cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Žena sa "pola" srca rodila blizance

Samo 4 slična slučaja poznata u svetu, a prvi u Italiji: žena rođena pre 36 godina sa srcem bez komore, postala je majka blizanaca.

Žena sa "pola" srca rodila blizance

Nesvakidašnje rođenje dogodilo se u Rimu zahvaljujući odlučnosti mlade žene i zajedničkom radu specijalista pedijatrijske bolnice Bambino Gesù Pediatric Hospital i Univerzitetske bolnice A. Gemelli Irccs, gde je urađen carski rez, piše Agenzianova.com.


Samo 4 slična slučaja poznata u svetu, a prvi u Italiji: žena rođena pre 36 godina sa srcem bez komore, postala je majka blizanaca.


Majka i deca, dečak i devojčica, su dobro: „Znala sam da mnogo rizikujem sa mojim posebnim srcem, zapravo polovinom srca, ali bila sam odlučna i želela sam da postanem majka. U ovoj avanturi pratili su me korak po korak lekari Bambino Gesù i Poliklinike Gemeli. Zahvaljujući njima imala sam lepu trudnoću i porođaj, a rođenje blizanaca donelo je toliko emocija“, objasnila je žena.

 

Majka blizanaca je rođena sa srcem bez desne komore, dela srčanog mišića koji gura krv prema plućima radi oksigenacije. To je složena urođena srčana bolest koja zahteva niz korektivnih intervencija u prvim godinama života. U ovom konkretnom slučaju, pacijentkinja je podvrgnuta jednoj operaciji u dobi od 4 godine kako bi se izgradio alternativni sistem cirkulacije, nazvan Fontan, koji dovodi krv iz šuplje vene direktno u pluća, bez prolaza kroz srce.

Ovo stanje podvrgava organizam stalnom prekomernom radu: cirkulacija koju podržava jedna komora zahteva, u stvari, bliske terapije i kontrole tokom života; u 5 odsto slučajeva se postiže transplantacija. U Bambino Gesù postoji tim specijalista koji brine o kontinuitetu terapije, kod punoletne dece sa srčanim oboljenjima. Zahvaljujući napretku u pedijatrijskoj kardiohirurgiji, odrasli rođeni sa srčanim oboljenjima danas su sve brojniji. Iako se bolest drži pod kontrolom, ne mogu se smatrati potpuno izlečenim. Iz tog razloga im je potrebna posebna pomoć.

 

U svetu postoje samo 4 slučaja rođenja blizanaca od majke sa univentrikularnim srcem i Fontan cirkulacijom. U slučaju ovako složenih urođenih srčanih oboljenja, trudnoća u stvari izlaže ceo organizam većem stresu i rizicima: povećava se volumen krvi i srčana aktivnost, a organi kao što su jetra, bubrezi i creva mogu patiti. Međutim, u nedostatku drugih komplikacija, prema indikacijama međunarodnih protokola o tome, moguće je krenuti putem porodiljstva. Ovaj slučaj majke blizanaca koja je pod strogim medicinskim nadzorom bez problema završila trudnoću - prvi je slučaj u Italiji. Rođenje blizanaca, oboje teških 1,4 kilograma, obavljeno je carskim rezom u poliklinici Gemeli u 34. nedelji trudnoće, nekoliko dana pre očekivanog termina. Posle samo deset dana hospitalizacije, majka i deca su uspeli da se vrate kući.

news-img

BESPLATAN STONI TENIS TOKOM PROLEĆNOG RASPUSTA

Svi osnovci i srednjoškolci tokom prolećnog raspusta (od 26.aprila, do 2.maja) mogu da besplatno igraju stoni tenis u stonoteniskom centru Kocić&SDPS.

favorite-img

Oglasna poruka

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img