writing-img

RE: Folna kiselina

clock-img

02.02.2010, 15:17

clock-img

Jeja1975

pencil-img

50

Dobra si Kaliopi, kad smo kod datuma moram da pogledam da mom nije istekao rok user posted image

Dobice Sale batu ili seku to vam ja garantujem!!!!

clock-img

02.02.2010, 15:18

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: Jeja1975

Dobra si Kaliopi, kad smo kod datuma moram da pogledam da mom nije istekao rok user posted image

eto vidiš, neke vajde i od moje gluposti.........user posted image

clock-img

02.02.2010, 16:59

clock-img

Suncicabg

pencil-img

3441

Ja sam u pocetku pila svaki dan, ali sad nesto zaboravljam, ali trudim se da pijem redovno.  Mada apotekarka mi je rekla da do pre par godina niko nije ni pio folnu pre trudnoce! Sta znam...user posted image

clock-img

17.02.2010, 14:33

clock-img

suncica01

pencil-img

13

meni je ginekolog rekao da pijem po pola tablete folnaka pre trudnoce i do 12 nedelje u trudnoci. a onda bi trebalo ukljuciti i neke vitamine za trudnice. naglasio je da u prva 3 meseca ne treba uzimati nista osim folnaka, jer ne treba unositi nikakvu hemiju u prva 3 meseca.

clock-img

17.02.2010, 15:22

clock-img

Suncicabg

pencil-img

3441

Suncice dobrodosla. Sad nas je 3! Meni je ginekolog rekao takodje da ne uzimam nista sem folne i da se zdravo hranim (voce povrce i sl) jer je najbolje unositi tako vitamine. Doduse meni je i za cajeve za plodnost rekao da nema potrebe.

clock-img

17.02.2010, 20:01

clock-img

jance

pencil-img

6439

Jel mozda imate zeludacnih problema kad pijete Folnak? Nisam bas sigurna dali je bas zbog toga, posto ga pijem uvece i onda nocu imam neku gorusicu....

Bez dece kuća ne raste

clock-img

17.02.2010, 20:03

clock-img

Suncicabg

pencil-img

3441

Nisam primetila.

clock-img

17.02.2010, 20:12

clock-img

cipiripi

pencil-img

5148

jel veceras pre toga i jel pijes jos neke vitamine uz to?

saljem ti bebi prasinu draga! Nek uspe!!! ... by Verus ! :D

A sad Ivona kaze "Verus..al si mi zaprasnjavilaaaa mamuuuu" !!!!

:D :*:*:*

clock-img

17.02.2010, 20:15

clock-img

jance

pencil-img

6439

Pijem ga bas tacno pre spavanja, i posle vecere, veceram obicno maksimum mleko, ili nista. Pijem C vitamin ali to vec ujutru, tako da nebi trebalo da je zbog toga. sad cu probati nekoliko dana bez Folnaka pa onda nekoliko dana bez C vitamina da vidim dali je do toga ili su opsti problemi sa varenjem u pitanju.

Bez dece kuća ne raste

clock-img

17.02.2010, 20:20

clock-img

cipiripi

pencil-img

5148

meni je c vit pravio probleme sa zeludcem kad sa ga uzimala sa folnakom..
kad ga popijem kao kamen da imam..odvratan osecaj..

saljem ti bebi prasinu draga! Nek uspe!!! ... by Verus ! :D

A sad Ivona kaze "Verus..al si mi zaprasnjavilaaaa mamuuuu" !!!!

:D :*:*:*

clock-img

17.02.2010, 22:29

clock-img

suncica01

pencil-img

13

meni folnak ne pravi nikakve probleme,pijem ga ujutru cim ustanem  na prazan stomak,da ne bi zaboravila u toku dana, i onda posle popijem samo jogurt.

svaki novi dan je nova šansa

clock-img

17.02.2010, 23:35

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: jance

Pijem ga bas tacno pre spavanja, i posle vecere, veceram obicno maksimum mleko, ili nista. Pijem C vitamin ali to vec ujutru, tako da nebi trebalo da je zbog toga. sad cu probati nekoliko dana bez Folnaka pa onda nekoliko dana bez C vitamina da vidim dali je do toga ili su opsti problemi sa varenjem u pitanju.

.. i ja ga pijem uglavnom pred spavanje a Oligovit i C vitamin pijem ujutru... nemam probleme sa želucem.....

clock-img

18.02.2010, 09:38

clock-img

Dudu25

pencil-img

1005

Meni je dr rekla da ako hocu nesto da uzmem prije user posted image  bolje je da uzimam MAMAVIT, jer tu ima sve potrebne vitamine ukljucujuci i folnu kiselinu

clock-img

18.02.2010, 11:41

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: Dudu25

Meni je dr rekla da ako hocu nesto da uzmem prije user posted image  bolje je da uzimam MAMAVIT, jer tu ima sve potrebne vitamine ukljucujuci i folnu kiselinu

ne znam.... za mene je to čista hemudža... umesto njega kljukam se voćem (aj uzmem tu i tamo po jedan Oligovit mada i zaborabljam na njega važnije mi je da imam voće na stolu)

