cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

Novorodjena beba i kucni ljubimci mace

clock-img

10.09.2013, 12:38

clock-img

Bubi i Gaga

pencil-img

4

Imamo 2 macora stara 7 godina a ocekujemo prinovu - blizance za nekoliko meseci user posted image user posted image . Mace su kucne, ne izlaze napolje, a naravno sa nama spavaju u krevetu od pocetka. Molim vas da podelite sa nama iskustva kako ste se organizovali prvih meseci sa bebama i svojim kucnim ljubimcima! Imamo osecaj da nece biti lako, jer su macori jako vezani za nas. Prate nas u stopu, jako su mazni, pravi mali prilepci koji nas cekaju u krevetu cim shvate da je vreme za spavanje. Inace, jedan od njih zna da otvara sva vrata u stanu i ne podnosi kad su vrata zatvorena. Ako zbog necega zakljucama vrata - na primer da promenimo posteljinu bez ometanja, on je u stanju 10 minuta da mjauce iz petnih zila i visi na kvaci, ocajan sto ga ne pustamo. Mislim da ce tesko prihvatiti da kad dodju bebe zatvorimo spavacu sobu bar na mesec-dva.
Ako je neko imao slicnu situaciju, molim vas napisite nam kako ste se organizovali? Da li mace moraju biti odvojene barem u prvo vreme - plasimo se da ce hteti da udju u krevetice i legnu pored, tj na bebe. Ako treba da ih odvojimo, da li da pocneno sa navikavanjem jos ranije, pre porodjaja?user posted image
Hvala unapred!

clock-img

10.09.2013, 13:42

clock-img

isidora88

pencil-img

11471

bez uvrede, ali meni je muka od pomisli da zivotinja spava u vasem krevetu...
po meni zivotinje nisu za stan niti za zatvorene prostore, nemam pametan savet

Moja baka srce ima,
ovoliko, ovoliko,
znam da baka mene voli,
kao niko, kao niko...

clock-img

10.09.2013, 15:15

clock-img

Leptiric123

pencil-img

1989

Uh...ja sam baš baš ljubitelj životinja ali maca i beba...:( ne bih smela ali ne znam ipak vi imate više iskustva ja imam dva psa.
Imam staforda (tzv opasnu rasu), i zivi u stanu malo kod nas malo kod mojih kako kad, nije agresivan nimalo samo je jako nezgrapan i veliki plasila sam se da moze u igri da je pritisne šapom ili izgrebe ili tako nešto i prvi mesec smo je vodili kod mojih da se upoznaju ali samo je gledao iz galeka tj u kolicma i nosiljci i pre neki dan tek sam ga pustila da je onjusi, lizne rukicu i oduševljena sam kako je prihvatio...sada kad moja mama kaže gde je beba oni skoče na prozor i gledaju da li dolazimo.

e sad maca je malo drugačija, ja znam da je mačija dlaka izuzetno opasna i isključivo iz tog razloga se plašim da beba pipa mace ili spava sa njima, sa psima je drugačije ako su okupani i negovani, zdravi nema problema ali mace prirodno imaju toksikoplazmu (ako sam pravilno napisala) koja je izuzetno opasna...

Imaš moju podršku šta god da odlučiš, pametno je dete od malena učiti da voli životinje, odrastaće u jedno odgovorno i svesno biće.

clock-img

10.09.2013, 18:04

clock-img

Bubi i Gaga

pencil-img

4

IZVORNA PORUKA: isidora88

bez uvrede, ali meni je muka od pomisli da zivotinja spava u vasem krevetu...
po meni zivotinje nisu za stan niti za zatvorene prostore, nemam pametan savet

bez uvrede, ali molila sam za komentar ljudi koji su "bili u slicnoj situaciji" tj koji imaju kucne ljubimce u stanu. Ne znam odakle potreba da iskazujes svoje stavove na temu kucnih ljubimaca - tj zivotinja u stanu, a sama istices da nemas pametan savet.
Takodje, posto tema nije bila " Javite se svi kojima je muka od toga da li ja spavam u krevetu sa macom ili Sta mislite o zivotinjama u stanu" molila bih te da se suzdrzis od daljih "saveta".

