writing-img

ŠTRUDLA SA MAKOM

  
clock-img

23.02.2012, 21:40

clock-img

Tea2

pencil-img

1014

Žudim da napravim domaću štrudlu sa makom.Ima raznih recepata na kulinarskim sajtovima,ali najviše volim kada meni poznata imena daju svoje -isprobane.

clock-img

23.02.2012, 22:07

clock-img

Tea2

pencil-img

1014

Žene,recept?

clock-img

23.02.2012, 22:15

clock-img

lesica

pencil-img

12011

Brza štrudla

1/2 l mleka
1 kvasac
3 kašike šećera
Stavi se kvasac u mlako mleko i šećer da naraste,pa se pomeša sa

250 gr ulja
2 žumanceta+1 celo jaje (belance se ostavi za premazivanje)
900-1000 gr brašna
1 kašičica soli

Umesi se testo,naprave 4 jufke,odmah se razvuku i nafiluju,umota se štrudla i ostaci 15 minuta u plehu,zatim se premaže belancetom i peče na 220°C dok ne dobije rumeno-braon boju.

FIL:

600 gr mlevenog maka
400-450 gr šećera
1/2 l mleka
Ovo se ukuva dok se ne dobije gustina kao kada se kuva griz

P.S. ja uglavnom pravim sa 300g maka i 300g oraha pa napravim dve štrudle sa orasima a dve sa makom.

E da,još jedan savet-prvo skuvajte fil,da se malo prohladi dok umesite testo.

< Poruku je uredio lesica -- 23.2.2012 22:18:04 >


_____________________________

"Majkooooo, bič pliiiiz!!!"

JER SMO TAKO U MOGUĆNOSTI

clock-img

24.02.2012, 09:47

clock-img

Lu

pencil-img

15094

Ja pravim tijesto kao za krofne,

Potrebno:
20 gr svježeg kvasca ili 1,5 vrećica suhog
2 kašike brašna
pola kašike šećera
2 dcl toplog mlijeka

ostaviti 20 min. da se digne

Zatim dodati;

2 jaja
4 kašike šećera
4 kašike ulja
2 dcl mlijeka
800-900 gr brašna

Ostaviti pola sata, razviti u 2-3 rolne, zavisi kakve štrudle volite, sa manje ili više fila.



_____________________________

Kad zašutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobijedio.
Znači da više nisi vrijedan mog vremena!

clock-img

24.02.2012, 10:49

clock-img

mamamikka

pencil-img

757

da li tako može i sa višnjama? sad ću odmah zamesiti ako može.

clock-img

24.02.2012, 12:33

clock-img

Tea2

pencil-img

1014

Lu,Lesice-hvala!
Koji mak kupujete?Na kutiji ovog ,koji sam kupila,pise da je sa dodacima za kolace pa mi nije jasno sta to znaci...?
Koja je razlika u premazivanju-zumance ili belance?

< Poruku je uredio Tea2 -- 24.2.2012 12:36:58 >

clock-img

24.02.2012, 13:25

clock-img

mamamikka

pencil-img

757

isprobano- s makom i s višnjama i odlično je! isprobala sam recept od lu, štrudla je meka, divna.
tea, takav mak sadrži šećer, limunsku kiselinu i sl, pa ga nije potrebno osladiti, osim ako ne voliš slađe, to moraš probati.

clock-img

24.02.2012, 13:34

clock-img

Tea2

pencil-img

1014

mamamikka,sada mi tek nije jasnouser posted image Znaci li to da u fil po Lesccinom receptu,kada koristim taj mak sa dodacima,ne treba da dodajem secer?Lesiceeeee,koji mak kupujes?

clock-img

24.02.2012, 13:47

clock-img

Shishica

pencil-img

4811

Sigurno kupi obican mak mleveni ili ga sama samelje.. ima i jedan i drugi da se kupi, pise na kesici da li je mleven..

Razlika u zumancetu i belancetu za premazivanje je, po mom iskustvu, u tome sto sa zumancetom testo bude mekse i lepse boje, a sa belancetom suprotno.. eto. Uvek vise volim zumancetom da mazem i to da ga pomesam sa kasikicom tople vode, a moze i sa malo ulja ili mleka, ali obicno sa vodom ja radim..

Bas cu probati strudlu!

clock-img

24.02.2012, 13:52

clock-img

Shishica

pencil-img

4811

Samo Lesice, da li 250. gr ili ml ulja????

clock-img

24.02.2012, 13:53

clock-img

mamamikka

pencil-img

757

tačno sigurno je recept za običan mak, i ja sam koristila gotovu mešavinu.
shisica slažem se za žumance. srećan rad i prijatno!

clock-img

24.02.2012, 13:56

clock-img

Tea2

pencil-img

1014

Nameću se jos nekoliko duboko filozofskih pitanja:ulje,margarin ,puter ili mast -sta je bolje staviti u strudlu sa makom?Limun,cimet?Suvo grožđe?
Vojvodina je poznata po makovnjači.
Progovorite,iskusne zene koje vole ovaj deo tradicije!!!

clock-img

24.02.2012, 14:03

clock-img

Shishica

pencil-img

4811

Moja mama voli da sprovodi filozofsko misljenje (koje podrzavam) da u ovakvo testo stavi malo masti, smanji malo ulje, ali stavi masti kao orah otprilike..

