cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Ne terajte decu da spavaju posle podne

Zbog poslepodnevnog sna uspavljivanje mališana se nekada pretvori u nemoguću misiju.

Ne terajte decu da spavaju posle podne

Prema istraživanjima sprovedenim u Kanadi, jedno od troje dece ima problema s noćnim snom. Među uzrocima te pojave, navode stručnjaci, svakako je i uporno forsiranje roditelja da dete spava po podne.


- Iako je popodnevni san dobar za mentalne sposobnosti deteta, nekim mališanima ne prija, odnosno zbog popodnevnog sna ne mogu da spavaju noću, a noćni san im je potrebniji. Zato ne forsirajte dete da spava posle podne, posebno ako ima više od tri godine - savetuje Ričard Stajls psiholog.


Zbog poslepodnevnog sna uspavljivanje trogodišnjaka se nekada pretvori u nemoguću misiju.

 

PROČITAJ JOŠ: Tablica spavanja - koliko sna je potrebno bebi?


- Primetićete da u restoranima i kafićima sve češće možete videti i porodice s malom decom kasno uveče. Trogodišnjaci u deset uveče treba da budu u krevetu, a ne na večeri s roditeljima - kaže za portal WebMD dr Ričard Kravic s Djuk univerziteta.

Deci starosti između tri i pet godina potrebno je između 11 i 13 sati sna u toku noći, a pored toga, mnogi mališani odspavaju i posle podne. U predškolskom uzrastu, te navike se obično menjaju.

- Petogodišnjaci obično odspavaju jednu partiju u ranim popodnevnim satima, ali može se desiti i da dete tog uzrasta uopšte ne želi da spava u toku dana. Ako je dete tokom dana dobro raspoloženo, nije kenjkavo i nervozno, nema potrebe da insistirate na spavanju u toku dana - kaže dr Kristina Briceti, pedijatar u Džons Hopkins, dečjoj bolnici u Baltimoru.

Kada se deca premore u toku dana, ona se teže uspavljuju uveče. Zato bi trebalo da detetu isplanirate vreme za odmor u toku dana, a ako ne želi da spava, dovoljno je da mu jurcanje zamenite nekom manje aktivnom zanimacijom.

 

PROČITAJ JOŠ: Kada ukinuti popodnevnu "dremku"?


Koliko im je sna potrebno

Nije svako dete isto, ali pedijatri su izveli tabelu neophodnih sati sna za određenu starosnu grupu.

12 meseci
tokom dana: 2,5 sati
tokom noći: 11,5 sati

Dve godine
tokom dana: 1,25 sati
tokom noći: 11,25 sati

Tri godine

tokom dana: 1 sat
tokom noći: 11 sati

Četiri godine

tokom noći: 11,5 sati

Pet godina  
tokom noći: 11 sati

Šest godina
tokom noći: 10,75 sati

Sedam godina
tokom noći: 10,5 sati

 

Izvor: Blic.rs

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img