clock-img

10.09.2013, 20:51

clock-img

isidora88

pencil-img

11471

ovo je forum, samim tim ima i razlicitih misljenja, ovo je bilo moje i to je to

Moja baka srce ima,
ovoliko, ovoliko,
znam da baka mene voli,
kao niko, kao niko...

clock-img

10.09.2013, 20:58

clock-img

Leptiric123

pencil-img

1989

Isidora ima nas koji smo odrasli sa zivotinjama i nama je to normalno.Ja tebe potpuno razumem.Moj mm je prvi bio sokiran i zgrozen sto ja spavam sa svojim psom kad me je upoznao...a sad otima se da legne do njega,dopusta sve sto ja ne dopustam...:-)

Inace mogi ti reci kucni ljubimci su cistiji od mnogih ljudi....ja cega sam se sve nagledala u porodilistu za 4 dana radijs bih bila u stali.

clock-img

10.09.2013, 21:11

clock-img

caca81

pencil-img

642

S obzirom da su mace čiste, ne izlaze napolje i vi čak i spavate sa njima, ne vidim zašto ih izolovati kada bebe dođu. Slobodno im dozvolite sve što im i sada dozvoljovate. Srećno!

clock-img

10.09.2013, 21:27

clock-img

isidora88

pencil-img

11471

malo sam se grubo izrazila, ali moje misljenje se nece promeniti...
nadam se da ce clanica koja je trazila pomoc, naci resenje user posted image

Moja baka srce ima,
ovoliko, ovoliko,
znam da baka mene voli,
kao niko, kao niko...

clock-img

10.09.2013, 21:47

clock-img

adulence

pencil-img

7314

draga macku imam 14 godina...beba i maca jedno veliko DA!!!!i moja spava sa nama u krevetu,do duse ne spava mi na jastuku ali kod nogu da,moje dete ima 9.meseci i obozava je,a mogu ti reci generalno obozava zivotinje...

...u srcu moje mame i moje srce kuca...<3

clock-img

10.09.2013, 22:04

clock-img

laambaadaa

pencil-img

2

isidora..opet se javljas! procitaj bolje pravilnik..uzurpiras temu..prijavicu te!

clock-img

10.09.2013, 22:17

clock-img

laambaadaa

pencil-img

2

Draga,ne brini ..malo veca higijena i to je to! svaka beba ce zaplakati ako joj maca bude smetala. ..bila na glavi i slicno.
Verujem da ce osetiti vecu potrebu da budu jos blize vama kad dodju bebe- a ne bebama :-)

clock-img

10.09.2013, 22:19

clock-img

isidora88

pencil-img

11471

a ko si ti da mi pretis, prijavi me, imam pravo da pisem na svakoj temi

Moja baka srce ima,
ovoliko, ovoliko,
znam da baka mene voli,
kao niko, kao niko...

clock-img

10.09.2013, 22:29

clock-img

Ana RR

pencil-img

34379

IZVORNA PORUKA: laambaadaa

isidora..opet se javljas! procitaj bolje pravilnik..uzurpiras temu..prijavicu te!

Zbog čega? Ima svako pravo da piše u temi i iznese svoj stav. Ne prepucavajte se.

Molim, držite se teme.

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

clock-img

10.09.2013, 22:42

clock-img

nina26

pencil-img

3303

Ni ja generalno ne volim macke, cak ako bi me ostavili u istoj sobi sa mackom, mislim da bi dozivela nervni slomuser posted image

I nisam za to, zivotinje i deca u istoj prostoriji, bar ne dok je dete malo, ali evo Adulence ima iskustva, pa sobzirom da Iva nije udavila macku, onda slobodno uzivajteuser posted image

Od sada slavim Dan Zaljubljenih :)))))

clock-img

10.09.2013, 22:45

clock-img

adulence

pencil-img

7314

ahahahah e Nina umrla sam od smeha...
mora malo vise da se cisti i to je to,kucne mace su jako ciste,ja moju pomazim ona se lize jer sam je "isprljala"mozes misliti i da naravno nikad nije u krevetac usla kolica i sl...

