju se kod novorođenčadi i beba već od prvog dana života:
  • za sprečavanje pojave grčeva kod beba, nakupljanja gasova i nadutosti
  • za sprečavanje i tretman dijareja svih uzroka
  • za zaštitu od štetnog dejstva antibiotika
  • za nadoknadu dobrih bakterija u crevima


Nakon pet godina od rođenja mog prvenca, rodila sam nju, svojeglavu, a u isto vreme vrlo nežnu riđokosu devojčicu. Još u porodilištu skrenuta nam je pažnja da je atopijske konstitucije, zbog suve kože sklone osipanju.

Nismo imali posebnih problema sa grčevima, ali je od samog rođenja bila osetljivog imuniteta, a uz to je i stariji brat često donosio razne bolesti iz vrtića. Iako isključivo dojena, nije uvek uspevala da se sa njima izbori, te su joj prepisivani antibiotici. A sada već dobro znamo da oni brišu kako dobre bakterije u crevima tako i loše, što često dovodi do dijareje, blažeg oblika. Ako se bebina mikrobna ravnoteža poremeti uzimanjem antibiotika, moramo je opet uspostaviti - sprečiti ili zaustaviti dijareju, istovremeno smanjujući intenzitet bolesti.

Naravno antibiotici nisu jedini uzrok nastanka dijareje kod beba. Infektivni uzročnik akutne dijareje kod dece su virusi (Rotavirus, Norovirus, Adenovirus…), ređe su uzročnici bakterije (Salmonella, Shigella, Campylobacter…), a u pojedinim, retkim, slučajevima to mogu biti i paraziti. Najčešća i najopasnija komplikacija dijareje je dehidratacija, kada telo izgubi previše tečnosti i dođe do elektrolitnog disbalansa.

I opet je probiotik taj, koji nam u svemu tome pomaže: zaustavlja dijareju, normalizuje rad creva, ublažava simptome i skraćuje trajanje već postojeće dijareje.

U novorođenačkom i uzrastu mladog odojčeta savetuju se probiotski sojevi Lactobacillus rhamnosus GG.

BebiCol® sa cinkom sadrži najbolje ispitanu probiotsku kulturu na svetu Lactobacillus rhamnosus GG u dokazano efikasnoj dozi od 10 milijardi.

Dodatno probiotske kapi BebiCol® sa cinkom sadrže vitamin D3 i cink i preporučuju se već od prvog dana života:
  • za sprečavanje i tretman dijareja
  • za sprečavanje i tretman ekcema atopijskog dermatitisa i alergijskih oboljenja
  • za jačanje imuniteta i prevenciju infekcija u kolektivu
  • za regulaciju crevne mikroflore kod novorođenčadi, odojčadi i dece
  • za prevenciju bolničkih infekcija

Mikrobiom


Promo objava

news-img

Premijera animiranog filma „Ružica i kamena trolica”

U sinhronizaciji filma učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola iz Leskovca, Gornjeg Milanovca i Beograda.

favorite-img

Oglasna poruka

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img