IZVORNA PORUKA: Anna79
Postovanje,
Moj sin za nedelju dana puni tri godine i povremeno muca. Mucanje je pocelo sa nepune dve i po godine i nije konstantno, vec ima periode kada sasvim lepo prica i periode kada zamuckuje. Mucanje se manifestuje tako sto ponavlje prvo slovo pocetne reci u recenici vise puta. S obzirom da je jako rano progovorio i da sva slova pravilno izgovara, a da recenice sklapa od 20 meseci, logoped kog sam konsultovala bez pregleda deteta mi je rekao da je u pitanju fiziolosko mucanje, odnosno da mu mozak radi brze nego sto to govorni aparat moze da reprodukuje. Takodje mi je rekao da to moze da potraje i preko godinu dana i da prolazi samo od sebe. Napomenula bih i da su mu recenice gramaticki ispravne i da mu je vokabular prilicno bogat, te da je oduvek bio veoma pricljivo dete
Ipak, ja i dalje nisam mirna te vas molim za savet da li je potrebno da ga odvedem kod logopeda.
Hvala unapred!
Draga Ana,
Fiziološko mucanje se javlja u preiodu između druge i treće godine. Ovaj tip mucanja se može javiti zbog radoznalosti deteta za zbivanja u okolini, čestog zapitkivanja i sve intenzivnije komunikacije sa socijalnom sredinom. U ovom periodu jako je važan odnos roditelja i okoline prema detetu i njegovom govoru. Dobar govorni model, strpljenje, spor i umirujući govor sa detetom je važan za tečan govor. Ukoliko Vi ili ljudi iz okruženja sve više upozoravate dete na njegove greške, ispravljate ga ili grdite dete počinje da "fiksira" izvesne glasove i reči kao teške što može izazvati strah od govora. Ovaj osećaj direktno može da utiče na funkcionisanje moždanih sistema zaduženih sa motoriku i kao posledicu imamo grčeve mišića govornih organa odnosno mucanje.
Naš savet za Vas je:
1. neobraćanje pažnje na detetov govor (komunicirajte normalno sa detetom i postavljajte dodatna pitanja, interesujte se šta dete želi da kaže)
2. kada razgovarate sa detetom govorite sporo i smireno, te isto zahtevajte od deteta
3. budite strpljivi i tolerantni čak i prema intenzivnom mucanju
4. kada je dete uzbuđeno i želi nešto da vam brzo ispriča zahtevajte da uspori i da to saopšti polako
5. uzdržite se od korekcije detetovog govora
Nadamo se da ćete uspete da prevaziđete ove izazove. Ovi simptomi bi trebali da nestanu posle izvesnog vremena. Ukoliko se simptomi intenziviraju ili nastave i posle izvesnog vremena, a Vi primenite sve gore navedeno javite se logopedu.
Srdačno,
Logopedsko Edukativni Centar Lexis