...u srcu moje mame i moje srce kuca...<3

clock-img

10.09.2013, 23:13

clock-img

jovicaa

pencil-img

9471

ja sam cula da su macje dlake problematicneuser posted image da me ne bi odmah neko napao, kazem cula sam, nisam sto posto sigurna, ali valjda mogu da se zabadaju ili tako nesto.
mi planiramo da kupimo patuljastog pinca, samo ne znam kada cemo, mozda sacekamo jos malo. to je slicno kao macka, mislim slicna velicinauser posted image

< Poruku je uredio jovicaa -- 10.9.2013 23:18:11 >

don't shit where you eat :))

clock-img

10.09.2013, 23:29

clock-img

Bubi i Gaga

pencil-img

4

IZVORNA PORUKA: adulence

draga macku imam 14 godina...beba i maca jedno veliko DA!!!!i moja spava sa nama u krevetu,do duse ne spava mi na jastuku ali kod nogu da,moje dete ima 9.meseci i obozava je,a mogu ti reci generalno obozava zivotinje...

Divno! :) Ja i nemam problem sa tim da li mace i bebe treba generalno da budu zajedno, samo se pitam kako cemo se snaci u prvim danima, tj mesec-dva, dok su bebe jos male majusne a mi potpuni pocetnici :). Da li je od prvog dana vasoj maci bilo dozvoljeno da bude u istoj prostoriji gde beba spava? Da li ste primetili da je maca bila mozda malo ljubomorna? Neki praktican savet? Hvala svakako na pozitivnim recima! :)

Sto se tice ostalih komentara, samo bih skrenula paznju da je macja dlaka alergen isto kao i pseca dlaka, polen, ambrozija, kikiriki, perje...Istrazivanja pokazuju da deca koja rastu sa psom-macom u kuci, od najranijeg detinjsstva su MNOGO MANJE sklona alergijama nego druga deca. Naravno, visok nivo higijene se podrazumeva, sa decom li bez.

Sto se tice toksoplazmoze, nase mace su kucne, ne mogu se vise zaraziti, a ako su je i imale, svi smo je prelezali pre 7 godina i stvorili imunitet. TP je opasna samo ako se dobije tokom trudnoce. Inace, na mnogim forumima je to tema,pa da ne duzim - da bi se zastitile od uzrocnika toksoplazmoze, tj T. gondii, trudnice treba da paze da ne jedu sirovo, tj nedovoljno peceno meso i da dobro peru povrce. Takodje da izbegavaju kontakt sa nepoznatim, spoljnim mackama, mada je verovtnoca da se TP dobije mazenjem macke po krznu vrlo mala - opasan je macji izmet i eventualno ciscenje macjeg posipa i nepranje ruku...

clock-img

11.09.2013, 00:03

clock-img

jovicaa

pencil-img

9471

ja mislim da je super da dete odrasta uz zivotinju...
samo sto mi vec pre dece nismo imali, pa nismo ni uzimali cekamo da maksim ipak malo stasa, pa onda...

clock-img

11.09.2013, 00:08

clock-img

Leptiric123

pencil-img

1989

A zar macka kada stekne imunitet ne nestavlja da zivi sa tom bakterijom? Mislim jel to nije ndsto sto prirodno ima svaka macka? (znam to za izmet) Ovo me.bas zanima jer sam mislila da mace to uvek imaju i mogu da prenesu a one su imune...Ja bas nemam kontakta sa mackama,ali zanima me.

A ovo sto si napisala da deca koja zive sa psom ili macom imaju jaci imunitet i manje su sklona alergijama je tacno :-)

P.S.Meni je danas stigao novi furminator za staforda...da se resimo dlaka jer se bas bas linja. :-)

clock-img

11.09.2013, 00:09

clock-img

Leptiric123

pencil-img

1989

Jovice i sacekate,jer nikada se ne uzima mali pas uz malo dete...jer psima rastu zubici oa glodju sve zivo,nokti su im kao zileti....a oni nestasni i dete nestasno i nastane haos.

clock-img

11.09.2013, 10:41

clock-img

jovicaa

pencil-img

9471

pa da, zato smo i mislili da sacekamo. mada ja jako volim zivotinje i jedva cekam... ali imam vec dve skoro bebe, dosta je za saduser posted image

clock-img

13.09.2013, 06:02

clock-img

Misha i Ljisha

pencil-img

11896

ja macke obozavam i iskreno mislim da sam citala da macija dlaka nije opasna po decu ako je maca zdrava. Tako da treba voditi brigu o svom kucnom ljubimcu. Ja zivim na salasu pa su mi sve zivotinje napolju jednostavno mislim da tako treba da bude posto imam uslova za to ali sam svoju omiljenu macu Pumu (bila je skroz crna ma prelepa) unosila u kucu da prespava u predsoblju da se ne smrzava napolju zimi. Nikad mi nije napravila nered, ujutru kad ustanem pustim je napolje da obavi sta ima i onda se i vrati. Evo bas sam sad videla ovaj snimak kako maca uci bebu da hoda. Ma sjajno. Pogledajte.

http://zena.blic.rs/Bebe/17504/Pogledajte-kako-macka-uci-bebu-da-hoda

Imam psa Zucu koji je mesanac i lici na staforda. Iskreno opasan je pa je na lancu i sajli. Decu ne voli jer smo ga mi usvojili istraumiranog jer su ga deca maltretirala.user posted image ali kad pridjem sa Dunjicom do njega nema nikakvih problema. Ne dao bog da neko dodje u dvoriste pa makar i da me zagrli pred Zucom on sve to shvata jako ozbiljno i stiti nas tako da se jako razbesni i rezi i laje kao blesav. Ma nas pravi cuvar. U svakom slucaju u stanu jeste nezgodno ali mislim da nije nemoguce i mislim da zivotinje budu zastitnicki nastrojene prema bebama. Ja sam inace alergicna na macke a obozavam ihuser posted image i tesko podnosim macike u kuci jer kijam stalno ali eto kazem u predsoblje sam unosila svog cicka. Nazalost poginuo je na putu iako nikad nije izasao na drum ali nije me bilo kuci tri dana pa pretpostavljam da me je traziouser posted image

clock-img

13.09.2013, 10:56

clock-img

milicicak

pencil-img

7338

IZVORNA PORUKA: Bubi i Gaga

Imamo 2 macora stara 7 godina a ocekujemo prinovu - blizance za nekoliko meseci user posted image user posted image . Mace su kucne, ne izlaze napolje, a naravno sa nama spavaju u krevetu od pocetka. Molim vas da podelite sa nama iskustva kako ste se organizovali prvih meseci sa bebama i svojim kucnim ljubimcima! Imamo osecaj da nece biti lako, jer su macori jako vezani za nas. Prate nas u stopu, jako su mazni, pravi mali prilepci koji nas cekaju u krevetu cim shvate da je vreme za spavanje. Inace, jedan od njih zna da otvara sva vrata u stanu i ne podnosi kad su vrata zatvorena. Ako zbog necega zakljucama vrata - na primer da promenimo posteljinu bez ometanja, on je u stanju 10 minuta da mjauce iz petnih zila i visi na kvaci, ocajan sto ga ne pustamo. Mislim da ce tesko prihvatiti da kad dodju bebe zatvorimo spavacu sobu bar na mesec-dva.
Ako je neko imao slicnu situaciju, molim vas napisite nam kako ste se organizovali? Da li mace moraju biti odvojene barem u prvo vreme - plasimo se da ce hteti da udju u krevetice i legnu pored, tj na bebe. Ako treba da ih odvojimo, da li da pocneno sa navikavanjem jos ranije, pre porodjaja?user posted image
Hvala unapred!