Po ukusu uz mak moze limun, mislim, ko voli.. meni bas i ne treba.. malo mi je user posted image od kad sam se jednom od neceg slatko i limunastog ispovracala user posted image

Cimet u jabuke, visnje.. ne ide bas uz mak.. ne?

I tako.. ostalu filozofiju moras sama da izfilozofiras :D

clock-img

24.02.2012, 14:04

clock-img

Olga75

pencil-img

20591

ja uvek u mak stavim koru od limuna jer on koliko god da ga osladis gorci pa ga limun malo sredi
i treba ga bas dooooobro osladiti


< Poruku je uredio Olga RR -- 24.2.2012 14:05:36 >


_____________________________

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

clock-img

24.02.2012, 14:07

clock-img

Tea2

pencil-img

1014

Olga,bas sam priželjkivala da se javis...A odgovor na gore postavljena pitanja,recept......?Odaj nam tvoje tajne!!!!

clock-img

24.02.2012, 14:11

clock-img

Tea2

pencil-img

1014

Shishi,napravi pa me zovi...Da,kad motam ovu strudlu,sta radim sa otvorima tj.krajevima rolata?Da li ih ususkam testom ili ostaju otvoreni?

clock-img

24.02.2012, 14:15

clock-img

magnetic

pencil-img

3044

Ubicu vasuser posted image ,sad mi se jede strudla sa makom,a ne smem.
Poslala sam mamu po jabuke,pa cu od njih da napravim strudlu...........to mi ja kao utesna nagradauser posted image


_____________________________

Dunja 27.07.2010.
Visnja 23.01.2012.

clock-img

24.02.2012, 14:18

clock-img

Olga75

pencil-img

20591

pa ja pravim ukiselo testo i onda ga filujem makom

_____________________________

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

clock-img

24.02.2012, 14:18

clock-img

Tea2

pencil-img

1014

magnetic,spavace beba kada proba mak....Nekada su deci kuvali caj od maka!!!!Moja poznanica je uz dojenje praktikovala kuvanu rakiju,i dok je moj sin divljao,njen je spavao!!!
Magnetic,po kom receptu pravis?

clock-img

24.02.2012, 14:20

clock-img

Tea2

pencil-img

1014

Ih,Olga,sve mi rece!!Dobro cuvas te vase tradicionalne tajne....

clock-img

24.02.2012, 14:22

clock-img

magnetic

pencil-img

3044

Kao sto Olga kaze,ukiselo testo i onda filujem jabukama,secerom i cimetom.

_____________________________

Dunja 27.07.2010.
Visnja 23.01.2012.

clock-img

24.02.2012, 14:24

clock-img

Jeca*

pencil-img

8145

Tea, a da kupiš štrudlu u nekoj dobroj pekari? user posted image

_____________________________

The price of discipline is always less than the pain of regret
Robin Sharma

clock-img

24.02.2012, 14:24

clock-img

magnetic

pencil-img

3044

Ja ni nemam recept za testo,sve je odokativno.

_____________________________

Dunja 27.07.2010.
Visnja 23.01.2012.

clock-img

24.02.2012, 14:27

clock-img

Tea2

pencil-img

1014

Jeco,ima u Piramidi prodavnica koja je poznata po strudli ....Moram da naaaucim da pravim,i da otkrijem tajne dobre strudle!!!Shvatila sam da je to citava filozofija!!Sta ces ti u ovoj temi,ti si zgodna,nemoj posle da sam te ja navela na greh!!!

clock-img

24.02.2012, 14:27

clock-img

Olga75

pencil-img

20591

ja cu ti sad napisati pa vidi user posted image
uzmes oko pola litra mleka , saku secera , jednu kasicicu soli ( to mozes i u brasno )stavis da se mleko ugreje , kad je vruce ali mozes da drzis prst onda stavis kvasac i ostavis da se podige . Sa tim zamesis brasno ( od kile treba da ti ostane hm, kad skupis sake dva puta toliko brasna , otprilike . - sad zvucim ko moja mama user posted image )mesis , meseis , mesis , kad se sve pokupi u testo dodas dobru kasiku masti ili oko pola dcl ulja ili margarin ili puter ili tako to i ponovo mesis , mesis , da bude mekano i glatko . Dobro je umeseno ( sto kaze moja mama zakuvano ) kad se odvaja od vangle i od ruke , onda ga malo pobrasnjavis i ostavis da se podigne. Kad je gotovo rastanjis i nafilujes makom.Mak prvo zaparis mlekom , dobro poseceris i stavis koru od limuna i limunov sok ( to je po ukusu ali bljaks je bez toga ovo mu da svezinu ) .Urolas u strudlu , premases jajetom , ostavis u tepsiji jos desetak minuta i peces u predhodno zagrejanoj pecnici
prijatno user posted image

_____________________________

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !