IZVORNA PORUKA: dijana1 RR
IZVORNA PORUKA: jole82 RR
Rano šerpi..prvo već je samim polozajem lezaljke uzdignut i jako bitan faktor je da li je dupe na tvrdom ravnom ili upalo u sedište..da ne objašnjavam sad ali velika je razlika između ta dva početna položaja..
Jole mozes li objasniti ovo, mene zanima
Mi imamo lezaljkicu u kojoj dupe upadne i u njoj nikako ne voli da bude a imam i nranilicu koja ima nulti polozaj ali gde ide dupe tvrdo je. Podseca na AS jaje samo sam ja stavila cebence da popunim tu rupu. I u njoj obozava da bude.
Meni je ortoped rekao da sa 4 puna meseca mogu da mu podignem naslon kolica na 45 stepeni. Iskreno, meni je to rano i do daljnjeg ce biti lezeci polozaj.
Pa eto osim što ima razlike da li dete voli (što je potpuno normalno) više da bude dupetom na tvrdom ili da se uvali u ležaljku ko u lazy bag

ima razlike i taj početni položaj za lumbalnu kičmu..objasnicu...a ima veze i koliko je meka ležaljka...
Koliko je i mekana lezaljaka, u smislu da li beba baš upadne u nju pa ima osećaj kao da je sputana, jer su i kukići i rameca upala u ležaljku...baš baš male bebe od mesec do dva bi volele takvu ležaljku jer se osećaju ušuškano i stisnuto kao da ih neko drži...a kad krene prva prekretnica razvoja od 3 meseca (neki sačekaju sledeću sa 6m), uglavnom počnu da hejtuju lezaljku jer ih sputava...opet ne sve bebe jer imaš i male lenjivce koji vole da se tako da zabodu i igraju se sa ručicama i to im je super kao..hehe
E sad-početni polozaj-lumbalna kičma..kad je guza na tvrdom a naslon (hranilice/kolica) podignut npr 30 stepeni...bebi to ne prija jer nema potporu za lumbalnu kičmu i onda se uglavnom krive i srozavaju jer im je neudobno...iz takvog položaja će retko koja beba (govorim o onima koji ne sede samostalno) da se pridiže da sedi..(zato Kosti i odgovara što si mu podmetnula ćebence jer em nije tvrdo em mu pravi inklinaciju karlice da mu lumbalna kičma bude oslonjena)
A kad je guza u lezaljki optimalne čvrstine (dakle nije skroz upala unutra..ono platno je jako, čvrsto i malo se ugiba pod bebom)...lumbalna kičma ima podršku-udobno je..ali i prirodno se nameće inklinacija karlice koja bebi "olakšava" da dodje do sedećeg položaja...jer inkinacija karlice je inicajlni pokret koji predstoji sedanju...Zato je iz takve lezaljke lakše bebi da ustane..MI smo imali takvu i iz nje se T vrlo brzo odizala u sedeći ...al sa poda il iz kolica (na našim kolicima je tvrdo pod guzom) duugo nije mogla da se digne iz ležećeg da sedi...
Ja ne umem prostije ovako pisajući da objasnim...uzivo bi bilo jasno za minut....i isfilozofirala sam...al taj deo o lezaljki i nije toliko vazan...jer ako lezaljaka bebu "sputava" ona će to vrlo jasno sama da signaliriza..kao i sto neki tipovi lezaljke mogu neke bebe da podstaknu to opet (Tein primer) ne zanči da to-sedenje mogu same da urade..
Mnogo bitnije je okretanje po ravnoj podlozi od toga...i stavljati bebu što češće na pod..da ne kazem stalno sem kad spava i jede... tako će celim telom da se razvija otkriva nove stvari , biti na otvorenom prostoru što će je dodatno motivisati u svakom smislu...uz napomenu da je svako dete za sebe...i ono sto može samo neka ga nek radi(mozda malo i pripomoći prvih par pokušaja čisto pokazati detetu kako da npr započne okret..mada može i bez toga...i to je individualno)..a ono za šta ni ne daje naznake da bi moglo ili htelo ne treba forsirati...sve na kraju dodje na svoje...