Kako antibiotici narušavaju balans mikrobiote i šta možete učiniti da zaštitite creva?

Sastav crevne mikrobiote podložan je stalnim promenama u skladu sa našom ishranom, unetim lekovima, našim imunitetom, starosnom dobi.

Kako antibiotici narušavaju balans mikrobiote

Odavno već znamo da je naš organizam naseljen dobrim bakterijama i gljivicama - probioticima. Svi oni zajedno čine našu mikrobiotu, a uloga im je da nas čuvaju od loših mikroorganizama (virusa, bakterija, gljivica) koji nas napadaju. Važno je znati i da su svi ovi mikroorganizmi u ravnoteži – ima ih toliko da jedni drugima ne smetaju, a da mi, kao domaćini, imamo koristi od njih. Nažalost, savremenim načinom života i uticajem različitih faktora ova prirodna ravnoteža se može poremetiti i dovesti do stanja disbioze. Sastav crevne mikrobiote podložan je stalnim promenama u skladu sa našom ishranom, unetim lekovima, našim imunitetom, starosnom dobi.

Mnoge bolesti, uključujući zapaljenjske bolesti creva (Kronova bolest, ulcerozni kolitis), ali i metabolički poremećaji kao što su gojaznost i dijabetes tipa II, takođe su povezani sa neravnotežom koja može dovesti do nepovoljnih zdravstvenih ishoda kako kratkoročno, tako i dugoročno, uz potencijalno povećanje rizika od raznih neinfektivnih bolesti i poremećaja, kao što su atopija (poput ekcema i astme), zapaljenske bolesti creva, neurološki poremećaji, pa čak i poremećaji ponašanja.5*

Novija istraživanja pokazuju da i povišen krvni pritisak, kao i neke vrste raka mogu u osnovi biti povezane sa disbiozom. Zato je važno da osobe koje imaju povišen krvni pritisak, pored terapije koju je propisao kardiolog ili internista, uzimaju i probiotski preparat i da na taj način očuvaju balans u crevima. 2*

Kada je mikrobiota u ravnoteži, dobre bakterije se međusobno pomažu i sprečavaju da se u organizmu stvaraju supstance koje mogu izazvati zapaljenjsku reakciju. Ako se ova ravnoteža naruši, dolazimo u situaciju da se pojačava zapaljenje sluzokože ili kože, postajemo podložniji delovanju iritanasa, alergena i loših bakterija, što može imati ulogu u nastanku nekih alergijskih reakcija ili autoimunih bolesti. 3*

Hrana i piće koju konzumiramo takođe utiču na mikrobiotu i mogu izazvati disbiozu. Hronična konzumacija hrane sa visokim procentom zasićenih masnih kiselina ili trans-masti, šećera, soli, proteina mesa, a sa druge strane smanjen unos dijetetskih vlakana sigurno dovodi do neravnoteže. 4 Onda je jasno da savremeni način života, od koga ne možemo pobeći, zahteva da nekako reagujemo i pokušamo da se zaštitimo.

Za antibiotike je poznato da ubijaju loše ali i dobre bakterije i direktno mogu izazvati disbiozu. Ali i lekovi koje uzimamo zbog hroničnih bolesti, kao što su na primer inhibitori protonske pumpe, mogu nepovoljno uticati na sredinu u crevima u kojoj žive probiotske bakterije ili mogu smanjiti količinu prebiotika – supstanci kojima se one hrane. To takođe dovodi do neravnoteže.

Helicobacter pylori često je uzrok disbioze, a nedavne studije pokazale su da je terapija eradikacije ove bakterije mnogo uspešnija kada se koriste probiotici - Lactobacilli i Saccharomyces boulardii. 6*

Ponovna ravnoteža crevne mikrobiote uspostavlja se mesecima nakon završenog tretmana antibioticima, uklanjanjem svih drugih iritativnih spoljašnjih faktora, odgovarajućom nutritivnom podrškom i kontinuiranom primenom probiotika.

 

A da li je važno koje probiotike unosimo?

