cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Koje doba dana je najbolje za zatrudneti?

clock-img

5.11.2022

U kojim mesecima i delovima dana su koncentracija spermatozoida, ukupan broj spermatozoida i normalna morfologija najveći?

Koje doba dana je najbolje za zatrudneti?

Iako neki parovi zatrudne kada to najmanje očekuju, za druge je put do trudnoće nešto mukotrpniji i duži.

Te parove će svakako obradovati rezultati studije, koja je merila žensku plodnost i, između ostalog, određivala kada je tokom dana najbolje ili idealno vreme za začeće.

Prema istraživanju, to bi trebalo da bude rano ujutru, posebno pre 8:30. Još jedan razlog više za ležanje i maženje ujutru.


Odmah ujutru u proleće

Naučnici Univerzitetske bolnice u Cirihu su između 1994. i 2015. godine, analizirali 12.245 uzoraka muške sperme, 7.068 muškaraca starosti između 25 i 40 godina. Studija je želela da proveri oba ritma - i spoljašnji i unutrašnji - i otkrije kada se najviše preklapaju u pogledu plodnosti.

U studiji su proveravali različite parametre kvaliteta sperme i otkrili da su tri važna faktora (koncentracija, ukupan broj spermatozoida i normalna morfologija) na vrhuncu ujutru.


PROČITAJ JOŠ: 7 neobičnih činjenica o spermi


Studija je takođe pokazala da se koncentracija spermatozoida i ukupan broj spermatozoida povećavaju u prolećnim mesecima - martu, aprilu i maju - i značajno smanjuju tokom leta.  

"Na kvalitet muške sperme utiču oba ritma - cirkadijalni i cirkanualni ritam. Stoga, oba treba uzeti u obzir za poboljšanje plodnosti," rekao je menadžer projekta dr. Brigitte Leeners.

Dakle, ako želite da zatrudnite što pre, ne zaboravite ta rana prolećna jutra!


Izvor: Ringaraja.net

news-img

Svima vama koje pitaju - kad će beba ili šta čekate?

Koliko god bili veliki podrška okoline i poverenje u lekare, jednako je važno da vi sami celim svojim srcem verujete da vas vaša beba čeka tamo negde.

favorite-img

Oglasna poruka

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img