cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

Listerija u trudnoci

  
clock-img

09.11.2009, 15:22

clock-img

Verus

pencil-img

11942

Opasnosti listerije u trudnoći
Utjecaj listerije na trudnicu i dijete
user posted image Najvjerojatnije, listerija neće uzrokovati opasne posljedice po vaš život, ali postoji i ta mogućnost. Osobe s oslabljenim imunitetom te novorođenčad i starije osobe osobito su osjetljive na teže posljedice i komplikacije uslijed bolesti, kao što su krvne infekcije ili meningitis.
Treba biti oprezan jer se ozbiljne posljedice mogu javiti u razvoju vaše bebe, osobito ako niste odmah liječeni. Listerija može pogoditi posteljicu, plodovu vodu i bebu te uzrokovati spontani pobačaj ili rođenje mrtvorođenčeta.
Zaražene bebe koje prežive rađaju se prerano. Većina njih rodit će se bolesna ili će se razboljeti nedugo nakon rođenja, s problemima koji mogu uključivati krvnu infekciju, otežano disanje, temperaturu, rane na koži i meningitis. Ponekad neka novorođenčad umre od te bolesti, a dio ima dugotrajne posljedice.
Simptomi listerije
Možda ih nećete ni primijetiti. Neki ljudi uopće nemaju simptome. Drugi pak imaju temperaturu i simptome gripe, kao što su groznica, glavobolja, bolovi u leđima ili mogući gastrointestinalni problemi. Ako infekcija napadne centralni živčani sustav, može doći do jakih i teških glavobolja, ukočenja vrata, smušenosti, vrtoglavice ili čak grčeva. 
Želučani problemi, ako ih dobijete, u većini slučajeva pojavljuju se unutar 48 sati, a ostali uobičajeno tek nakon 2-6 tjedana nakon zaraze. Kako biste bili sigurni bolujete li od listerije, morat ćete izvaditi krv.
Liječenje
Prepisat će vam se antibiotici koji će smanjiti infekciju i mogu pomoći u zaštiti vaše bebe.  Ultrazvukom će se provjeriti je li problem riješen i kako napreduje vaša beba.
Preventivne upute:

  • Dobro prokuhajte sve vrste mesa, piletinu i ribu. Meso se mora kuhati na temperaturi najmanje od 71°C ili 82°C. Kuhajte sve dok meso više nije iznutra ružičasto. Riba se kuha dok iznutra ne postane tamna. I ne probavajte jelo sve dok nije zgotovljeno.
  • Nemojte jesti hladne nareske i delikatese, paštete ili mesne namaze, smrznutu dimljenu ili ukiseljenu ribu dok god nije prokuhana. Iako su hrenovke prethodno kuhane, kod pripreme ih ipak prokuhajte.
  • Podgrijavajte hranu do prokuhavanja
  • Izbjegavajte mlijeko i mliječne proizvode koji nisu pasteriziani. Nemojte jesti mekane sireve kao što je feta, brie ili camembert, osim ako na deklaraciji piše da su napravljeni od pasteriziranog mlijeka. Bijeli mekani sir, ricotta, krem sir, tvrdi sir (cheddar i parmezan), kao i mliječni proizvodi s kulturama smatraju se uglavnom sigurnima. Uvijek na deklaraciji provjerite je li proizvod rađen od pasteriziranog mlijeka.
  • user posted image Temeljito operite ili ogulite svo voće i povrće prije jela
  • Pohranite nepripremljeno meso odvojeno od povrća i kuhane hrane
  • Nakon obrade nepripremljenog mesa, neopranih proizvoda, piletine, morskih plodova, hrenovki, delikatesa i prije uporabe opranih proizvode ili kuhanog mesa operite stol, noževe, posuđe, pribor i ruke toplom vodom i sapunom da ne kontaminirate drugu hranu.
  • Potrošite hranu s kratkim vijekom trajanja što prije, osobito ako ste je otvorili. Datum se odnosi na neotvorene proizvode.
    user posted image Naposlijetku, kao osnovno pravilo zaštite od zaraze različitim organizmima, neka temperatura hladnjaka bude 1-5 °C, a zamrzivača najmanje -17. Koristite termometar na hladnjaku za provjeru temperature. Pazite, listerija je otporan organizam koji može preživjeti i niske temperature.
    Prevela: DanijelaA
    Izvor: Babycenter 
    Objavljeno: 8. prosinca 2006.

