|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Da li je učestalost (često rutinske) epiziotomije i dalje (pre)visoka u porodilištima?

Helena Primic, 28.1.2024
Položaj u kojem ćete roditi ima veliki uticaj na to da li ćete se pocepati ili će biti potrebno sečenje perineuma. Cepanje perineuma tj. međice se najčešće javlja u ležećem i polu-ležećem položaju, kada je najveći pritisak na perineum.

image
Vagina je dovoljno velika da rodi bebu bez povreda. Foto: @antonuccifotografia
/11


 

Nijedna babica ne želi postporođajne povrede, koje uključuju sečenje perineuma i pucanje vagine i okolnog područja. Međutim, stopa (često rutinskog) sečenja perineuma je i dalje (pre)visoka u porodilištima.

Da li su tela savremenih žena zaista toliko "razmažena" da većina žena ne može da rodi svoje dete bez cepanja na međici? 

Proverite koje mere se mogu preduzeti tokom porođaja kako bi se smanjila šansa za epiziotomiju i rupturu međice.


1. "Pravo" osoblje 

Ako želite da izbegnete rez na međici, naravno da je važno poroditi se u porodilištu ili sa medicinskim osobljem koje rez na međici ne vidi kao neophodan i rutinski postupak tokom porođaja. 

Dakle, kada odlučujete gde ćete se poroditi, obavezno proverite kakva je njihova praksa u pogledu sečenja međice. Da li seku perineum rutinski ili samo u određenim slučajevima i u kojim? Da li će vas obavestiti pre bilo kakvog reza i sačekati vašu dozvolu? Nažalost, u porodilištima se takođe prečesto dešava da porodiljama ne kažu da će biti sečene, a sečenje međice se uradi "uzgred"; što je lako izvesti jer je majka tokom porođaja u posebnom stanju.

Zbog toga takođe ima smisla na porođaj uneti plan porođaja, u koji možete da napišete da, na primer, ne želite da vam se prereže perineum i da više volite moguću spontanu rupturu nego sečenje. Naime, naučno je dokazano da kod spontanog pucanja međica zarasta bolje i brže nego kod medicinskih rezova.

 

PROČITAJ JOŠ: Kegelove vežbe i baš sve što treba da znate o njima


2. Ne istiskujte bebu dok ležite ili ste polu-ležećem položaju

Položaj u kojem ćete roditi ima veliki uticaj na to da li ćete se pocepati ili će vam biti potrebno sečenje perineuma. Cepanja se najčešće javljaju u ležećem i polu-ležećem položaju, kada je najveći pritisak na perineum. 

Prepone su pod najmanjim pritiskom kada je žena oslonjena na sve "četiri" (pazite da kolena ne stavite preširoko!), kada je u čučećem i sedećem položaju, dok stoji uz oslonac, kao i dok leži na boku.   

Obično je najbolji položaj za porođaj onaj koji majka instinktivno bira tokom porođaja (a to se odnosi i na aktivnu fazu istiskivanja!). Ako vam osoblje na porođaju to dozvoli, i naravno ne podstiče vas da legnete (gospođo, verovatno ste već umorni, što ne pokušate da legnete?). To znači da ćete tokom porođaja moći slobodno da menjate svoj položaj u skladu sa sopstvenim osećajima, od početka porođaja pa sve vreme bebinog kretanja kroz porođajni kanal. 

Mi žene se vrlo razlikujemo i tokom porođaja. Dok neke od nas zaista vole plutajući osećaj rađanja u vodi, druge vole stopala čvrsto na zemlji čak i tokom porođaja. Zato slušajte svoje telo, ono će vam reći koji je položaj najbolji za vas i vašu bebu.

 

PROČITAJ JOŠ: Osam super moći koje imaju trudnice


3. Ne napinjite se na komandu! 

Sve je više naučnih studija koje su sprovedene u raznim porodilištima, a koje su dokazale da guranje pod vođstvom u porodilištu u velikoj meri povećava šanse za razderotine međice, čak i one najveće, koje ostavljaju doživotne posledice. 

