cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

VIDEO: Šta se dešava prilikom otvaranja grlića materice

Cerviks je čvrsta i zatvoren. On drži bebu u materici dok ne dođe pravi trenutak! Između 37. i 42. nedelje trudnoće cerviks se pomera napred ka prednjem delu vagine. Dakle, koliko širok može biti?

Da li se pitate kako će vaša beba će izaći iz vas? Pa, sve zavisi od grlića materice-cerviksa.


Vaš grlić materice je uski deo materice (kao vrat balona). Cerviks je čvrst i zatvoren. On drži bebu u materici dok ne dođe pravi trenutak! Između 37 i 42 nedelja cerviks se pomera napred ka prednjem delu vagine. Postaje mekši i počinje da se proširuje i otvara (dilatira).


Dakle, koliko širok može biti?

1 cm - Otprilike veličine borovnice
2 cm - Višnja
3 cm - Komad banane
4 cm - Kreker
5 cm - Kriška limuna
6 cm - Kolačić
7 cm - Vrh limenke
8 cm - Kriška narandže
9 cm - Krofna
10 cm - Đevrek

 

PROČITAJ JOŠ: Kako mediji oblikuju naše odluke o vrsti porođaja

Vaš lekar ili babica će proveriti vaš grlić u nedeljama koje prethode vašem porođaju. Neke žene počinju da se otvaraju pre nego krene porođaj. Možete biti nekoliko centimetara otvorene nedeljama, bez kontrakcija.

Zvanično se aktivno porađate ako ste otvorene 4cm. Kada ste otvoreni 10 cm, možete da počnete da gurate. I zabava počinje!


Izvor: YouTube (Today's Parent)/Pregnancyvideo.net


news-img

Pernod Ricard, nastavak podrške „Bitka za porodilišta“

Beograd, 29. april 2024. – Kompanija Pernod Ricard i ove godine, osmi put za redom, donirala je sredstva za inicijativu „Bitka za porodilišta“ Fonda B92. Tim povodom, zaposleni u Pernod Ricard Srbija su novim simboličnim gestom, kroz učestvovanje na 37. Beogradskom maratonu, Odeljenju intenzivne nege u Institutu za neonatologiju u Beogradu prikupili sredstva za nabavku pacijent monitora, medicinskog aparata od izuzetne važnosti za praćenje i lečenje kritično bolesne novorođenčadi.

favorite-img

Oglasna poruka

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img