cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Sada i zvanično: Bolnica u Sremskoj Mitrovici dozvolila besplatno prisustvo pratioca tokom porođaja

Kako se navodi, prisustvo pratnje tokom porođaja neće se naplaćivati, a o prisustvu pratioca će biti sačinjena posebna procedura u skladu sa zakonskim propisima.

S. Mitrovica: besplatno prisustvo pratioca pri porođaju

Pratilac je u obavezi da prethodno ispoštuje sve sanitarne uslove koji podrazumevaju donošenje nalaza sterilne koprokulture, sterilne briseve grla i nosa, koji ne smeju biti stariji od 10 dana, piše RTS.

Kako se navodi, prisustvo pratnje tokom porođaja neće se naplaćivati, a o prisustvu pratioca će biti sačinjena posebna procedura u skladu sa zakonskim propisima.

Pre nego što je ova odluka ozvaničena, organizacija Kreni-promeni je saopštila da je usvojen njihov zahtev i da će u opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici biti dozvoljena besplatna pratnja porodiljama na porođaju.

 

PROČITAJ JOŠ: Kad se setim porođaja pre 12 godina, mogu reći da su me tretirali kao komad mesa!


To je takođe bio i zahtev protesta koji se u subotu održao ispred Skupštine grada u Sremskoj Mitrovici, gde je jedna od govornica bila i porodilja koja je izgubila i koja je prva javno istupila u borbi protiv akušerskog nasilja.

Da podsetimo, porodilja iz Šida Marica Mihajlović istupila je javno prošle nedelje nakon što je izgubila bebu na porođaju u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici.

Ona je lekara M. M, koji je vršio porođaj, optužila za akušersko nasilje, rekavši da je usled nasilnog porođaja izgubila bebu koja je tokom trudnoće, do trenutka porođaja, bila zdrava.

 

PROČITAJ JOŠ: Zašto se u porodilištima viče na žene: Tog dana sam dobila bebu, ali sam izgubila dostojanstvo!


Na osnovu toga, pokrenuta je policijska istraga, a lekar je uhapšen, da bi danas stigli i rezultati obdukcije preminule devojčice, koji pokazuju da je smrt nastupila usled nasilnog porođaja.

Takođe, zbog njene potresne objave na Fejsbuku koja je postala viralna i zbog apela da se stane na kraj akušerskom nasilju, održani su protesti u Beogradu i Sremskoj Mitrovici.

 

Izvor: Danas

news-img

Sedam aktivnosti za zajedničko uživanje sa decom

Igre na otvorenom ne samo da podstiču fizički razvoj dece, već im pružaju i priliku da razvijaju socijalne veštine, poput komunikacije, deljenja i timskog rada. Ukoliko vam nedostaje inspiracije kako da pokrenete svoje najmlađe, evo nekoliko ideja.

favorite-img

Oglasna poruka

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img