IZVORNA PORUKA: minavb
E vi ga sad preteraste. Vanja ne govori a nije autističan. Mnogo dece kasnije progovori bez nekog naročitog razloga, a neka kasne zbog nekih drugih poremećaja u razvoju komunikacije koji nemaju nikakve veze sa autizmom.
Moj bratanac je imao više od 3 god. kada je progovorio. Do tada mu je sve što mu se sviđa bilo:"Am", a sve što mu se ne sviđa:"Ne". I ništa više od toga. Sad kreće u školu i priča kao navijen.
Tina isto slabo govori. Ja se zezam da je nasledno, jer sam ja kasno progovorila. Imam običaj da kažem za nju da "priča po potrebi", jer joj je sve potaman (kao u onom vicu o Crnogorcu!). To mi je isto i pedagog rekao-da joj se sve ugađa, pa ona i nema potrebe da mnogo govori.
Prije neko veče smo zanemeli: Ulazi Tina kod moje mame u kuću i kaže:"Baba, daj mi neki sokić!" Mi u čudu-dete koje neće da govori, odjednom izgovori celu pravilnu rečenicu. Moja mama kaže da sam i ja tako u njenom uzrastu slabo govorila, samo po par reči, a onda jednog dana dovela mamu u dnevnu sobu i rekla:"Tata čita novine!"; a oni su bili u čudu.
Kod nas se gleda TV, i mislim da govor i TV nemaju nikakve veze.