cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

Azoospermija

  
clock-img

22.02.2012, 11:54

clock-img

Ana RR

pencil-img

34140

Broj spermatozoida, normalno u mililitru, kreće se iznad 60 miliona. Shodno broju spermatozoida utvrđuju se sledeći termini:

  • 60 -120 miliona u mililitru naziva se normospremija
  • 20 - 60 miliona u mililitru naziva se hipospermija
  • manje od 20 miliona u mililitru je oligospermija
  • kada u spermi nema spermatozoida - azoospermija      
Azoospremija može biti:
Sekretorna azoospermija

To je stanje u kojem testisi ne proizvode spermatozoide. Najčešći uzroci za ovo stanje su: Vrlo je bitno da se odredi koji je tip sekretorne azoospermije. U zavisnosti od nivoa FSH (folikulostimulirajući hormon), postoje tri tipa: Dijagnoza

Postavlja se anamnezom, kliničkim pregledom, spermatogramom,  mikroskopskim ispitivanjem jer često makroskopski izgled sperme ne ukazuje na ovaj poremećaj, hormonskom dozažom, biopsijom testisa.

Lečenje

Terapija je u principu moguća jedino ukoliko postoji nedostatak FSH, u nekim je jedino moguće sačekati spontani oporavak, na primer, kod hemioterapije i zračenja, a kod genetskih uzroka ili teških oštećenja testisa posle upale i traume, prognoza je loša. U nekim slučajevima u tkivu testisa postoje spermatozoidi u malom broju (ali da bi se to utvrdilo potrebno je uraditi biopsiju testisa) pri čemu se neki od tih spermatozoida može upotrebiti za intracitoplazmatsku injekciju spermatozoida (ICSI).


Ekskretorna azoospermija

Produkcija spermatozoida je moguća ali zbog prepreka u semevodima spermatozoidi ne dospevaju u ejakulat i pri mikroskopskom  pregledu se ne nalaze. Uzroci su urođeni ili stečeni defekti (prepreke) u semevodima na svim nivoima. Urođene anomalije najčešće pogađaju početak semevodnih kanala, tzv. visoke anomalije kod kojih nije došlo do pravilnog spajanja odvodnih kanala sperme. Stečene opturacije su posledica povreda, operacija ili infekcija.

Dijagnoza


Dijagnoza se postavlja anamnezom, spermatogramom, kliničkim pregledom, hormonskom dozažom, ultrazvukom ili radiološkom i hirurškom eksploracijom.

Lečenje


Terapija je hirurška i prognoza je dobra (60% uspeha).

IZVOR: wikipedia

< Poruku je uredio Ana RR -- 22.2.2012 11:55:21 >


_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

clock-img

22.02.2012, 13:40

clock-img

neron

pencil-img

154


Hormonska terapija je veoma efikasna kod malog broja pacijenata sa dijagnostikovanom insuficijencijom na nivou hipofize. Kod ovih pacijenata su vrednosti FSH i LH ispod ili na donjoj granici normale. Za zapocinjanje spermatogeneze neophodan je LH radi stimulacije lučenja zadovoljavajuće doze testosterona. Ovaj efekat se postize davanjem Pregnyl- a u dozi od 1000 do 5000 IJ 2 puta nedeljno.Ova terapija se daje do uspostavljanja pune androgenizacije što može potrajati i više meseci, a zatim se sa ciljem uspostavljanja spermatogeneze dodaje i FSH koji sadrže preparati Pergonal ili Humegon ( 75 IJ FSH i 75 IJ LH ). Ova terapija je dugotrajna i veoma skupa, a kao pozitivan efakat se smatra ukoliko se postigne 5 miliona spermatozoida u mililitru sperme što je kod ovih pacijenata dovoljno da dovede do trudnoće.
Hormonska terapija se moze primenjivati i kod pacijenata sa normalnim hormonskim statusom.U ovim slučajevima terapija je empirijska, bazirana na iskustvu da ovi preparati mogu da dovedu do povećanja broja i kvaliteta spermatozoidia.Pretpostavlja se da je mehanizam dejstva u stimulaciji povećane produkcije testosterona što indirektno utiče i na spermatogenezu. Ukoliko se analizira efekat ove terapije u masi pacijenata koji je primaju, ona nema veliki efekat; samo kod malog broja pacijenata terapijom se postiže trudnoca. Ipak ovaj oblik terapije se često primenjuje kod oligospermije jer su izuzetno retki neželjeni efekati i komplikacije, a jedan broj pacijenata ipak od nje beneficira. U tu svrhu se daju antiestrogeni, Klomifen u dozi od 50 mg dnevno ili Tamoxifen ( Nolvadex ) u dozi od 20 mg dnevno. I u ovim slucajevima je terapija dugotrajna, minimalno traje 3 meseca da bi se postiglo poboljšanje,a po potrebi se moze produžiti. Posle prvog meseca terapije treba proveriti spermogram, da bi se otkrili pacijenti koji reaguju paradoksalno, smanjenjem broja spermatozoida. U tim slucajevima, treba prekinuti terapiju, a ovaj efekat je obično reverzibilan.
Iako je testosteron neophodan u procesu spermatogeneze, nije se pokazao efikasnim u terapijske svrhe. Sintetski testosteroni ( Halotestin, Andriol ) samo kod malog broja pacijenata dovode do poboljšanja u broju i pokretljivosti spermatozoida. Smatra se da su moguci negativni efekti česti ( oštećenje jetre ) što čini da se ova terapija retko koristi. Prirodni testosteron se moze davati u velikim dozama ( 250 mg intramuskularno 1 x nedeljno tokom 2 meseca) sa ciljem da se prvo izazove supresija spermatogneze posle koje se očekuje povećana proizvodnja kvalitetnijih spermatozoida. Iako je ova terapija efikasna ona je i rizična; kod jednog broja pacijenata, supresija i azoospermija ostaju trajne

clock-img

22.02.2012, 13:55

clock-img

vesnam

pencil-img

872

Bilo bi super ako neko zna neki par koji je i pored ovog problema dosao do user posted image  pa da nam isprica svoje iskusrvo ili da neke smernice da ne bi gubili vreme sa neefikasnim terapijama.

Mi smo poceli da skupljamo dokumentaciju, idemo u Lesovacku kliniku posto nam je to jedina mogucnost jer leka nema. Sve zavisi sta ce nam doca reci, nadam se samo da cemo uspeti bar jednog malisu da iskopamo, i da odradimo VTO.

clock-img

22.02.2012, 13:57

clock-img

neron

pencil-img

154

amerikanci su izbacili neki lek koji navodno moze da izleci azoospermiju sa visokim fsh sad koliko im je vjerovati , al evo link
http://www.spermhope.com/index.html

clock-img

22.02.2012, 13:59

clock-img

neron

pencil-img

154

vesna ja sa nekim drugim forumima sam nasla neke parove koji su uspjeli.
ja sam trenutno usla u prvi postupak pa ako uspe napiscu ti onda sve o tome.

clock-img

22.02.2012, 14:10

clock-img

vesnam

pencil-img

872

Hvala Neron, ja se sve nešto nadam da ćemo mi to brzo da odradimo, ako odmah krenemo na VTO, jer koliko sam videla, terapije baš slabo pomažu. Mada ko zna šta će biti, još nismo ni ustanovili zašto je došlo do azo. Ja bi bila presrećna kada bi mogla neka operacija da se odradi i da to lepo prošunkcioniše.
Koje nalaze ste vi nosili prvi put kod urologa?

clock-img

22.02.2012, 14:21

clock-img

neron

pencil-img

154

ukratko
nakon prve dijagnoze uradili smo hormone koji su kod nas normalni, posle par dana isli na punkciju nasli par komada , sada smo oboje u postupku on vec 3 mjeseca prima menopur i pije profertil, krajem marta oboje zavrsavamo sa inekcijama i oboje idemo na punkciju pa ako bog da mozda i dodjemo do cilja.
koliko sam skontala da ste vi tek na pocetku price , jeste li bar odradili hormone?
dug je jos put pred vama , treba ce ti masa zivaca i strpljenja, neide to tako bas brzo tako da dodjes do vto treba mnogo toga da se uradi.

clock-img

22.02.2012, 14:32

clock-img

vesnam

pencil-img

872

Mi smo tek prošle nedelje dobili drugi spermogram, ove nedelje mm radi hormone, a 8.3. ide kod doce. Za tad mu je zakazao, odlučili smo se za sad za Savu Mićića, mada mi svi hvale Vinku, pa ćemo videti.
A tebi držim fige da sve prođe u najboljem redu i drago mi je što vam je terapija pri kraju  user posted image

clock-img

22.02.2012, 14:59

clock-img

neron

pencil-img

154

evo zbog tebe a i zbog ostalih koji se tek susrecu sa ovim napisacu otprilike kako sve to ide i sta se sve radi dok se ne dobije dijagnoza.
nakon 2 spermiograma sa ovom dijagnozom javi se urologu,
urolog uradi pregled testisa i salje dalje da se urade hormoni : LH,FSH, prolaktin, testosteron i inhibin b.
na osnovu hormonalnog statusa odlucuje u kom pravcu dijagnostika se dalje krece.
radi se TESA ili TESE odnosno punkcija ili biopsija testisa prilikom koje se traze spermatozoidi, uglavnom mada to zavisi od urologa  na punkciju se upucuju oni sa normalnim fsh, dok oni sa povisenim uglavnom odmah idu na biopsiju. iz punkcije ili biopsije ako se nadju spermatozoidi dalje ti isti se koriste za ICSI.

izmedju ostalog rade se i bakterioloske analize , spermokultura brisevi uretre na hlamidiju , ureoplazmu i mikoplazmu, te se rade i genetska ispitivanja uglavnom se radi na mikrodeleciju y hromozoma.

