Sad si me potsetila, moj dr (koji me porađao i prvi put) je nešto pominjao konac, kao ovaj drugi je najbolji koji postoji i njime može da uradi neku vrstu ušivanja koju ne može sa nekim debelim koncem koji je verovatno jedini bio prvi put. To sam i ja primetila, prvi put je konac bio što ti kažeš kao uže debeo, a ovaj drugi je bio tanak i većinom i sam poispadao pre nego što sam otišla 10. dan posle porođaja da mi dr to sve skine i pregleda.
Uzgred budi rečeno, kada smo već kod skidanja konca, prvi put mi to nisu radili nego su na kontroli posle 6 nedelja konstatovali da je to sve samo ispalo (a počelo je da ispada 3 dana pre kontrole). Moja kuma koju je porađao isto moj dr je rekla da se preporodila i ništa je više nije bolelo kada su joj skinuli konce - možda je i to savet, da se žene raspitaju mogu li da im se skinu ti konci posle nekog vremena. Moj dr sada ima praksu da to radi na 10. dan posle porođaja svim svojim porodiljama.
Drugo, kada smo već ustanovile da je kvalitet konca presudan, što ne bi lepo vratili praksu da može svako da kupi sebi konac koji hoće? Sećam se priče da su žene same nabavljale konac za ušivanje, ili ga plaćale bolnici nakon porođaja, u nekom periodu. Ja bih pre kupila i nosala sa sobom taj konac nego da me opet ušivaju onim brodskim užetom