cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

KAKO NEGOVATI DETE KADA SE RAZBOLI?

Uobičajene dečje bolesti su nešto što prati svako detinjstvo. U tekstu pročitajte najvažnije smernice koje će vam olakšati ovu stresnu situaciju.

KAKO NEGOVATI DETE KADA SE RAZBOLI?

Verovatno nema deteta koje se nikad nije razbolelo.Tako ćete i vi, kao roditelj, morati da se suočite sa negom vašeg bolesnog mališana. Bolest može da vas iznenadi dok je beba sasvim mala ili kada dete malo poraste, krene u vrtić ili baš kad krenete na godišnji odmor.

Tada vas često preplave različita osećanja, pre svega strah, briga, strepnja, ponekad nemoć. Trudite se da uradite sve kako treba, a onda shvatite da ste nešto preskočili, da mnogo toga ne znate. Pored svega, bebe i mala deca ne umeju da vam kažu šta ih boli, šta im smeta. Često su izmenjenog ponašanja, puno plaču, ječe, stenju ili su neuobičajeno pospana, malaksala, odbijaju svaku saradnju (da jedu, piju, popiju lek, da im izmerite temperaturu).

Osećate da vam stvari izmiču kontroli, hvata vas panika! Da li se možete pripremiti?

Možete!

 • Budite osetljivi na promene ponašanja kod deteta, pratite, posmatrajte
 • U kući i na putovanju uvek imajte spremnu priručnu apoteku.
 • Pročitajte unapred kako se koji lek upotrebljava (doze, razmak između doza) i napišite na kutijici od leka.
 • Na vreme se informišite gde možete da odvedete dete kada je bolesno ili se povredi (adresa, radno vreme zdravstvene ustanove, kontakt telefoni), posebno u dane vikenda, noću ili ako ste na putovanju van mesta boravka.
 • Naučite da pružite prvu pomoć detetu u slučaju povrede i druge nezgode.
 • Kada posumnjate da je dete bolesno odvedite dete kod lekara.
 • Pažljivo pratite i odgovarajte na pitanja lekara, jer to značajno može doprineti postavljanju prave dijagnoze. Pitajte sve što vam nije jasno, zapišite ili snimite dobijene savete. Nemojte da izađete iz ordinacije, a da vam nije sasvim jasno: šta je detetu, kako da dajete prepisane lekove, kako da pratite stanje deteta, kako da znate da je došlo do pogoršanja, kada treba ponovo da se javite na kontrolni pregled.
 • Bolesno dete treba da boravi u čistoj provetrenoj prostoriji u kojoj se higijena redovno održava, posteljina i ostalo rublje često menja.
 • Ishrana treba da bude lagana, lako svarljiva, apetit je obično smanjen, ali je unos tečnosti uvek važan. Nudite češće, a manje obroke . Bebe koje sisaju treba češće dojiti ili hraniti sa maminim izmlazanim mlekom.
 • Omogućite detetu miran san.
 • Kupajte redovno dete, održavajte higijenu.
 • Lekove treba davati tačno po uputstvu i držati ih van domašaja deteta, obično na tamnom, suvom i hladnom mestu (u frižideru samo ako je tako propisano).
 • Toplomeri za merenje temperature se takođe koriste tačno po uputstvu proizvođača (to može značajno uticati na preciznost merenja).
 • Temperatura se meri redovno (kod dece koja imaju temperaturu), obično na 4 sata, kada se bliži momenat isteka dejstva predhodno date doze leka i sat vremena po davanju nove doze leka da bismo evidentirali kako lek deluje i da li je temperatura počela da pada. Zapišite vreme kada ste izmerili temeraturu, visinu temperature, koji lek ste dali i u kojoj dozi (da ne bi došlo do greški, zabune, posebno noću kada ste umorni i neispavani).
 • Noću uvek držite uključenu malu noćnu lampu ili prigušeno svetlo, da biste pratiti stanje deteta i lakše davali lekove.
 • Ukoliko tragate za informacijama o bolesti deteta ili postupcima kako da pomognete detetu na internetu, obavezno svaku informaciju koja nije dobijena od stručne osobe razmotrite sa vašim izabranim pedijatrom pre primene. Nesmotrena primena saveta sa interneta može značajno da naruši zdravlje vašeg deteta, a nekada da ugrozi i život!
 • Angažujte nekog da vam pomogne oko nabavke, održavanja higijene u domaćinstvu, kuvanja i drugih kućnih poslova, tražite pomoć i podršku partnera, porodice, prijatelja.
 • Osmislite zabavu! Dete će verovatno više da leži, spava, ali i tada je potrebno da malo zabavite dete (nabavite knjigice, slikovnice, pričajte zanimljive priče, gledajte zajedno crtani film, snimak dečje prestave, bojite, pravite, crtajte, glumite).
 • Ne krećite na put sa bolesnim detetom.

 


Upamtite – deca se ne boje bolesti, boje se neprijatnih i bolnih intervencija, boje se neljubaznih i grubih osoba, nepoznatog prostora i vaše reakcije. Ako ste vi uplašeni, nervozni, izbezumljeni, uplašićete i dete! Budite smireni, nežni i strpljivi! Dobra i kvalitetna nega je pola puta do izlečenja.


Izvor: HaloBeba

news-img

LILLY JUNIOR podkast sa Sarom - 4. epizoda DRUGE SEZONE

U četvrtoj epizodi 2. sezone podkasta, Sara Oster Rokvić ugostila je Vladana Šubarevića, specijalistu dečije otorinolaringologije.

favorite-img

Oglasna poruka

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img