Mi smo uzeli macu kad smo se uselili u novi stan pre tri godine, a situacija je otprilike kao tvoja, maca nas je od starta "usvojila" i postala gazda u kuci user posted image kod nas se mazi, igra, prede prema svima ostalima je pravi zlotvor, cuva kucu bolje nego pas. Spavala je u nasem krevetu dok se beba nije rodila user posted image . Maca je kucna, ne izlazi napolje, vakcinisana, sterilisana, naucena na kucu, redovno je cetkamo i vodimo kod veterinara
mi smo uneli krevetac u sobu oko mesec dana pre porodjaja i naucili je da u krevetac ne moze i nije ni ulazila u njega. I bebu je od starta "usvojila" ali iz daljine, uvek je bila tu kad se nesto radilo oko bebe, ne preblizu ali dovoljno da joj sve bude na oku. Mislim da je prvi put prisla i onjusila je kada je imala mesec dana. Bila je ljuta na mene jer nije mogla da mi bude u krilu kad je htela ali je mm zbog toga duplo vise mazio nego obicno pa se i to sredilo. Na pocetku je bila posesivna prema bebi, rezala je na svakog (osim nas dvoje) ko joj pridje, ali nikad nikog nije dirala dok mu je beba bila u rukama, pa je i to proslo... jednom je iz zasede napala moju mamu jer je beba plakala dok je nosila, bukvalno je cekala da je mama spusti u krevetac i napala je iz coska dok se vracala u kuhinju! Od tad njih dve vise nisu u ljubavi user posted image
ni nasa maca ne voli zatvorena vrata ali smo u pocetku zatvarali vrata od spavace sobe, ona je mjaukala, grebala, lupala i po celu noc lezala ispred vrata tako da smo ubrzo prestali da joj branimo ulazak u sobu jer je budila nas a ne bebu user posted image
sad su T i maca super drugarice, maca je ponekad pusta da joj i brkove izvuce ali kada nije raspolozena za igranje ume da je cusne sapom (nikad nije pustila kandze) pa T zna da je tad ne cacka. Jednom je ogrebala po ruci, ali joj je tad T gurnula prst u oko dok je spavala pa je macka refleksno reagovala, toliko se jadna uplasila kad je T pocela da place da ja nisam znala koga pre da tesim user posted image
u svakom slucaju, zahteva puno usisavanja i pomaze da uvek imas neki prostor koji je samo bebin (mi smo za to odredili deo na ugaonoj garnituri na kojme stoji prekrivac i gde je T provodila najvise vremena dok nije prohodala) i kome macka nema pristup...

nadam se da je moje iskustvo pomoglouser posted image

clock-img

13.09.2013, 18:33

clock-img

Bubi i Gaga

pencil-img

4

Hvala na ovom lepom iskustvu! :) Inace, malo sam i sama istrazivala, ima dosta blogova i sajtova na kojima ima prakticnih saveta kako se kucni ljubimci pripremaju za dolazak bebe. Naravno, nigde nema ni reci od tome da je potrebna izolacija. Normalno, podrazumeva se da su zivotinje zdrave, vakcinisane, itd. Higijena mora da bude veca nega inace, ali posto su u pitanju kucne mace,koje ne izlaze napolje, a mi se vec 7 godina uspesno borimo sa dlakama, ne verujem da ce biti neki problem.

Drago mi je da cujem da maca nije insistirala da prilazi bebi odmah, a to mi je reklo jos ljudi koji imaju mace - uglavnom pomalo zaziru od bebe u pocetku, a kasnije ih obozavaju. Najvise me brinula nehoticna povreda, tj zelja mace da legne na bebu, kao sto imaju naviku da leze po nama i sede u krilu -nase mace se uvaljuju i gostima u krilo. Mnogo su mazne :) Ali, svi kazu, to uglavnom nije slucaj, al se ipak zahteva oprez i nagdledanje u pocetku.

Jedan od saveta koji sam cula je da se maci pustaju zvuci bebinog placa, na primer sa youtuba, da bi se navikli, jer inace ne vole te glasne i visoke tonove. :)

evo par mnogo slatkih slicica koje sam nasla http://izismile.com/2012/08/22/babies_and_cats_being_too_cute_25_pics.html

Hvala jos jednom, stvarno me mnogo umiruje kad cujem da su ljudi imali dobro iskustvo i da je sve proteklo glatki i bez problema!!

< Poruku je uredio Bubi i Gaga -- 13.9.2013 18:35:41 >

clock-img

13.09.2013, 18:49

clock-img

reve84

pencil-img

533

Slicice su fenomenalne!

Moj drug je u bio u slicnoj situaciji. Bas su se plasili kako ce da reaguje cicka na bebu ali se ispostavilo da je bila pravi zastitnik a bebu nikad nije povredila.
Cak kad je mala prohodala i pocela da je vuce za rep, brkove sve je podnosila stoicki dok recimo ako je drug koji voli sa njom da se kao bori vrlo brzo pusti kandze i brani se od njega. :)
Bice sve to super a beba ce da zavoli zivotinje a ne kao ja koja ih obozavam al ne smem da im pridjem sem ako je neko ne drzi. Mama moja se plasi i taj glupi strah je prenela na mene.

Ma uzivacete.

Posle kise dodje duga :))))