cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Dojenje i dohrana

calendar-img

DOJENJE

Učestalost hranjenja
Sada ste verovatno već usvojili dojenje i pritom oboje uživate.  Još uvek je preporučljivo da učestalost dojenja prilagodite željama odojčeta. Postupno ono pronalazi svoj ritam hranjenja. U drugom mesecu većini odojčadi su potrebna  7 ili 8 obroka dnevno (u 24 sata). Većina se noću budi dva do tri puta za hranjenje, a neki već spavaju i 6 sati odjednom. Odojčetova potreba za hranom obično iznenadno naraste sa tri, šest nedelja te sa tri meseca, ali može i bilo kada za vreme razvoja. To su sasvim prirodni skokovi u rastu koji su deo razvoja i manifestuju se kao želja za češćim dojenjem.

Da li imam dovoljno mleka?
Mame često brinu da nemaju dovoljno mleka. Još pogotovo ako odojče puno plače. Trebalo bi  znati da nam plačem dete  poručuje da je umorno, da mu je vruće, hladno ili ga muče grčevi. Ako odojče napreduje na težini, mirno spava, ako je ono u periodu budnosti živahno,  zatim ima svetli urin i više puta dnevno piški u pelenu (barem pet do šest puta), vaša briga je suvišna.


DOHRANA

Hranjenje na flašicu
Ako dojenje nije moguće ili ste odlučili da ne želite da dojite, odgovarajuća zamena za majčino mleko je fabrički prerađeno adaptirano mleko za odojčad (zvano i mlečna mešavina, mlečna formula, adaptirano ili veštačko mleko). Za odgovarajući izbor najbolje je da se posavetujete s detetovim pedijatrom ili sa farmaceutom u apoteci.  Kasnije je preporučljivo uvek upotrebljavati adaptirano mleko istog proizvođača.

Učestalost hranjenja
Pri hranjenju na flašicu najbolje je da se , isto kao i pri dojenju, razmaci između pojedinih obroka prilagode odojčetu. Flašicu mu ponudite kada plače ili pokazuje druge znakove gladi. U drugom mesecu odojče pronalazi svoj ritam hranjenja i potrebno mu je oko 6 obroka dnevno (približno na svaka tri sata). Što se tiče količine mleka za pojedinačni obrok prilikom hranjenja na flašicu, potrebno je pridržavati se uputstava na ambalaži. Trebalo bi znati da odojče nije uvek podjednako gladno zato nemojte da ga prisiljavate ako ne želi da popije svo mleko koje ste pripremili.

Više o hranjenju i podrigivanju odojčeta nakon obroka možete da pročitate u uvodnom prvom mesecu.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img