Upotreba probiotika koji sadrže kombinaciju Saccharomyces boulardii i Lactobacilla dobila je značajnu preporuku stručne javnosti. Brojne studije i meta-analize potvrdile su njihovu efikasnost u lečenju i prevenciji dijareje povezane sa antibioticima kod dece i odraslih. Značajna karakteristika Saccharomyces boulardii je to što je kvasnica, otporna na dejstvo svih antibiotika, što je čini posebno pogodnom za upotrebu tokom tretmana antibioticima kada su pacijenti u riziku od razvoja dijareje zbog disbioze.

 

Dokazi kažu da je pravovremenu primenu ovih probiotika idealno započeti kada i terapiju antibioticima ili unutar 48 sati, jer može efikasno ublažiti negativne efekte disbioze izazvane antibioticima. Ovaj pristup ne samo da pomaže u sprečavanju pojave dijareje, već takođe podržava oporavak i otpornost crevne mikrobiote. 5*


EnteroBiotik®

 

U našoj zemlji postoji centar za naučno istraživački razvoj probiotika, Probiotic Excellence Center®. Usmeren je na istraživanje i razvoj probiotskih sojeva, kao i optimalnih kombinacija tih sojeva. Proizvod EnteroBiotik® je rezultat ovog istraživanja i predstavlja sinergističku kombinaciju probiotske gljivice Saccharomyces boulardii i probiotskih bakterija iz roda Lactobacilla. Efikasno rešava disbioze različitog uzroka, održava ravnotežu crevne flore i povećava otpornost na infekcije.

 

Autor: mag.pharm.spec. Sonja Stojiljković

 

REFERENCE:

1. G.A.Weiss - Mechanisms and concequences of intestinal dysbiosis, aug 2017, PMID 28352996

2. Z.Yang – Gut microbiota and hypertension assotiation, mechanisms and treatment, 2023, PMID 36994745

3. M.Zhao, J.Chu, S.Feng,C.Guo,B.Hue, K.He, L.Li - Immunological mechanisms of inflammatory diseases caused by gut microbiota dysbiosis: A review, Biomedicine & Pharmacotherapy Volume 164, August 2023, 114985

4. J.N Losso - Food Processing, Dysbiosis, Gastrointestinal Inflammatory Diseases, and Antiangiogenic Functional Foods or Beverages, 2021 Mar 25:12:235-258

5. D.Waitsberg, F.Guarner, I.Hojsak, G.Ianiro, D.B Polk, H.Sokol - Can the Evidence-Based Use of Probiotics (Notably Saccharomyces boulardii CNCM I-745 and Lactobacillus rhamnosus GG) Mitigate the Clinical Effects of Antibiotic-Associated Dysbiosis? -2024 Mar;41(3):901-914

6. D Casas Deza, J Alcedo, M Lafuente, F J López, Á Perez-Aisa, M Pavoni, B Tepes, L Jonaitis, M Castro-Fernandez, M Pabón-Carrasco, A Keco-Huerga, I Voynovan, L Bujanda, A J Lucendo, N B Jurecic, M Denkovski, L Vologzanina, L Rodrigo, S J Martínez-Domínguez, G Fadieienko, J M Huguet, R Abdulkhakov, S R Abdulkhakov, N Alcaide, B Velayos, L Hernández, D S Bordin, A Gasbarrini, J Kupcinskas, G Babayeva, O Gridnyev, M Leja, T Rokkas, R Marcos-Pinto, F Lerang, D Boltin, A Mestrovic, S M Smith, M Venerito, L Boyanova, V Milivojevic, M Doulberis, L Kunovsky, P Parra, A Cano-Català, L Moreira, O P Nyssen, F Megraud, C O Morain, J P Gisbert  -Probiotics Prescribed With Helicobacter pylori Eradication Therapy in Europe: Usage Pattern, Effectiveness, and Safety. Results From the European Registry on Helicobacter pylori Management (Hp-EuReg) PMID: 39902822


Promo objava

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

news-img

Sve je veći broj ljudi koji vole knjige

Digitalna era je nesumnjivo promenila neke navike čitalaca, ali strah da će internet potpuno potisnuti knjigu kao medij pokazao se neosnovanim.

favorite-img

Oglasna poruka

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img