IZVORNA PORUKA: Bubi i Gaga
Imamo 2 macora stara 7 godina a ocekujemo prinovu - blizance za nekoliko meseci
. Mace su kucne, ne izlaze napolje, a naravno sa nama spavaju u krevetu od pocetka. Molim vas da podelite sa nama iskustva kako ste se organizovali prvih meseci sa bebama i svojim kucnim ljubimcima! Imamo osecaj da nece biti lako, jer su macori jako vezani za nas. Prate nas u stopu, jako su mazni, pravi mali prilepci koji nas cekaju u krevetu cim shvate da je vreme za spavanje. Inace, jedan od njih zna da otvara sva vrata u stanu i ne podnosi kad su vrata zatvorena. Ako zbog necega zakljucama vrata - na primer da promenimo posteljinu bez ometanja, on je u stanju 10 minuta da mjauce iz petnih zila i visi na kvaci, ocajan sto ga ne pustamo. Mislim da ce tesko prihvatiti da kad dodju bebe zatvorimo spavacu sobu bar na mesec-dva.
Ako je neko imao slicnu situaciju, molim vas napisite nam kako ste se organizovali? Da li mace moraju biti odvojene barem u prvo vreme - plasimo se da ce hteti da udju u krevetice i legnu pored, tj na bebe. Ako treba da ih odvojimo, da li da pocneno sa navikavanjem jos ranije, pre porodjaja?
Hvala unapred!
Mi smo uzeli macu kad smo se uselili u novi stan pre tri godine, a situacija je otprilike kao tvoja, maca nas je od starta "usvojila" i postala gazda u kuci

kod nas se mazi, igra, prede prema svima ostalima je pravi zlotvor, cuva kucu bolje nego pas. Spavala je u nasem krevetu dok se beba nije rodila

. Maca je kucna, ne izlazi napolje, vakcinisana, sterilisana, naucena na kucu, redovno je cetkamo i vodimo kod veterinara
mi smo uneli krevetac u sobu oko mesec dana pre porodjaja i naucili je da u krevetac ne moze i nije ni ulazila u njega. I bebu je od starta "usvojila" ali iz daljine, uvek je bila tu kad se nesto radilo oko bebe, ne preblizu ali dovoljno da joj sve bude na oku. Mislim da je prvi put prisla i onjusila je kada je imala mesec dana. Bila je ljuta na mene jer nije mogla da mi bude u krilu kad je htela ali je mm zbog toga duplo vise mazio nego obicno pa se i to sredilo. Na pocetku je bila posesivna prema bebi, rezala je na svakog (osim nas dvoje) ko joj pridje, ali nikad nikog nije dirala dok mu je beba bila u rukama, pa je i to proslo... jednom je iz zasede napala moju mamu jer je beba plakala dok je nosila, bukvalno je cekala da je mama spusti u krevetac i napala je iz coska dok se vracala u kuhinju! Od tad njih dve vise nisu u ljubavi
ni nasa maca ne voli zatvorena vrata ali smo u pocetku zatvarali vrata od spavace sobe, ona je mjaukala, grebala, lupala i po celu noc lezala ispred vrata tako da smo ubrzo prestali da joj branimo ulazak u sobu jer je budila nas a ne bebu
sad su T i maca super drugarice, maca je ponekad pusta da joj i brkove izvuce ali kada nije raspolozena za igranje ume da je cusne sapom (nikad nije pustila kandze) pa T zna da je tad ne cacka. Jednom je ogrebala po ruci, ali joj je tad T gurnula prst u oko dok je spavala pa je macka refleksno reagovala, toliko se jadna uplasila kad je T pocela da place da ja nisam znala koga pre da tesim
u svakom slucaju, zahteva puno usisavanja i pomaze da uvek imas neki prostor koji je samo bebin (mi smo za to odredili deo na ugaonoj garnituri na kojme stoji prekrivac i gde je T provodila najvise vremena dok nije prohodala) i kome macka nema pristup...
nadam se da je moje iskustvo pomoglo