  • clock-img

    15.11.2009, 09:09

    clock-img

    LillyT

    pencil-img

    3918

    Nikada nisam jela nedovoljno peceno meso, jednostavno sam naucena da se meso treba duze termicki obraditi. Ja i sada imam probleme po restoranima kada mi donesu nedovoljno peceno (kuvano, przeno).
    Mene momak ubi vise sa tom listerijom, od pocetka se buni da jedem kajmak (koji ja obozavam). Ne volim ovaj fabricki pakovan (koji je siguran jer je od pasterizvoanog mleka), taj mi je bas nikakav. Za ovo ostalo se ne bunim bas mnogo, ali me ubi taj kajmak user posted image   Ali dobro, odricemo se gomile stavri zarad necega, sta je devet meseci bez neke hrane user posted image


    _____________________________

    Zgodna nisam, ali nezgodna jesam

    ...and all I can do is try

    clock-img

    16.11.2009, 08:52

    clock-img

    demetra

    pencil-img

    69

    Ma i ja sam opterecena listerijom.
    I sad imam dva problema.Prvi je burek.Ako se termickom obradom mesa listerija unistava valjda se isto desava i kad se burek ispece.
    Bas bi volela da mi neko ko se razume ovo potvrdi.Ostadoh zeljna bureka u ovoj trudnoci.
    A drugi problem mi je kiseli kupus.Kazu da listerije ima i u svezem kupusu.A sta kad se ukiseli?
    A kad samo pomislim u kakvom sam blazenom neznanju provela prve dve trudnoce!

    clock-img

    16.11.2009, 08:59

    clock-img

    indy_25

    pencil-img

    4228

    Ne znam sta su samo jele nase mame i bake i prabake i jeli tada postojala ta listerija i svi smo se rodili zivi i zdravi. Ja operem sve dobro skuham i jedem sve u trudnoci. jedem i sve sireve ma jedem sve sto mi se jede, ne cuvam se pretjerano.

    clock-img

    16.11.2009, 09:09

    clock-img

    LillyT

    pencil-img

    3918

    IZVORNA PORUKA: indy_25

    Ne znam sta su samo jele nase mame i bake i prabake i jeli tada postojala ta listerija i svi smo se rodili zivi i zdravi. Ja operem sve dobro skuham i jedem sve u trudnoci. jedem i sve sireve ma jedem sve sto mi se jede, ne cuvam se pretjerano.



    Ranije su se zene poradjale kojekude, pa i ako dete umre, nikom nista, doci ce novo. Napredak medicine i nauke je produzio zivotni vek coveka, unapredio tehnologiju, poboljsao zdravstveno stanje ljudi....ali to je druga tema.

    Listerija jeste opasna i potrebno je voditi racuna. Naravno, paranoja nije dobra.  Dobro kuvanje je jako bitno. Sto se tice listerije u bureku, mislim da ne moze da se javi jer se burek ipak duze pece. Za kiseli kupus nemam pojma, prvi put to cujem. Pitacu dragog kada dodje kuci.


    _____________________________

    Zgodna nisam, ali nezgodna jesam

    ...and all I can do is try

    clock-img

    02.12.2009, 23:07

    clock-img

    Anoniman

    IZVORNA PORUKA: Verus RR

  • Nemojte jesti hladne nareske i delikatese, paštete ili mesne namaze, smrznutu dimljenu ili ukiseljenu ribu dok god nije prokuhana. Iako su hrenovke prethodno kuhane, kod pripreme ih ipak prokuhajte

  • I na shta tje ovo da lichi??? Kako da jedem npr pashetu u crevu??? 
  • Ne jedem salame i delikatese otkad sam trudna....samo pecheno ili kuvano meso...chak ni ribu....al ovo za pashetu mi nije jasno....
  • I shta npr sa toplim sendvichima? Npr....na hleb namazem sir...stavim delikates i salatu....poklopim sa drugim parchetom hleba...i stavim u toster....jel se to rachuna kao termichki obradjeno???user posted image
  • Kad chitam ovo...ispada da nishta ne smem jesti....poshto mi je od pola stvari muka....a druga polovina je zabranjena....user posted image

  • clock-img

    02.12.2009, 23:14

    clock-img

    Nensi*

    pencil-img

    6520

    Pa to ni meni nije jasno,ispada da dosta toga ne smemo dqa jedemo...Pa sta rade zene na selu,one imaju domace sireve i kajmak i nista im ne fali...

