|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Ginekološko nasilje: Kad se setim porođaja pre 12 godina, mogu reći da su me tretirali kao komad mesa!

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 14.10.2021
Da, možda ćete im zakomplikovati dan, jer toliko žena čeka na porođaj, a vi zahtevate neki poseban tretman i 'ne razumete' baš zašto vam treba indukcija (naravno, jer je to 'najbolje' za vas, a najbrže za njih). Neka, zakomplikujte, imate pravo na to.

image
Kako već neko vreme iščitavam iskustva mama, slušam iskustva žena koje su rodile, počela sam često da se susrećem sa pojmom ginekološkog nasilja. People photo created by DCStudio - www.freepik.com
/11


 

Kada sam rađala svoje dvoje dece, jedno pre 15 godina, a drugo pre 12, nisam previše razmišljala o tome što bih ja želela na porođaju. Bilo mi je samo važno da se dogodi, da sve bude u redu, i da me što manje boli.

Koliko se sećam, jedino pitanje koje se tada provlačilo među trudnicama koje su iščekivale svoj "Dan D" bilo je sečenje međice i davanje indukcije. Ni jedno ni drugo tada me nije brinulo, a nekako sam sa poverenjem otišla u porodilište i prvi i drugi put.

Ali, kako već neko vreme iščitavam iskustva mama, slušam iskustva žena koje su rodile, počela sam često da se susrećem sa pojmom ginekološkog nasilja.

Ostavio je uticaja na mene tako hrabar i vrlo direktan post jedne mame - Maje Obrovac Glišić, inače po struci nutricionistkinje, a koja se bavi holističkim pristupom plodnosti.



Razmišljala sam čitajući ovaj post i osvrnula se na iskustva sa svoga porođaja toliko godina pre, a moja se perspektiva danas prilično promenila.

Dakle, potpisujem sve što je Maja Obrovac Glišić rekla jer tokom oba porođaja niko me ništa nije pitao, oba su mi porođaja indukovana i probijen mi je vodenjak, a nije bilo nekog posebnog razloga za to, eto našla sam se na pregledu, pa zašto ne.

Da ne pričam da me je doktor doslovno izvređao tokom prve trudnoće jer sam dobila 30 kg (naravno, znam da to nije bilo dobro, ali prilično me uznemirio pre odlaska u salu za porođaj). Tokom prvog porođaja niko mi nije ništa objašnjavao, dali su mi indukciju i probili vodenjak, iako ja to baš nisam želela, a međicu su mi zarezali tokom porođaja da me nisu ni obavestili o tome.

 

PROČITAJ JOŠ: Cepanje na porođaju: Kako ga izbeći?

 

Hm, da, a drugi porođaj, e tu je tek bilo svega. Od napona do porođaja prošlo je 50 minuta, možda i 40, nisam sigurna. Ali nikako na prirodan način. Porodila sam se u prisustvu anesteziologa, koji je vikao 'Porod u toku'.


Naime, iz nekih svojih razloga tražila sam epiduralnu anesteziju, za koju sam obavila sve analize (da se razumemo, danas je možda ne bih tražila, ali tada jesam).

Epiduralna se daje u kičmu, u fazi između dva napona. Ali, šta se dogodilo, legla sam na sto, a glavna sestra ili babica ili šta već, uključila je indukciju. Činilo mi se da sam joj išla na živce jer sad ja tražim epiduralnu, a već sam otvorena 8 prstiju. Meni je bilo čudno kako su mi naglo počeli naponi i nije bilo nekog normalnog razmaka između njih.

Pitala, zvala sestru (istu koja je uključila indukciju) da proveri, a ona kaže sve je u redu. Meni se nije činilo u redu jer za 10-ak minuta nije bilo više razmaka između napona, a bili su toliko jaki kao da me je neko priključio na struju. Došli su anesteziolozi, ali, naravno, nisu mi mogli da daju epidural jer je porođaj bio u toku. Odnosno, već 20-minuta nakon uključivanja indukcije, moji naponi nisu prestajali. Dok su anesteziolozi bili oko mene, a nije bilo ni babice ni doktora, naponi su bili sve jači. Ubrzo sam im samo rekla da se pomere jer sam osetila da beba izlazi napolje. Ono što se dogodilo živa je istina i dogodilo se u jednoj zagrebačkoj bolnici: čim sam zauzela poziciju na stolu, moja je beba izletela iz mene kao iz topa. Na svu sreću, anesteziolog je bio pri sebi pa je uhvatio bebu, jer da nije, pala bi sa stola.

Hm, eto, ovo je moje skromno iskustvo, koje sam odlučila da podelim nakon toliko godina. Da ne pričam da je posteljica ostala u meni, da sam porađala posteljicu još sat vremena nakon što je beba izašla, da sam od jačine napona i naglog porođaja sva popucala. Da su me ušivali sat i po nakon poroda, kada se rana već ohladila, i da je bolelo kao sam đavo. I, da, drugi dan mi se direktor Odeljenja došao lično izviniti.

Žao mi je što se nakon 12 godina žene i dalje susreću sa ginekološkim nasiljem na porođaju. I drago mi je što više o tome ne ćute. Da, možda ćete im zakomplikovati dan, jer toliko žena čeka na porođaj, a vi zahtevate neki poseban tretman i 'ne razumete' baš zašto vam treba indukcija (naravno, jer je to 'najbolje' za vas, a najbrže za njih). Neka, zakomplikujte, imate pravo na to. A da budemo malo direktniji, zar svaki mesec ne odvajate od svog bruto dohodka za zdravstvo, da biste morali ćutati i pustiti da se prema vama ponašaju kao da ste komad mesa u klaonici?

 

Tekst: Sanja Matasić
Izvor: Roditelji.hr

 

PROČITAJ JOŠ: VIDEO, Šta se događa u telu majke tokom porođaja?


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
14
Može li tvoja kuca da "nanjuši" da...
Neki stručnjaci veruju da psi mogu postati zaštitnički nastrojeni kada primete suptilne signale koji pokazuju da je njih...
4
Lečenje hemoroida u trudnoći
Hemoroidi (šuljevi) su proširenja vena u predelu anusa (čmara) i rektuma (pravog, zadnjeg creva), prouzrokovana zastojem...
4
Kristina90: Moja porođajna priča
Čekajte, čekajte... boli. boli... uf prestalo je, uhvatio me grč u nogu" Pored sve muke, mene grč uhvati. Posle par n...
4





VIDEO: Beba spava u vodenjaku, doktori je ...
Neverovatan video bebe rođene u plodovoj vrećici, dok je lekari bude pre dolaska na svet.
ODLUČILA JE DA RODI DETE, IAKO ONO NEĆE MO...
Ona je uspela u jednoj minuti da shvati da će njeno dete umreti, ali i da oseti potrebu da drugoj deci pomogne. To je bi...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here