Previše guranja tokom porođaja krivo za povrede

clock-img

10.5.2024

U Velikoj Britaniji, trenutni projekat babica postiže odlične rezultate u smanjenju porođajnih razderotina jednostavno ne prisiljavajući porodilje da guraju tokom porođaja.

Previše guranja tokom porođaja krivo za povrede

Teško da možemo da zamislimo porođaj bez uputstava babice ili akušera „Gospođo, sad guraj!“, jer – kako kaže savremeni mit o rođenju – dete ne može da dođe na svet bez guranja. Ali postoji velika razlika između guranja, koje porodilja radi automatski jer joj to prija, i guranja na silu. A to se završi uglavnom nepotrebnim povredama. Ovu činjenicu poznavala je i Ina Mej Gaskin, koja je u svojoj knjizi Mudrost porođaja napisala da je mnogo bolje ako žena gura „na svoj način“, čak i ako se beba pri tome kreće napred-nazad kroz vaginu, jer ovo uzrokuje da se tkivo polako rasteže i samim tim postoji mnogo manja šansa za povredu.

 

PROČITAJ JOŠ: Moćna fotografija - kako se pomeraju kosti leđa tokom porođaja


85% manje povreda!

Babice udruženja Medvej u Kentu već su smanjile povrede kod porodilja svojim programom protiv guranja, u nekim porodilištima za čak 85 odsto, pri čemu su teške razderotine opale sa sedam na jedan odsto majki. I kako su to uradile? Jednostavno tako što prestanete da govorite ženama da guraju i umesto toga ohrabrujete mame da se smire i zauzmu drugačiji položaj. Umesto da vuku decu iz majki, radije ih drže ili im pružaju podršku kada dođu na svet.

Program protiv guranja pokrenuli su ginekolozi i babice (Kraljevski koledž akušera i ginekologa (RCOG) i Kraljevski koledž babica) nakon što su primetili alarmantnu stopu cepanja pri porođaju 2013. i 2014. godine. Čak 22 slučaja povreda trećeg stepena zabeležo je samo u jednom mesecu! Povrede nisu retke ni kod nas i premašuju evropski prosek. Žene su čak ubeđene da se malo cepanje podrazumeva prilikom porođaja. Žene koje su doživele cepanje tokom svog prvog porođaja, imaju pet puta veće šanse da ponove cepanje pri narednim porođajima, navodi aktuelna britanskoj studija u časopisu The Natural Parent Magazine.


Da li je učestalost (često rutinske) epiziotomije i dalje (pre)visoka u porodilištima proverite OVDE.

 

Izvor: Ringaraja.net

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img