cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Dobro je znati

calendar-img

Pohvala ili kazna
Nekada se vaspitanje uglavnom baziralo na kažnjavanju, a danas je sve veći naglasak na vaspitanju koje se bazira na pohvalama i nagrađivanju lepog ponašanja. Detetu naime više znači vaša pažnja i pohvala. Pokušajte da mu budete dobar uzor jer se dete najviše nauči oponašanjem najbližih. Isto tako ne bojte se da će te ga razmaziti ako mu pokažete da ga volite. Naravno trebate da mu postavite jasne granice i na taj način mu pokažete šta sme a šta ne. Kada vas dete ne sluša, pokušajte da mu objasnite zašto nešto ne sme da radi. Podsetite se da vas dete ne ljuti namerno i nemojte ljutnju iskaljivati na njemu jer ćete ga time samo uplašiti.

Dobar odnos s detetom
Iako je dete sve samostalnije i često se opire vašoj pomoći to ne znači da vas manje voli. Naprotiv, dete je jako povezano s roditeljima. Jačina i bezuslovnost detetove ljubavi prema roditeljima ne može da se meri s nijednom drugom ljubavlju.
Jednostavnog recepta za očuvanje dobrog odnosa sa detetom nema. Sigurno ste na pravom putu ako mu nudite bezuslovnu ljubav, posvećujete mu se, dajete mu osećaj pripadnosti porodici i pokazujete mu da ga cenite i da je za vas jako važno.
Dete koje veruje roditeljima i ima s njima topao i dobar odnos, razvija zdravo samopoštovanje i zna da se ceni. To mu omogućava prihvatanje izazova u životu i dobru saradnju s okolinom.

Sprečavanje nesreća Iako ćete stan i okolinu urediti na način da su sigurni za decu, nezgode ne možete potpuno da izbegnete. Manje nezgode su deo svakodnevice radoznalog deteta koje tek uči veštine stajanja i hodanja. Ali ozbiljnije nezgode ne možemo uvek da sprečimo. Zbog toga je preporučljivo da se popuni ormarić za prvu pomoć. U njemu osim sirupa ili čepića protiv temperature ne smeju da fale i flasteri (mogu da se nabave i oslikani dečiji flasteri), sterilna gaza, zavoji, sredstvo za olakšanje posledica kod uboda insekata i pinceta za odstranjivanje trnja. Da biste mogli što bolje da pomognete svome detetu kao i drugima kod nesreća, naučite osnove davanja prve pomoći. Znanje prve pomoći možete da naučite ili osvežite uz pomoć priručnika.

Kod manjih povreda deteta pokušajte da ostanete mirni jer će vaše reakcije uticati na detetov odgovor na bol. Ako reagujete preplašeno i dete će se dodatno uplašiti. Sličan odaziv će imati i kod budućih povreda. Ako dete padne na guzu ili na koljena najbolje ćete mu pomoći sa zagrljajem i umirujućim rečima (npr. sve je u redu).

Korišćenje dubka (hodalice)
Ako vas mami upotreba dubka još jednom razmislite. Doktori upotrebu šetalice ne savetuju jer se dijete u njoj odguruje prstima i posledično razvija nepravilan način hodanja. Osim toga ne nauči obrambene mehanizme kod padova pa kasnije ne zna da se dočeka na ruke i može da padne na nos.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img