"...........Evo vitaminiiiiiii .."
Gotovo sve što se događa u organizmu ne može se zamisliti bez vitamina; oni učestuju u bezbroj bioloških procesa u telu, štite ga od bolesti i odžavaju u punoj formi...
Neki vitamini se mogu rastopiti u vodi, a neki samo u mastima.
U vodi se tope vitamini C i B. Osetljivi su na svetlost i toplotu, a moraju se unositi u organizam svakodnevno jer se ne stvaraju zalihe.
U mastima se tope vitamini A, D, E i K. Otporni su na toplotu i od njih organizam može da stvara zalihe, taložeći ih u masnom tkivu.
Prirodni vitamini nisu isto što i sintetički (veštački). Uz prirodne vezane su i neke druge supstance za koje se veruje da su vredne koliko i sami vitamini.
Neprijatelj vitamina su:
antibiotici i razni lekovi za umirenje,
anti-bebi pilule,
aspirin,
aditivi (veštački dodaci hrani),
alkohol i
pušenje.
VITAMIN A - za svežu, zdravu i lepu kožu
Utiče na funkciju seksualnih žlezda, leči ste
rilitet,
otklanja menstrualne poremećaje
Ubrzava zarastanje rana
Umanjuje štetno dejstvo zagađenog vazduha,
obnavlja površinski sloj pluća
Otklanja ili ublažava štetne posledice stresa
Pospešuje rast i razvoj dece,
izgradnju kostiju i zuba
Obezbeđuje dobar rad čula ukusa
Leči akne, eksceme, crvenilo i "guščiju kožu"
Jača nokte i koran kose.
RIBLJE ULJE (riba iz polarnih oblasti), JETRA (crna džigerica, naročito goveđa), ŠARGAREPA, BUNDEVA, RADIČ (salata), KAJSIJA, PERŠUN, KESTEN, spanać, kelj, miridija, blitva, maslačak, dinja, paradajz, med.
VITAMIN B - za živce i psihu
Ovaj vitamin obuhvata 13 srodnih vitamina koji čine B-grupu. Deluju udruženo, medusobno se potpomažu pa su zbog toga poznati pod B-KOMPLEKS.
Glavni i zajednički izvor vitamina grupe B je PIVSKI KVASAC. Tu se nalaze u najvećoj količini.
Međutim, kao organizam ne stvara rezerve, ovaj vitamin se mora svakodnevno unositi, a pravi i racionalan izvor su integralne žitarice i crni hleb.
B vitamin je pravi "nervni" vitamin, jača živce, leči razne poremećaje i osigurava pravila rad nervnog sistema. Jača duševno zdravlje čoveka, otklanja psihičke smetnje, umor i depresiju. Poboljšava pamćenje i moć koncentracije. Popravlja krvnu sliku. Jedan od važnih činilaca u lečenju malokrvnosti (anemije) jer omogućava da se bolje iskoristi gvožde. Sastavni je deo enzima i jedan od najvažnijih faktora za njihovo efikasno delovanje.
Učestvuje u bezbroj procesa metabolizma
U metabolizmu ugljenih hidrata, masti
pa i holesterola ima ključnu ulogu
Važan je za rad organa za varenje hrane,
podstiče fermente od kojih zavisi varenje
Sprečeva početak arterioskleroze,
preterano zgrušavanje krvi i formiranje kamena u bubregu
Štiti jetru i pomaže njen rad
Korisno deluje na oči
Sprečava nezdave pojave na koži, kosi i noktima
Obnavlja ćelije
Podmlađuje kožu, činije glatkom i ružičastom
PIVSKI KVASAC, JETRA, INTEGRALNE ŽITARICE, MAHUNARKE, MLEKO, RIBA, JAJA, ŽIVINA, spanać, peršun,šljive, paradajz, prokelj, kelj, kopriva, paprika, orasi, šargarepa, blitva, kikiriki, banana, pivo.
B grupi pripadaju i vitamini: K, P i H.
K (folna kiselina, folacin, Bc) - Pojačava koagulaciju krvi. Bitan je za normalno zgrušavanje krvi i zaustavljebje krvarenja kod povreda. Spanać, kupus, karfiol, grašak, paradajz, kopriva, jetra, jaja, kvasac.
P (citrin) - Jača zidove sitnih krvnih sudova - kapilara, sprečava njihovu krtost i pucanje, smanjuje propustljivost zidova kapilara (krvavljenje). Paprika (zelena), crna ribizla, šipurak, limun (i drugo južno voće), kesten, šljiva, jaja i sve biljke
koje sadrže vitamin C (vitamin P uvek prati
vitamin C).
H (biotin) - Održava zdavlje kože, sluzokože i kose. Podmladuje kožu. Važan je za sportiste jer pomaže razgradnju mlečne kiseline koja se gomila u mišićima kao posledica fizičkih napora. Jetra, kvasac, mleko, jaja, žitarice, orasi, riblje ulje, pivo, krompir, banan, paradajz.