writing-img

RE: Jelovnik beba sa alergijom na kazein (protein kravljeg mleka)

  
clock-img

01.06.2012, 09:45

clock-img

lesica

pencil-img

12018

U principu ovo je ok sve,sa regularnim aditivima.
Interseterifikovana biljna mast-biljna mast koja se dobija nekim izmenama u samim molekulima masnih kiselaina a u cilu dobijanja sto stabilnijeg molekula koji nece da podleze oksidaciji i izmenama . Jedan da kazemo od boljih metoda jer ne daje veliku kolicinu trans masnih kiselina.

_____________________________

"Majkooooo, bič pliiiiz!!!"

JER SMO TAKO U MOGUĆNOSTI

clock-img

01.06.2012, 10:39

clock-img

Anoniman

TNX

clock-img

01.06.2012, 10:42

clock-img

lesica

pencil-img

12018

Ma nista,bar makar malo da vam pomognem sa aditivima,i ponekim tehnoloskim frazama.

_____________________________

"Majkooooo, bič pliiiiz!!!"

JER SMO TAKO U MOGUĆNOSTI

clock-img

03.06.2012, 13:37

clock-img

Anoniman

Obećala sam da ću napisati kako moja baka sprema ćušpajze, pa sada sam i naučila da ih spremam, i evo ga...

SOS OD MIROĐIJE

(za 1 osobu)

- malo ulja
- 1 kaf kašika brašna
- 1 ravna k.kašika mirođije
Kuvam i dosipam vodu.
Na kraju dodam pola kašike soli i šećera isto koliko i brašna.


ĆUŠPAJZ OD BORANIJE / GRAŠKA / TIKVICA

Boraniju / grašak / tikvice u vodu, posoliti, staviti malo crnog luka (trebalo i belog ali ga nisam uvela još Marku), kuvati 30ak min. Kad se skuvalo odasuti višak vode. U drugoj šerpici: malo ulja, k.kašiku brašna i prstohvat mirođije, kuvati malo, dosuti vode. Sadržaj druge šerpice nasuti na boraniju / grašak / tikvice, ostaviti da proključa, dodati supenu kašiku šećera (kod boranije po izboru čep sirćeta i aleve paprike).


Još treba da naučim da kuvam pasulj, i slatki kupus (u paradajz sosu).

Verovatno vam je smešno ovo gore što sam napisala, ali ja ne kuvam inače, i ne umem da kuvam. Za mene je ovo sve otkriće, mislila sam da je neka filozofija. user posted image Možda se pojavi još neka vična kuvarica kao ja pa joj ovo posluži. user posted image

clock-img

03.06.2012, 16:19

clock-img

Anoniman

tash, sta radis sa ovim sosom od mirodjije, sa cim se to jede?

ovo ostalo ja kuvam malo drugacije, tj. za nas sa zaprskom, a za K cu da odvadim kada bude jela isto sto i mi...

clock-img

03.06.2012, 21:46

clock-img

Anoniman

Pa meso, krompir i sos od mirođije. Jedeš ga isto kao sos od paradajza.

clock-img

03.06.2012, 21:46

clock-img

Anoniman

Zbunila sam se: Nikada nisi jela sos od mirođije?

clock-img

04.06.2012, 00:06

clock-img

Anoniman

nikad. user posted image kako mislis kao sos od paradajza, ja njega ne jedem sa krompirom i mesom. ali sad mi se bas prijelo, verovatno zato sto ne smem paradajz! :smajlikojiselupapoglavi:

clock-img

04.06.2012, 10:34

clock-img

Anoniman

Kako ga ne jedeš? nego sa čime ga jedeš?

Npr, kuvaš supu, izvadiš meso, dopraviš pire i sos od paradajza /mirođije. To se kod nas zove "Supe, sosa, mesa", uglavnom se jede za nedeljni ručak user posted image , umesto barenog mesa može i pohovano, pečeno. Vi to ne jedete?

clock-img

04.06.2012, 10:36

clock-img

Anoniman

greška

< Poruku je uredio Tash -- 4.6.2012 10:37:05 >

clock-img

04.06.2012, 10:38

clock-img

minavb

pencil-img

12959


IZVORNA PORUKA: Tash

Zbunila sam se: Nikada nisi jela sos od mirođije?


Ja sam ga prvi put jela kad sam se spetljala sa jednim Šandorom. Mi "srbijanci" ne jedemo sos od mirođije, mi uz rinflajš i pečenje jedemo ren.

