IZVORNA PORUKA: Delijagirl
Nasla mi ginekologinja neku ranicu dali na jajevodu ili tu negdje a bio mi je 6 ili 7dc ne secam se tacno i poslala na me na tumor marker ca125 ali on je bio ok ...
DG tumor ne mora da znaci jedino zlocudni, nemoj da panicis, ipak je dobro da se ispita.
Ovaj
CA 125 sto si pomenula se proverava i kad se sumnja na endometriozu. Dokazano je da 30-60% zena sa endometriozom imaju povisen nivo CA 125 u krvi. Nazalost zena moze da ima i sasvim normalnu razinu tog markera a da boluje od veoma poodmaklog stadijuma endometrioze. Znaci ako ima i simptome kao sto su bolne menstruacije i sl onda treba uraditi laparaskopiju. Srecom je od nje oporavak brz.
Ono sto je najstrasnije vezano za endometriozu je ne to da izraslicama slepi tkivo organa u abdomenu nego i pojacano luci
macrophage. To su imune celije naseg organizma koje napadaju viruse i bakterije, medjutim kad ih ima previse one se okome i na spermu i na embrio (valjda im dosadno

). Nije mi namera nikoga da plasim niti da vam pokvarim dan, samo kazem da ovu podmuklu bolest treba shvatiti ozbiljno jer ima nacina da se protiv nje bori. Naravno, dosta zena zatrudni unatoc tome sto imaju endometriozu, a ona se trudnocom i suzbije jer mesecima nema krvarenja.