uglavnom ovo je put  koji manje vise prodje svaki azoo muskarac posle uspostavljanja ove dijagnoze.

clock-img

24.02.2012, 19:57

clock-img

vesnam

pencil-img

872

Stigli nam hormoni:
FGSH 12.4
LH 5.04
prolactin 119
tesosteron 6.00
inhibin B12.4

Po ovim rezultatima samo nam je prolactin ok, i testosteron je u donjoj granici.

clock-img

25.02.2012, 08:06

clock-img

neron

pencil-img

154

joj vesna ovaj tvoj nalaz i nije dobar nikako , inhibin je jako nizak a on je glavni pokazatelj spermatogeneze. a fsh je visok, nije stasno al je opet presao.
neznam al ispada jako lose po ovim nalazima, pogotovo sto je inhibin 12,4 to je bas bas nisko i prema njemu ispade da nema spermatogeneze .


clock-img

25.02.2012, 10:28

clock-img

vesnam

pencil-img

872

To bi značilo da uopšte ne proizvodi spermatozoide?

clock-img

25.02.2012, 10:34

clock-img

neron

pencil-img

154

nazalost da. taj inhibin je pokazatelj proizvodnje odnosno pokazatelj da li se odvija ili ne spermatogeneza. kod mase parova koje znam a imaju cak i veci inhibin nisu uspjelči naci nista.
malo proguglaj o micro TESE.

clock-img

25.04.2012, 20:09

clock-img

vesnam

pencil-img

872

Posle mesec dana terapije, opet nule, idemo dalje, valjda će nešto da upali od ostale terapije koja nam sleduje user posted image

clock-img

25.04.2012, 21:01

clock-img

degu

pencil-img

11332

Vesna a kakva je bila terapija? Jel radio dragi punkciju testisa?
Dokle ste stigli?
Navijam jako draga user posted image

_____________________________

Samo pozitivne misli privlače pozitivne stvari :)

U srcu moje mame i moje srce kuca <3

clock-img

25.04.2012, 21:43

clock-img

Meisje

pencil-img

4182

Vesna samo upornost! Ima da upali pa makar na silu!!!user posted image user posted image user posted image

clock-img

25.04.2012, 23:20

clock-img

vesnam

pencil-img

872

Nolvadex i vitamini, nije radio punkciju jer mu je inhibin jako mali i nema svrhe, a nisam se ni nadala da ce nesto bifi. Hvala vam za navijanje tek smo krenuli u borbu ima da je sklepamo nekako, imam fore jos 10 godina :)

clock-img

26.04.2012, 00:13

clock-img

Meisje

pencil-img

4182

hihih,milina,ima troje da napravite za to vremeuser posted image

clock-img

26.04.2012, 10:59

clock-img

neron

pencil-img

154

vesna zao mi je sto terapija nije upalila , al nema odustajanja. u pposlednje vreme citam puno o istrazivanjima americkim vezano za azoospermiju i vidim da dosta napreduju u svojim istrazivanjima tako da nebrini nace se lijek. malo prekopaj americke sajtove i istrazivanja pa ce ti biti lakse.

clock-img

26.04.2012, 15:49

clock-img

vesnam

pencil-img

872

Ja sam se nekako pomirila da se naše stanje neće brzo rešiti, pa ne frkišem previše. Imamo prijatelje u Americi, nešto sam gledala po sajtovima, pa sam kontala da možda probamo onaj sperm hope, da nam neko donese, kad već kljukam čoveka sa lekovima, neće mu škoditi ni to da proba.

clock-img

26.04.2012, 15:51

clock-img

Jole84

pencil-img

8435

Vesnice samo hrabro,rešiće se to,važno da si naoružana strpljenjem i optimizmom...ljubim te user posted image

_____________________________

I dodaj svetu malo boje, čudo moje.....

clock-img

26.04.2012, 15:53

clock-img

vesnam

pencil-img

872

Hvala Jole :*

clock-img

26.04.2012, 18:16

clock-img

neron

pencil-img

154

pokusajte sa tim sperm houp pa javi jel djeluje posto smo i mi mislili narucivati al cekam da vidim da neko proba da vidim ima li vajde da se kupuje.

clock-img

26.04.2012, 22:54

clock-img

vesnam

pencil-img

872

Naravno da cu javiti, nije bas ni jeftin oko 200 dolara, ako ne bude nekih rezultata od sledecih terapija i to cemo probati

clock-img

27.04.2012, 10:28

clock-img

Meisje

pencil-img

4182


IZVORNA PORUKA: vesnam

Ja sam se nekako pomirila da se naše stanje neće brzo rešiti, pa ne frkišem previše. Imamo prijatelje u Americi, nešto sam gledala po sajtovima, pa sam kontala da možda probamo onaj sperm hope, da nam neko donese, kad već kljukam čoveka sa lekovima, neće mu škoditi ni to da proba.


Sad sam gledala na sajtu,deluje super i za 6 bocica nije skupo..nadam se da ce da pomogne!

Poslednji tekstovi

article-img