cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju i zašto ga ne bih menjala ni za šta na svetu

Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikako da osetim čaroliju majčinstva, a silno je želim.

Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju

Kako opisati nekoga ko je ostvario vaše snove? Dok moj trudnički stomak tek počinje da se nazire, a prvi nežni udarci mojih bebica miluju me iznutra, preplavljena sam emocijama. Pokušavam naći prave reći kako bi se zahvalila onima, koji su zaslužni za to što ćemo uskoro, uprkos mojoj dijagnozi - endometrioze, od dvočlane porodice, postati četvoročlana. Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikako da osetim čaroliju majčinstva, a silno je želim. Suočena sa problematičnom dijagnozom, često sam se pitala da li ćemo ikada imati decu. Tada počinje naše putovanje kroz vantelesnu oplodnju.

Odlazak na Kliniku Pronatal, jednog kišnog prepodneva u Beogradu, promenio je moj život na toliko načina.

Nakon mog poziva klinici, dobijamo termin za konsultacije. Iako imaju dosta pacijenata, nema liste čekanja i sve se brzo odvija. Sedim ispred ordinacije, sa rukom čvrsto stisnutom u suprugovoj, i pomalo drhteći osluškujem kada će prozvati naše prezime. Razmišljala sam da li će me iza tih vrata dočekati saosećanje i stručnost, osnovne stvari koje tražim od doktora. Osoblje Pronatala odiše tim kvalitetima mnogostruko.

Doktorka pažljivo i sa strpljenjem sluša moju priču, o našem problemu i iščekivanjima. Ako iskreno opišem svoju bol i želju za bebom, mislila sam, potrudiće se više oko nas. Nisam tada znala da su osećanja i želja za bebom svih parova jednaki, i da se na klinici svima pristupa sa jednakom pažnjom i potpunom predanošću, iako pojedinačno jer svaki par je priča za sebe. Toga dana, a i svakog narednog, dočekani smo sa osmehom, strpljenjem, toplinom i podrškom. U svakom telefonskom razgovoru, imejlu, proceduri, osećali smo da svi na klinici navijaju za nas.


Vantelesna oplodnja je dugotrajan i emotivan proces koji podrazumeva česte odlaske na kliniku. Pronatal sam, zbog prijatnog enterijera i lokacije, doživljavala poput resorta na našem neizvesnom IVF putovanju. Ceo postupak je često emotivna vožnja rolerkosterom, i važno je da znamo da postoji mnogo opcija koje nam mogu pomoći. Terapijske vežbe koje organizuje klinika Pronatal, naučile su me da lakše prebrodim stresne situacije i zahtevne emocije tokom pripreme za VTO, da vratim samopouzdanje i osnažim svoje zdravlje. Da u okviru radionica, koje su na dobrovoljnoj bazi, dođem do puno korisnih informacija vezano za ishranu i ponašanje pre i tokom IVF-a, kao i da upoznam druge žene koje prolaze kroz istu borbu i shvatim da nisam jedina.


Okruženi saosećajnim i obrazovanim ljudima upoznati smo sa svim koracima i opcijama. Pre ulaska u sam postupak, na klinici Pronatal smo pored svih redovnih analiza, obavili i pregled u njihovoj genetskoj laboratoriji. Kako nam je objašnjeno, bitan je za rano otkrivanje nepravilnosti kod embriona, čime se smanjuje broj neuspešnih IVF postupaka. Takođe, s obzirom na naše godine i moj problem sa endometriozom, upoznati smo i da se u slučajevima kada se trudnoća ne može postići sopstvenim ćelijama, preporučuje donacija reproduktivnih ćelija, kao i da klinika ima svoju banku reproduktivnog materijala u Pragu.

Kreću injekcije, a one me na ovom putovanju zapravo najmanje bole. Dok doktorka ultrazvukom prati razvoj mojih jajnih ćelija, osećam beskrajno poverenje. Nikada nisam napustila ordinaciju sa osećajem da me požuruju ili da moj slučaj nije prioritet.


Na dan odlaska po moje bebice oblačim srećne čarape, transfer traje svega par minuta i moje mrvice su na sigurnom. Tada počinje najteži deo puta - dvonedeljno čekanje.


Klinika Pronatal


Zamišljala sam godinama kako je to biti mama... Ciklus tuge, nade, straha i iščekivanja. Iščekujemo dobre hormone, dobre jajne ćelije, spermatozoide, embrione…dobru betu, ultrazvuk. IVF je jedno veliko iščekivanje. Dani nakon transfera su naizgled brzo prolazili, ali je 420 minuta čekanja rezultata bete trajalo ceo život.


Obećala sam sebi da ću bez obzira na ishod našeg tretmana, ovaj deo svog života pamtiti kao priliku. Priliku da u veoma osetljivim trenucima moga života, uživam u maksimalnoj podršci uglednih lekara i embriologa koji su odgovorili na sva moja očekivanja. Svi na klinici inspirisani su da nam pomognu u zasnivanju porodice. Znala sam i da ću, ukoliko se naše IVF putovanje završi uspešno, nastaviti da dolazim na kliniku radi vođenja trudnoće, ali i da ću se ukoliko ne uspe "iz prve" vratiti mojoj doktorki da pokušamo ponovo. A uspelo je baš iz prve...


Uskoro, naši životi biće ispunjeni smehom, plačem i svim onim što dolazi između. Ne bih menjala ovo putovanje ni za šta na svetu...

 

Detaljne informacije možete pronaći, kao i zakazati konsultacije na sajtu www.pronatal.rs.


Promo objava

news-img

Karavan „Na putu kroz roditeljstvo“ dolazi u Novi Sad

Sledeća stanica karavana je upravo Novi Sad, gde će 25. maja u 11 časova u Kulturnoj stanici Eđšeg građani moći da sa stručnjacima tj. psiholozima, u atmosferi koja promoviše razumevanje, podršku i zajedništvo, pričaju o roditeljstvu.

favorite-img

Oglasna poruka

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img