cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Ona bi na kafu, a ja dojim bebu

Kako da sačuvate dugogodišnje prijateljstvo kada vas život odvede na potpuno različite strane? Vodite računa o potrebama drugarice, a ne zanemarujte ni svoje. Samo budite strpljivi, kaže Irina Radanović, psiholog.

Ona bi na kafu, a ja dojim bebu

Udati ste, imate decu, gomilu poslovnih obaveza… Vaša najbolja drugarica je sama, uživa u noćnom provodu i nikako da se skrasi. Mnogo vam nedostaje jer sve manje vremena provodite zajedno, a kada se konačno vidite, imate utisak da više nemate o čemu da pričate.


Kako da sačuvate dugogodišnje prijateljstvo kada vas život odvede na potpuno različite strane?


Zbog različitog doživljaja novonastalih okolnosti prijateljstvo može biti stavljeno na probu. Ipak, treba imati u vidu da, ukoliko je odnos primarno bio funkcionalan, promene do kojih je došlo neće ozbiljnije ugroziti prijateljstvo.


Jednostavno, svaka promena zahteva adaptaciju, a da bi period prilagođavanja prošao što bezbolnije, bilo bi korisno držati se određenih smernica.
 

STAVITE SE U POZICIJU DRUGARICE

Imajte razumevanja jedna za drugu. Ako imate prijateljicu koja je udata i ima decu, shvatite da ona više ne može da organizuje svoj život kao pre braka. Dakle, celodnevno druženje i kasni izlasci nužno postaju ređi. Opet, ako imate prijateljicu koja je slobodna, znajte da njoj i nije baš zabavno da na zajednička druženja uvek vodite decu ili supruga. Stavite se u poziciju svoje drugarice, pokušajte da iz njene perspektive posmatrate vaš odnos i promene do kojih je došlo. To će vam pomoći da je razumete i s tog aspekta ćete moći najadekvatnije da reagujete.


KAFA NE MORA DA TRAJE TRI SATA

Navikli ste da se viđate dva puta nedeljno, da pijete kafu tri sata, da idete u bioskop ili pozorište bar jednom mesečno… Sada je to teško izvodljivo, ali nemojte biti rigidni. Ne mora svaka kafa da traje tri sata, dovoljno je i znatno kraće da biste se videle, popričale i održale kontinuitet u odnosu… U bioskop ili pozorište možete ići svi zajedno. Pronađite način da se prilagodite, dovoljno ste bliske, znači da najbolje znate kako to možete da učinite.


UMOR NIJE RAZLOG DA IZOSTANETE

Danas, kad je tempo života sve brži a broj obaveza se konstantno uvećava, nije lako naći vremena ni za sebe. Samim tim je teško organizovati se i s dragim osobama. Kada se na to nadoveže značajna promena u načinu života do koje dovodi brak i rađanje dece, neizbežno je uložiti dodatni napor kako biste izdvojili vreme za prijateljstvo. Ponekad izgleda nemoguće, ali uvek je ostvarivo naći vremena ako ste motivisani. Nemojte da dozvolite da vas životna rutina u tome spreči, umor nije razlog da se ne vidite s drugaricom, više će vam koristiti da porazgovarate i smejete se s njom nego da provedete sat vremena na internetu ili gledajući seriju.

Negujte prijateljstva

  • Za trajna prijateljstva važno je biti dobar, odan i iskren.
  • Svaki put kada smo prezauzete, prvo otkazujemo druženje s prijateljicama. To je greška jer su žene jedne drugima velika podrška u kriznim životnim situacijama.
  • Slavite prijateljičina postignuća s njom i ona će s vama podeliti vaše radosti.
  • Naučite da praštate.
  • Nije važno gde živite, koliko godina ili dece imate, nađite vremena za prijatelje.


NE ODUSTAJTE OD RITUALA

Sigurno postoji nešto što vaš odnos čini specifičnim, neka samo vaša aktivnost. Šta god da je u pitanju, toga se ne odričite. Održavajte sve ono što vas čini posebnim. Nastavite da se bavite vašim prijateljstvom, da ga razvijate i produbljujete. Na taj način bilo koje životne okolnosti, bilo pozitivne ili ne, neće ugroziti ono što imate.


POŠTUJTE SEBE - UVAŽAVAJTE DRUGARICU

Na kraju imajte u vidu da, ukoliko ste nezadovoljni, ni sam odnos neće biti zadovoljavajući. Zato vodite računa o potrebama drugarice, ali ne zanemarujete ni svoje potrebe. S obzirom na to da ste bliske prijateljice, aktuelna kriza će biti prevaziđena, a vi ćete uspeti da pronađete sklad.

 

Izvor: Blic.rs

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img