...već sam negde pisala kako mi je bilo muka od Mamavit-a....uf, kad se setim...user posted image

clock-img

18.02.2010, 11:45

clock-img

Anoniman

Juče sam se žalila mami kako me muči stomak od kada pijem Folnak, i iznensem svoju teoriju o tome kako folnak ima veze sa gvožđem garant, jer sprečava anemiju, na šta mi mama kaže "Ne, folnak nema u sebi gvožđe, ako si na to mislila! Folna kiselina se pije uz gvožđe, a sprečava anemiju tako što pospešuje vezivanje gvožđa! Jel piješ gvožđe?", kažem da ne, da je dr rekla samo folnu, ona kaže "Svašta!", kažem da svi vi ovde na forumu prva tri meseca pijete samo folnu, a onda posle komplex vitamina i po potrebi dodatak gvođža, ona samo reče da je to totalno besmisleno, ali da radim kako lekar kaže. user posted image

clock-img

18.02.2010, 11:47

clock-img

Anoniman

.... da,u pravu je tvoja keva. I kod nas jedna žena u familiji u okviru terapije uzima  i folnu i gvožđe....

ali nekako mi nije padalo na pamet da ja uradim tako?user posted image

...i šta ćemo sad? user posted image

clock-img

18.02.2010, 12:20

clock-img

Suncicabg

pencil-img

3441

I meni je dr rekao samo folnu user posted image

clock-img

18.02.2010, 12:24

clock-img

Anoniman

Svi lekari govore samo folnu. Ma nemam pojma. Iskreno, ja u prvoj trudnoći nisam pila folnu i ništa mi nije falilo. Ni sad je ne bih pila da nisam pitala dal treba, pa je ona rekla "Pa uzmi da piješ!" user posted image

clock-img

18.02.2010, 12:29

clock-img

minavb

pencil-img

12959

Folna kiselina Folat je vrsta B vitamina (B 9), koji se nalazi u hrani. Folna kiselina je forma folata u vitaminskim suplementima. Inače, folna kiselina je odgovorna za brojne funkcije u ljudskom organizmu. Veoma je značajna prilikom deobe ćelija, a posebno u procesima diferenciranja i rasta ćelija embriona i fetusa. Takođe ima zapaženu ulogu u metabolizmu nervnih ćelija, a zajedno sa vitaminom B12 je neophodna u stvaranju novih krvnih ćelija. Folat pomaže razvoj crvenih krvnih ćelija i ima zaštitnu ulogu što se tiče srčanih bolesti. Potrebe za folnom kiselinom u trudnoći su znatno povećane. Razlozi za to su rast materice, povećanje volumena krvi, rast i razvoj posteljice i ploda. Dnevne potrebe za folnom kiselinom u trudnoći se povećavaju gotovo 100 odsto i obično nisu zadovoljene samo unosom hrane. S obzirom da posledice njenog manjka značajno utiču na rast, funkciju razmnožavanja, kao i stvaranje krvnih ćelija - trudnoća predstavlja kritični period za unos dovoljnih količina folne kiseline.   Pod defektima neuralne cevi se podrazumeva grupa urođenih anomalija, kada ne dolazi do potpunog zatvaranja neuralne cevi. A u zavisnosti od veličine i lokalizacije defekta, javljaju se posledice sa manje ili više teškim neurološkim ispadima (anencefalus, spina bifida, meningomielocela). 

Dakle, u prvom trimestru i pre začeća se pije zbog prevencije defekta neuralne cevi a kasnije se pije uz Fe da bi se poboljšala krvna slika mame.

Mina, persona non grata :)

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

clock-img

18.02.2010, 13:04

clock-img

Anoniman

mina draga, znamo mi to sve nego smo sada u rebusu...user posted image user posted image user posted image

clock-img

18.02.2010, 13:05

clock-img

Anoniman

čekaj mina, po ovom što si stavila u poslednjem postu - dokle se pije folna?

"Dakle, u prvom trimestru i pre začeća se pije zbog prevencije defekta neuralne cevi a kasnije se pije uz Fe da bi se poboljšala krvna slika mame."

clock-img

18.02.2010, 13:12

clock-img

minavb

pencil-img

12959

Čitavu trudnoću. user posted image U prvom trimestru piješ samo Folnak, kasnije Foliron ili Ferofol koji u sebi već imaju folnu kiselinu, ili koristiš Fe i folnu odvojeno ako ne možeš da nađeš suplement koji ih sadrži zajedno. Folirona trenutno nema na tržištu. Umesto toga može da se žvaće Ferum i pije Folnak. Ja pijem Folnak povremeno i kad nisam trudna.

Mina, persona non grata :)

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

clock-img

18.02.2010, 14:05

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: minavb

Čitavu trudnoću. user posted image U prvom trimestru piješ samo Folnak, kasnije Foliron ili Ferofol koji u sebi već imaju folnu kiselinu, ili koristiš Fe i folnu odvojeno ako ne možeš da nađeš suplement koji ih sadrži zajedno. Folirona trenutno nema na tržištu. Umesto toga može da se žvaće Ferum i pije Folnak. Ja pijem Folnak povremeno i kad nisam trudna.

hvala, draga  user posted image

clock-img

10.03.2010, 15:35

clock-img

maja27

pencil-img

170

Ja sam od ovog meseca pocela da pijem Folnak, po preporuci dr!

Pijem jednu dnevno!

clock-img

12.03.2010, 12:24

clock-img

Anoniman

Od juče i mm pije Folnu kiselinu ..user posted image
Pored toga kljukam ga Selenom i cinkom ...
Terapija ... user posted image