IZVORNA PORUKA: gagana83
Setimo se filma Život je lep, koji je takođe ratne tematike i jednu od glavnih uloga igra dete. Po meni, ovi filmovi su neuporedivi.
Gaganče, razumem šta hoćeš da kažeš, i naravno da su Dara i Život je lep neuporedivi.
Život je lep je mogao sebi da priušti na suptilniji način predstavi stradanje Jevreja, jer su Jevreji odmah nakon rata krenuli sa mega propagandom o stradanju svog naroda (što je sasvim prirodno), i nema čoveka na ovom svetu koji ne zna kakve strahote su se Jevrejima dogodile.
Zato je Beninji imao prostora da na suptilan način, kroz jednu pitku ljubavnu priču napravi film, koji ja lično jako volim.
A o stradanju prikazanom u Dari iz Jasenovca ne zna ni naš narod, a kamoli svet, jer je ova priča skrivana smišljeno. Za razliku od Jevreja, mi smo 40 godina imali predsednika države koji NIKADA nije poset_io Jasenovac za svoje "vladavine". Tako da daleko je to od jevrejske priče za koju svi znaju, i koja je toliko puta ekranizovana.
Zato Dara nije mogla sebi da priušti ljubavnu priču poput filma Život je lep, već je morala da bude jača, krvavija, kako bi mnogi, mislim na naš narod jer do sveta će ovo teško doći, saznali za nešto, o čemu pojma nisu imali. Po komentarima na mrežama se vidi da pola naroda pojma nema šta se dešavalo. Nisu oni krivi što nisu znali, jer istina je skrivana smišljeno.
A istina je zapravo ne 5, 10 nego 1.000 puta gora od onog što je prikazano u filmu. Za one koji su imalu članove porodice tamo, i kojima je u kodu svedočanstvo na ovu temu, film je mlak, i oni su razočarani što nije realniji.
Baš zato ja mislim da je moralo ovako, i da je urađen sa merom, iako sam i ja okretala glavu, i srce mi se iskidalo na komade od prve do poslednje scene.
Ali čitala sam dnevnike logoraša još pre 20-ak godina, tako da znam da je bilo 1.000 puta gore.
Igor Đorđević je maestralno odigrao ulogu, hvala mu na tome. Dara isto, sa tako malo godina tako odigrati ulogu, ali čitah koliko je članova porodice izgubila tamo, tako da ..ona od malena sluša svedočenja, i zna, mala ali zna.
< Poruku je uredio dunja RR -- 21.2.2021 13:18:57 >
...
Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.
Šekspir