    clock-img

    02.12.2009, 23:18

    clock-img

    Verus

    pencil-img

    11942

    Ja uopste ne mislim da je ovo neka tragedija.  Salamu sam jela nekoliko puta, i to prvo ili ispecem u tiganju, pa udarim jaja npr. za dorucak, ili ih stavim u mikrotalasnu (treba ugrejati dok se ne pusi), tad stavim na helb i napravim topli sendvic i to je ok.  Pa mozete jesti sve kuvano, peceno meso, pecenu ribu, pasterizovane sireve (trapist i sl), pecena jaja, kuvana jaja (samo da nisu rovita), voce, povrce itd.  Pa nije niko jos umro ako nije jeo suhomesnato tih nekoliko meseci (i to ono sto niste malo proprzili prethodno).  Ta sva preradjena sra** su svakako puna nitrata koji su veoma losi za organizam, pogotovo u trudnoci....Sta ja znam, meni nije neka frka, mada mi nekad nedostaje feta sir....

    clock-img

    02.12.2009, 23:19

    clock-img

    Anoniman

    Ma nisam vishe pametna....al ja sam danas pojela tost....jer sam umirala za ljutim tost-om na jednom kiosku gde mi radi drugarica....a pre neki dan sam i kutji napravila...jer nishta osim toga nisam mogla da smislim da jedem....ima dana kad mi kuvana hrana nije po volji al nikako....user posted image

    clock-img

    02.12.2009, 23:21

    clock-img

    Verus

    pencil-img

    11942

    U to vreme je puno dece i umiralo, ili rodjeno mrtvo...a infekcije od ovakvih stvari su svakako bile jedni od uzroka.

    Kiseli kupus je povrce, pa kontam da nije los, ja ga jedem.  Cujte, vrlo lako je da cete sve to jesti i da se NISTA nece desiti. A  opet, lako je da cete listeriju i pokupiti i sta onda?  Rizikovati trudnocu zbog tog kratkog vremena, svakako nije vredno.

    IZVORNA PORUKA: indy_25

    Ne znam sta su samo jele nase mame i bake i prabake i jeli tada postojala ta listerija i svi smo se rodili zivi i zdravi. Ja operem sve dobro skuham i jedem sve u trudnoci. jedem i sve sireve ma jedem sve sto mi se jede, ne cuvam se pretjerano.

    clock-img

    02.12.2009, 23:22

    clock-img

    Verus

    pencil-img

    11942

    Smeshkice, jos koja nedelja i proci cete te mucnine pa ces moci jesti normalno, a onda ces imati izbor osim eto tih opasnih stvari....tost svakako nije problem, vise su ta "hladna mesa" i sirevi, al opet, AKO Je peceno kao u bureku, ili sunka u tiganju (ja pecem i jedem slaninu), onda je sasvim ok.  Tako da samo termicki obradi i onda si ok....

    clock-img

    02.12.2009, 23:23

    clock-img

    Anoniman

    Mikrotalasnu nemam...tako da to otpada....
    A da przim ljuti kulen....nemam nameru da ga sebi zgadim za ceo zivot....bolje ga netju jesti.... user posted image

    Sirevi, jogurt i sl mi se gadi.... riba...pogotovo...muka mi je kad je vidim...od mirisa....da ne pricham...

    A ne mogu svaki dan da vadim pile iz zamrzivacha i da pechem....tako da dan nekad provedem na chorbi i testu....bash eto da nisam gladna....user posted image

    clock-img

    02.12.2009, 23:25

    clock-img

    Verus

    pencil-img

    11942

    Napravi sebi picu, ili eto tople sendvice.  Ja uvek skuvam neku corbicu, naucila sam jedem 'kasikom' pa mi nije rucak bez toga....Napravi podvarak sa kiselim kupusom, pa jedi ako mozes...ne znam ja od starta znam sta hocu da jedem taj dan, pa onda to i pravim...ali nisam imala problema sa mucninom osim nekoliko puta....tako da tu ne mogu dati neki savet...

    clock-img

    02.12.2009, 23:26

    clock-img

    Anoniman

    IZVORNA PORUKA: Verus RR

    Smeshkice, jos koja nedelja i proci cete te mucnine pa ces moci jesti normalno, a onda ces imati izbor osim eto tih opasnih stvari....tost svakako nije problem, vise su ta "hladna mesa" i sirevi, al opet, AKO Je peceno kao u bureku, ili sunka u tiganju (ja pecem i jedem slaninu), onda je sasvim ok.  Tako da samo termicki obradi i onda si ok....



