IZVORNA PORUKA: Tash
Naletela sam na nekoliko recepta, malo ću da ih modifikujem, pa evo i vama, a vi ih modifikujte prema sebi.
VITAMINSKI KOLAČ SA ŠARGAREPOM
Potrebno je:
3 šoljice strugane šargarepe
8-9 šoljica brašna4 šoljice šećera2 šoljice ulja
1 limun
1 kesica praška za pecivo
1 kesica vanilin-šećera
Priprema Izmešati 3 šoljice strugane šargarepe, 4 šoljice šećera, 3 šoljice mlake vode, sok od 1 limuna, 2 šoljice ulja, 1 kesicu praška za pecivo, 1 kesicu vanilin-šećer, 8—9 šoljica brašna. Masu dobro izmešati da bude ujednačena, sipati je u podmazan pleh i peći na temperaturi od 250 stepeni. Kolač se može ukrasiti suvim grožđem, pre pečenja. Kolač iseći na kockice i posuti ga šećerom u prahu.
Ovde ne bih ništa menjala.
BOMBICE OD GRIZA
Potrebno je:
1 l mleka
500 g griza
200 g kokosa
6 kašičica kakao
24 kašike šečera
pola šoljice ulja
Priprema U mleko sipati ulje i staviti da se kuva, dok mleko ne provri u drugu činiju pomešati šećer, griz i kakao. Kad mleko provri, smanjiti vatru i polako sipati smesu u mleko uz stalno mešanje, sve dok masa ne postne gusta. Skloniti sa šporeta i ostaviti da se malo prohladi. Posle pravite kuglice i valjate ih u kokos. Prijatno
Ovde ću umesto mleka vodu, i izostaviću kakao. Na ovaj način ću da uvedem kokos.
POSNE URMAŠICE
Potrebno je:
2 čaše (od 2 dl) ulja
1 čaša vode
700 g glatkog brašna
1 praška za pecivo
Sirup:
2 čaše (od 2 dl) šećera
1,5 čaša vode
2 kriške limuna
Priprema
1 U posudu staviti ulje i vodu. Staviti na vatru da proključa, pa dodati polako brašno i prašak za pecivo, neprestano mešajući. Skinuti sa vatre i dobro izmešati.
2 Testo prohladiti, praviti urmašice i peći na 200 stepeni, dok ne dobiju zlatno žutu boju. Kada se ispeku, tople preliti toplim sirupom.
3 Sirup: Šećer, vodu i kriške limuna, staviti da vri i to kad provri, da vri 3 minuta.
Ovde ću videti šta ću sa limunom, nikako da ga uvedem, mada ne mislim da bi bilo problema pošto pije ceđeni sok od narandže i mandarine.
SLATKI POSNI KOLAČIĆI
Potrebno je:
2 šolje ulja
1 šolja vodena vrh noža soli
3 kašičice šećera
1 kockica kvasca
1 kg brašnodžem (po svom izboru)
šećer u prahu (za posipanje)
Priprema
1 Ubaciti u činiju sve ove sastojke. Umesiti glatko testo i razvući koru, debljine (otprilike tupe strane noža, i seći na kockice, veličine oko 6 cm.
2 Na svakoj kockici u sredini staviti džem i po jednu četvrtinu kokice oraha, može i lešnik i preklopiti, dva susedna kraja od kockice. Ređati u ne podmazan pleh, da se ne dodiruju.
3 Kada se ispeku uvaljati ih u šećer u prahu ili u mlevene orahe, po želji šta imate.
Ni ovde ne bih ništa menjala.
DOMAĆA ČOKOLADA
Potrebno je:
400 g + 6 kašika šećera
150 g vode
1 vanilin šećer
3 šoljice ulja
400 g brašna
2 kašike kakao praha
Priprema
1 Zgoreti 6 kašika šećera, kao za karamel, pa naliti vodu. Kada se otopi dodati još 400 g šećera i kuvati na tihoj vatri, dok se sasvim ne sjedine voda i šećer.
2 Skloniti sa vatre i dodati vanilin šećer, ulje, brašno i kakao.
3 Sve dobro izmešati i sipati u kalup i ostaviti da se hladi. 4 Kalup može biti isti onaj kojim se prave kocke leda ili plastična činija, koju nije neophodno podmazivati.
Izostaviću kakao, nemam pojma na šta će to onda ličiti, ali umreh od radoznalosti, možda probam još danas.
Ako uspe, koristiću za sledeći recept.
BANANICE
1 kora od oblatne
800 g šećera
3 želatina ekstrakt od vanile
2 dl vode
100 g čokolade
Priprema
3 želatina pomešati sa malo vode i ostaviti da odstoji. U šerpi ušpinovati 800 g šećera i 2 dl vode. Kada to ušpinujemo u to dodamo želatin i mutimo, mikserom dok se ne zgusne, pred kraj, dodamo ekstrakt od vanile ili banane po želji. Brzo sve to nanesemo na koru, od oblande, jer se vrlo brzo stegne fil.
Kada nanesemo fil, odozgo napravimo glazuru od čokolade i prelijemo.
O ovome svemu ću još razmisliti... Šta je ekstrakt vanile? I, kora od oblande... mislim da će to ipak biti "ona moja home.made kora". Umesto čokolade bih koristila tu čokoladu od gore, ako uspem da je napravim.