_____________________________

Mina, persona non grata :)

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

clock-img

04.06.2012, 10:42

clock-img

Anoniman

Kopiram te u Pričajmo o hrani. user posted image

clock-img

04.06.2012, 10:43

clock-img

minavb

pencil-img

12959

Kopiraš me svudauser posted image (šalim se)

_____________________________

Mina, persona non grata :)

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

clock-img

04.06.2012, 10:44

clock-img

Anoniman

user posted image

clock-img

31.07.2012, 22:27

clock-img

Anoniman

Bila sam sa mm-ovo ujnom, i ona me sluša, ja pričam o hrani user posted image , stigosmo i do torti, tek će ona "Ma ti si luda! Znaš šta ja obožavam da pravim i svi moji se dave!?" Dakle, ona pravi sa mlekom, ja bih sa vodom. Gust griz (na litar mleka /vode 7 supenih kašika griza). Kada se skuva, staviti u mokru tepsiju i ostaviti da se ohladi i stvrdne. Preručiti na tacnu. To je kora. Dalje ima dve opcije: želirati voće pa staviti od gore (ona onda od gore još stavi šlag), ili pak samo stavljati seckano voće, pa poklopiti sa još jednom turom takvog griza kao početna kora. Ako je rođendanska torta, od gore se mogu poređati figurice, i dobijete lepu belu tortu sa šarenim detaljima kad sečete. Probaću uskoro.

Samo obratite pažnju da ne uzmete goveđi želatin, već svinjski.

clock-img

31.07.2012, 23:25

clock-img

Ana RR

pencil-img

34374

Tash, ako Mare jede kakao možeš dodati u "kore", biće još lepše user posted image


_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

clock-img

31.07.2012, 23:27

clock-img

Anoniman

Ne jede, nisam planirala pre drugog rođendana, on je na listi jakih alergena.

clock-img

31.07.2012, 23:28

clock-img

Anoniman


IZVORNA PORUKA: Tash

Kako ga ne jedeš? nego sa čime ga jedeš?

Npr, kuvaš supu, izvadiš meso, dopraviš pire i sos od paradajza /mirođije. To se kod nas zove "Supe, sosa, mesa", uglavnom se jede za nedeljni ručak user posted image , umesto barenog mesa može i pohovano, pečeno. Vi to ne jedete?



sto rece mina, jedemo ren uz rinflajs. ja obicno ni njega ne jedem. npr. kad odemo kod sveki na rucak nedeljom bude supa koja je od kuvanja mesa i zeleni (tu spada sargarepa, persun, celer i paskanat) i nekog mesa - pileceg, juneceg, svejedno.. onda ona to povadi, ubaci knedle ili fidu, zacini i to je supa. rinflajs iznese posle supe i jede ga ko hoce (ja ponekad preskocim). posle toga sledi glavno jelo.

sto se tog jela sam nesto slicno.
vidi ovaj:
skuvati 150 gr griza u litri vode (mada mislim da treba vise griza ili manje vode) i izruciti u neki sud. preko staviti jagode (moze naravno bilo koje sezonsko voce). skuvati u 1l vode 2 pudinga od vanile (takodje mislim da treba manje vode ili vise pudinga) sa 6,7 kasika secera i preliti preko voca da se stegne. ovo se stegne u djuvecari npr, pa se onda sece na kocke i vadi.
ovo se jede kada se posti na vodi.
mislim da smemo puding.. sta ima u njemu? mislim nista posebno!

clock-img

31.07.2012, 23:31

clock-img

Anoniman

U nekim pudinzima mislim da ima mleka. Ili jaja? Čekaj naći ću!

clock-img

31.07.2012, 23:33

clock-img

Anoniman

PRAŠAK ZA PUDING
VITAMIN HORGOŠ (Vanila): kukuruzni skrob, aroma vanilin, boja E102 i 124.
YUMIS (čokolada): kukuruzni skrob, kakao u prahu, šećer, kuhinjska so, prirodno identična aroma čokolade



Mogla bih taj od vanile, samo bi mi odgovaralo da mi Lesica kaže šta su E102 i 124.

clock-img

01.08.2012, 00:20

clock-img

Anoniman

ma kazem ti nema nista u njemu, postan na vodi!
samo vidi za te E...

clock-img

01.08.2012, 16:44

clock-img

Christabel

pencil-img

469

Tash i ostale mame koje zanima, nasla sam ovaj sajt sa spiskom i objasnjenjem svih tih E-ova
http://www.halal.ba/site/index.php?option=com_content&view=article&id=514&Itemid=148&lang=ba

Mene je zanimalo pre zbog oznake za limunsku kiselinu i sojin lecitin

clock-img

01.08.2012, 21:59

clock-img

Anoniman

Extra! Ova dva su boje.
Koja je oznaka za limunsku s.lecitin?

clock-img

01.08.2012, 23:39

clock-img

Yula

pencil-img

2134

Ova torta vam je ekstra ideja! Samo napred cure! Ako natrcim na neki zanimljiv recept, iskopiracu vam ga.

_____________________________

Ljubav, sreca i najveca radost:

Lazar 06.06.2011.

Stevan 20.08.2013.

clock-img

02.08.2012, 12:22

clock-img

Christabel

pencil-img

469

Limunska kiselina je E 330, a sojin lecitin je E 322 (mada uz to stoji objasnjenje za lecitin uopste)