cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Zagađen vazduh ugrožava i bebe u materici

Istraživanje sprovedeno u Kanadi pokazalo je da izloženost zagađenom vazduhu tokom gestacije povećava rizik od toga da novorođenčad razviju ozbiljne respiratorne i imunološke smetnje.

Zagađen vazduh ugrožava i bebe u materici

Istraživanje potpisuju profesori sa Penn State College of Medicine, a prenosi britanski "The Standard". Studija je rađena na uzorku od 2000 trudnih žena u deset gradova.

Po navodina Standarda, zagađujuće materije koje trudnice udišu mogu da dospeju u krvotok i da oštete ne samo krvne sudove i disajne puteve žena, već i fetusa. Zagađenje vazduha može da naškodi razvoju pluća i imunog sistema te uzrokuje manju težinu novorođenčadi.

Jedan od istraživača, Chintan K Gandhi, asistent profesora pedijatrije na pomenutom fakultetu, izjavio je da je poznato da je izloženost majki zagađenom vazduhu tokom trudnoće povezana s dugotrajnim respiratornim problemima poput astme kod novorođenčadi:

„Međutim, ono što nismo znali je da bi majčina izloženost zagađenom vazduhu mogla da uzrokuje teške respiratorne probleme kod beba ubrzo nakon rođenja”.

Podsetimo, stopa smrtnosti od zagađenja vazduha je u Srbiji duplo veća nego u svetu. Godišnje pre vremena u Srbiji usled dugogodišnje izloženosti zagađenom vazduhu po podacima SZO premine oko 13-15.000 ljudi.

 

Kako je nedavno skrenula pažnju Elizabeta Paunović iz Nacionalne ekološke asocijacije, osim od bolesti disajnih organa, mnogi zbog zagađenja vazduha obole i od dijabetesa i bolesti kardiovaskularnih organa. Dodajmo na tu listu i autoimune bolesti. Po njenim rečima, 9% neonatalnih smrti uzrokovano je zagađenjem vazduha.


Izvor: zena.blic.rs

news-img

Svetska nedelja homeopatije 2024. godine

Tradicionalno, i ove godine se u periodu od 10.04. do 16.04. obeležava nedelja homeopatije.

favorite-img

Oglasna poruka

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img