cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

PODRŠKA MALIM DIVOVIMA VEĆA NEGO IKADA

17. novembar - Svetski dan prevremeno rođene dece

PODRŠKA MALIM DIVOVIMA VEĆA NEGO IKADA

Novembar 2023.godine

U svetu i Srbiji 17. novembra obeležava se Svetski dan prevremeno rođene dece, a ovaj datum ove godine, nekoliko medicinskih ustanova koje imaju neonatološka odeljenja u Srbiji, dočekuje sa boljom medicinskom opremom neophodnom za zbrinjavanje prevremeno rođene dece.


Kompanija AstraZeneca je u saradnji sa Udruženjem Mali Div, ove godine donirala Klinici za pedijatriju u Nišu dva inkubatora u vrednosti oko 2.600.000 dinara. Na nedavno odigranoj utakmici ABA lige u meču protiv Igokee, Košarkaški klub Partizan nosio je crno-ljubičaste dresove u čast Malih Divova, a Fondacija Mozzart tom prilikom izdvojila je 1.520.000 dinara za novi inkubator za ovu kliniku.


Mali Div

 

Svaka 11. beba u Srbiji, odnosno 4,000 godišnje, se rodi prevremeno. U Nišu od prosečno 3500 rođenih beba, 500 je rođeno pre vremena. Potrebu za savremenijom opremom, između ostalih, ima i Neonatološki centar Kliničkog centra Kragujevac, koji kao regionalni centar pokriva 30 porodilišta.

Udruženje roditelja prevremeno rođene dece Srbije Mali Div zahvaljuje se svima koji su učinili da Klinika za pedijatriju u Nišu kraj 2023. godine dočeka sa boljom medicinskom opremom. Za osnivače i aktiviste našeg udruženja veoma je važno da se u Srbiji što pre promeni porazna statistika koja ukazuje da se procenat prevremeno rođene dece sa kasnijim dugoročnim zdravstvenim teškoćama kreće od 30 do čak 60%. U tom smislu veoma je važna opremljenost neonatoloških ustanova i centara, kao i podrška roditeljima,” kaže Vera Bikicki Ivezić, predsednica Udruženja Mali Div.


Mali Div

 

Rezultati ankete u kojoj je učestvovalo preko 500 roditelja iz zatvorene FB grupe Udruženja koja broji preko 9,500 članova, pokazali su da napredni programi razvojne nege nisu dostupni za 82% roditelja. Takođe, 61% odsto roditelja prevremeno rođene dece smatra da im je u periodu nakon prevremenog rođenja deteta ili dece, bila potrebna psihološka podrška, a 68,7% kaže da im ta podrška nije bila dostupna. Na pitanje da li ste dobili dovoljno informacija neposredno posle porođaja 55,4% roditelja odgovorilo je odrečno, a 58,6% ukazalo je da nisu bili zadovoljni načinom na koji su dobijali informacije o zdravstvenom stanju bebe.

 

Mali Div

 

„Upravo iz tih razloga osnovna aktivnost Udruženja Mali Div je pružanje podrške roditeljima i unapređenje komunikacije između medicinskih radnika i roditelja prevremeno rođene dece, ali sprovodimo i podržavamo i aktivnosti koje se tiču modernizacije opreme i uvođenja novih pristupa u razvojnoj nezi,“ objašnjava Bikicki Ivezić i kaže da su na ovom polju ostvareni neki pomaci, ali da, na primer, kao i pre 15 godina kada je ona prevremeno rodila blizance, posete roditelja Institutu za neonatologiju i drugim neonatološkim ustanovama gde borave bebe nisu moguće vikendom.

„Taj problem konkretno mogu da reše samo resorna ministarstva i to povečanjem broja lekara i sestara. U razvijenim zemljama na intezivnoj nezi na jednu ili dve prevremeno rođene bebe dolazi jedna medicinska sestra, a na posebnoj nezi jedna na četiri. Podaci o tome kod nas nam nisu dostupni, ali iskustvo roditelja koje okupljamo, pokazuje da je to najverovatnije jedna sestra na 20 beba,” kaže predsednica Malog Diva.

 

Mali Div

 

Udruženje je nedavno Ministarstvu zdravlja Vlade Srbije uručilo i Agendu za poboljšanje položaja prevremeno rođene dece i njihovih roditelja u Srbiji u kojoj je ukazano i na tu potrebu. Agendu je na Konferenciji „Ujedinjeni za Male Divove“ krajem prošle godine usvojilo oko 100 stručnjaka i predstavnika organizacija i institucija koji se u Srbiji bave prevremenim rođenjem i potvrdio Stručni savet Udruženja koji čini 11 eminentnih stručnjaka iz oblasti medicine i socijalnog rada.

„Nadamo se da će i resorna ministarstva, kao što to čine privatne kompanije i pojedinci, prepoznati značaj podrške prevremeno rođenoj deci i njihovim roditeljima u Srbiji,“ zaključuje Bikicki Ivezić predsednica Udruženja Mali Div.


Svetski dan prevremeno rođene dece tradicionalno se proslavlja na Institutu za neonatologiju u Beogradu i osvetljavanjem upravnih zgrada i drugih spomen obeležja u gradovima širom Srbije ljubičastom bojom, što je ove godine u odgovoru na poziv Udruženja potvrdilo preko 30 opština.


Promo objava

news-img

Domaći film "SUNCE MAMINO" u bioskopima!

Nakon beogradske premijere topla tinejdžerska ljubavna priča, ujedno i ozbiljna porodična drama SUNCE MAMINO premijerno je prikazana i u Novom Sadu i Nišu, a potom započela svoj bioskopski život.

favorite-img

Oglasna poruka

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img