    Pa ko zna..... engimengi je preshla 20-tu pa joj je josh muka....a nosi blizance kao i ja....user posted image

    Inache...kad kazesh pecheno....meni je u glavi masno.....a ja to mrzim....ne mogu inache...a sad pogotovo masno.... uzas .....chips ne mogu da jedem...jer mi je masan... user posted image

    clock-img

    02.12.2009, 23:29

    clock-img

    Anoniman

    IZVORNA PORUKA: Verus RR

    Napravi sebi picu, ili eto tople sendvice.  Ja uvek skuvam neku corbicu, naucila sam jedem 'kasikom' pa mi nije rucak bez toga....Napravi podvarak sa kiselim kupusom, pa jedi ako mozes...ne znam ja od starta znam sta hocu da jedem taj dan, pa onda to i pravim...ali nisam imala problema sa mucninom osim nekoliko puta....tako da tu ne mogu dati neki savet...



    Shto je najvetji fazon....i od kiselog mi je muka....prvih dana sam voshtila po mandarinama....a sad kiselom ne prilazim... nervira me vishe to sa hranom....

    Pizzu sam vetj pravila....i tost napravim....al npr....vecheras sam jela kuvani krompir (onaj u kori)....i uz to bi mi bash ishao onaj ljuti kulen (jako mi se jede ljuta hrana)....pa poshto se nisam usudila da jedem kulen....jela sam samo slani krompir....user posted image

    clock-img

    02.12.2009, 23:31

    clock-img

    Verus

    pencil-img

    11942

    Meni je peceno npr: sa rostilja sto nije masno (zavisi koje meso), pa recimo pilece grudi u rerni sa prelivom, zdravo, nemasno, a lepo, kad budes mogla jedi dosta jogurta on je jako zdrav, a uz to uvek mozes neko pecivo za dorucak, to je lagano a jeftino, pa ja jedem onaj kornfleks za dorucak sa mlekom, za rucak uvek nesto sto skuvam (a kuvam dva puta nedeljno dovoljno da imamo da rotiramo tokom nedelje za rucak), nekad veceramo picu, nekad konzervu tune (sto ti se SAD gadi, ali kasnije mozda nece).  Ne znaci da ce i tebi biti isto toliko muka, mozda bude drugacije...

    clock-img

    02.12.2009, 23:33

    clock-img

    Verus

    pencil-img

    11942

    Obavezno uzimaj recimo smrznuto povrce brokoli grasak sargarepicu buraniju karfiol, stavis maaalo vode u serpicu i kuvas na tihoj vatri tako da se prakticno skuva na pari.  Lepo kad je gotovo stavis soli, narendas malo sira a uz to mozes i seckanu ljutu papricicu, ili napravis kao salatu sa uljem i sircetom.  Uz to mozes hleb, komad mesa ako nema mesa nesto iz konzerve...malo maste i skontas sta ti odgovara.  Iako nisam imala mucnine nije mi se sve jelo, ali sam znala sta hocu pa sam sebi to i pravila. 

    Seti se samo koliko si cekala da imas ove muke i bice ti lakseuser posted image

    IZVORNA PORUKA: Smeshkica

    IZVORNA PORUKA: Verus RR

    Napravi sebi picu, ili eto tople sendvice.  Ja uvek skuvam neku corbicu, naucila sam jedem 'kasikom' pa mi nije rucak bez toga....Napravi podvarak sa kiselim kupusom, pa jedi ako mozes...ne znam ja od starta znam sta hocu da jedem taj dan, pa onda to i pravim...ali nisam imala problema sa mucninom osim nekoliko puta....tako da tu ne mogu dati neki savet...



    Shto je najvetji fazon....i od kiselog mi je muka....prvih dana sam voshtila po mandarinama....a sad kiselom ne prilazim... nervira me vishe to sa hranom....

    Pizzu sam vetj pravila....i tost napravim....al npr....vecheras sam jela kuvani krompir (onaj u kori)....i uz to bi mi bash ishao onaj ljuti kulen (jako mi se jede ljuta hrana)....pa poshto se nisam usudila da jedem kulen....jela sam samo slani krompir....user posted image

    clock-img

    03.12.2009, 09:19

    clock-img

    LillyT

    pencil-img

    3918

    Verus, smes da jedes feta sir ako je od pasterizovanog mleka. Svi fabricki pakovani (valjda svi) su od pasterizovanog, tako da nema brige. Ja sam bas dosta jela fetu, 'bes ga, ziva sam za sada.