Pre nego što se porođaj medikalizovao i postao samo još jedna medicinska operacija, žene su mogle da osluškuju prirodne nagone svog tela tokom porođaja - kreću se ako su osećale potrebu da se kreću, guraju bebu u položaju koji im najviše odgovara i napinju se samo kada su same osećale da je potrebno. Ako se ženama dozvoli da se napinju kada same osete potrebu da treba, one obično to urade dva do tri puta, dok u međuvremenu brzo udišu. Ako ih trudničko osoblje podstiče da pokušaju da dišu što prirodnije i opuštenije, umesto da im nalože da guraju, šanse za cepanje međice su znatno smanjene. 

To je potvrdila i studija sprovedena u britanskom porodilištu Medvai Maritime Hospital, gde je ukidanjem potrebe za vođenim guranjem tokom rađanja, stopa cepanja međice smanjena sa sedam na jedan odsto - a sečenje perinealnog dela je smanjeno za čak 85 posto!

 

PROČITAJ JOŠ: Može li se predvideti trajanje porođaja


4. Dozvolite vagini da se postepeno rasteže i prilagođava 

Možda će vam pomoći ako znate da je normalno da se glavica tokom rađanja prvog deteta spusti, a zatim se povuče nakon guranja. Žene koje ne razumeju ovaj proces ponekad misle da nazaduju, jer se glava tokom kontrakcija pomera unazad. 

"Objašnjavam im da je ovaj proces dobar, jer pomaže vagini da se polako prilagođava veličini potrebnoj za rađanje bebe. Protok krvi u ovom području povećava se naizmeničnim pritiskom i opuštanjem, pritiskom, opuštanjem", pojašnjava svetski poznata babica Ina May Gaskin, autor porođajne biblije The Visdom of Birth.   

Zbog toga, posebno prvorotke, budite što je moguće strpljivije u aktivnoj fazi porođaja, i dajte bebi i vagini dovoljno vremena da se prilagode silama porođaja.   

Briga za perineum pre porođaja i milovanje klitorisa tokom rađanja bebe takođe mogu pomoći, jer povećavaju oticanje vagine. Ovo, naravno, ako uspete da izvedete tokom porođaja uz prisutno osoblje u porodilištu, ili ako je porođajno okruženje dovoljno dobro da se osećate zaista opušteno.

 

PROČITAJ JOŠ: Veličanstvene fotografije i činjenice o pupčanoj vrpci


5. Vaša vagina dovoljno JE VELIKA za bebu! 

"Za muškarce se podrazumeva da im se genitalije znatno uvećaju, a zatim ponovo smanje, bez nastanka povreda. Ako bi akušeri (i žene) shvatili da ženske genitalije imaju iste sposobnosti, broj cepanja i sečenja međica verovatno bi opao preko noći.

Ginekolozi starije generacije usadili su ideju (koja je još uvek živa) da je priroda prevarila ženu na tkivima vagine i perineuma - jedno veliko istezanje uništeno je poput jeftine ogrlice" upozorava Gaskin, koja uočava vrlo čest strah od rađanja među savremenim ženama.

Kako će tako velika beba proći kroz tako malu rupu? Dakle, pre nego što rodite, zamislite da se vagina proširuje i uvećava - do prave veličine bebe koja se razvija u vašoj jednako čudesnoj materici. Dopustite vagini da nežno zagrli i donese bebu u vaše krilo ljubavi, bez nepotrebnih povreda. Jer ona to može!


Izvor: Ringaraja.net


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
9
Značaj gvožđa tokom trudnoće
Tokom trudnoće, potrebe za gvožđem se povećavaju jer se volumen krvi povećava radi podrške rastućoj bebi. Takođe, gvožđe...
7
Dobijanje na težini po nedeljama trudnoće
Koliko je preporučljivo ugojiti se u trudnoći i zbog čega kilogrami tako naglo rastu?
4
Paracetamol u trudnoći i hiperaktivnost dece
Prema rezultatima nove studije žene koje koriste paracetamol tokom trudnoće imaju veću mogućnost za rođanje deteta koje ...
4





24 moćne fotografije ožiljaka od carskog reza
April je mesec podizanja svesti o carskom rezu. „Sve smo majke - nije važno kako smo donele svoje bebe na svet“.
Porođajna priča: Moja beba je imala moždan...
Mali Tim je bio dugo očekivano dete. Svi smo mu se radovali, i mama i tata, kao i njegova starija sestra Tia.



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here