    _____________________________

    Zgodna nisam, ali nezgodna jesam

    ...and all I can do is try

    clock-img

    03.12.2009, 12:46

    clock-img

    demetra

    pencil-img

    69

    Pa naravno, svi feta sirevi koji se prave kod nas (somborski, suboticki, sabacki) su od pasterizovanog mleka, tako da, slobodno navalite.
    E sad, kupus je problematican jer listerije ima i u njemu.Za ostalo sveze povrce ne znam.A nism nigde mogla da nadjem podatak sta se desava kad se ukiseli kupus.Mislim, termickom obradom se listerija unistava, a "kiseljenjem" ne?user posted image

    clock-img

    06.01.2010, 00:25

    clock-img

    Anoniman

    ... veki , draga bacila sam oko... user posted image zaista sam se pridržavala ovoga i u prvoj trudnoći.... Imam jednog člana porodice koji radi u mlekari o održao mi je predavanje na ovu temu......user posted image

    clock-img

    06.01.2010, 00:43

    clock-img

    Verus

    pencil-img

    11942

    user posted image super...znam da je malo teze jesti, tj. zavisi i inace od nacina ishrane, meni stvarno nije problem....sve sto je pasterizovano jedem, a dobro, prezivecu jos koji mesec bez feta sira i sl.  Suhomesnato ne jedem, a kazu da se toga treba kloniti u trudnoci zbog visokog nivoa nitrata...

    clock-img

    06.01.2010, 00:48

    clock-img

    Anoniman

    IZVORNA PORUKA: Verus RR

    user posted image super...znam da je malo teze jesti, tj. zavisi i inace od nacina ishrane, meni stvarno nije problem....sve sto je pasterizovano jedem, a dobro, prezivecu jos koji mesec bez feta sira i sl.  Suhomesnato ne jedem, a kazu da se toga treba kloniti u trudnoci zbog visokog nivoa nitrata...



    slažem se za suhomesnate proizvode. njih kao i paštetu sam izbegavala u širokom luku.  voće sam doobro prala i gulila pre jela, povrće (po potrebi )kuvala do iznemoglosti....jela sam samo piletinu, ćuretinu ... domaća radinost user posted image provereno!
    povrće iz bašte.... voćke uglavnom isto.... jaj domaća (naša) ...čekaj a šta je sa ribom?
    moram da priznam da sam znala da smažem burečki! user posted image ali tu je visoka temperatura pripreme, jel?

    clock-img

    19.05.2010, 20:01

    clock-img

    Cvetana

    pencil-img

    314

    E, ja stvarno do sada nisam cula za listeruju iako sam hipohondar i prilicno upucena u bolesti user posted image

    Mislim da je ovo preterivanje bas, ko pticiji grip, svinjski grip i ostale bolestine koje se senzacionalisticki serviraju svakodnevno. Mesne preradjevine su i onako djubre od hrane i treba ih izbegavati, naravno da voce i povrce treba prati pazljivo i ljustiti, ja se vise plasim otrova kojima se prskaju i koji se trpaju u mesne preradjevine nego bakterija.
    Ovi sirevi i mleko po prodavnicama ne lice ni na sta, najvise u sebi imaju vode, tako da ne verujem da bilo sta moze da se zapati u njima.

    clock-img

    02.01.2013, 18:05

    clock-img

    Rosita

    pencil-img

    7285

    Ulažem malo nade da će neko ipak zvirnuti posle mnogo leta u ovu temu user posted image

    E "vako, ja jedem dimljenu ribu redovno, al sad sam se malo ufrkenisala, svugde po googlu otprilike se zabranjuje... Šta mislite, to su dimljeni odresci šarana, lososa, dobro ih operem pa sa njima u rernu na pečenje oko sat na između 200 i 250 stepeni, pa valjda ih to čini bezbednim?user posted image

    clock-img

    02.01.2013, 20:00

    clock-img

    lesica

    pencil-img

    12013

    Rosita,nemas razloga za brigu user posted image Posto termicki obradjujes ribu koju jedes,ne postoji nacin da se zarazis listerijom. Diskutabilno bi bilo da je ne peces,ali posto to nije slucaj ne brini i uzivaj.

    _____________________________

    "Majkooooo, bič pliiiiz!!!"

    JER SMO TAKO U MOGUĆNOSTI