cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Zdravlje i nega

calendar-img

Alergije na hranu
Pod pojmom alergije na hranu mislimo na sve alergijske reakcije koje uzrokuju alergeni u hrani. Najčešće namirnice koje uzrokuju alergiju kod dece su kravlje mleko, soja (deca koja su alergična na kravlje mleko često su alergična i na soju), jaja, kikiriki, orasi, lešnici, jagode, čokolada, ribe i ostali plodovi mora.

Alergija na hranu može izazvati reakciju organa za varenje (slabost, povraćanje, proliv), promene na koži (osip), a vrlo retko i poteškoće u disanju (curenje nosa, teško disanje). Retki ali mogući su i najteži oblici alergija koji se manifestuju anafilaktičkom reakcijom i mogu da budu opasni i po život.

Alergija se češće pojavljuje kod dece čiji su roditelji alergičari. Dojena djeca ređe oboljevaju od alergija nego deca koja su hranjena mlečnim formulama. Deca često prerastu alergiju na hranu (oko treće godine), ali ponekad se kod njih kasnije razviju drugi oblici alergija na alergene u okolini (polen, grinje, dlake životinja...), koje se izražavaju kao problemi disajnih puteva.

Zubi
Između 6. i 12. meseca, odnosno kada detetu izraste prvi zub, možete da posetite zubara koji će vas posavetovati u svezi pravilne ishrane i higijene te vas upozoriti na moguće posebnosti kod vašeg deteta. Informišite se gde se u blizini nalazi dečiji zubar i zakažite savetovanje.

Ako dete koristi flašicu i konstantno pomalo pije iz nje, napunite je s vodom a ne sa sokom ili mlekom pa pokušajte da ga odviknete od ove navike. Najštetnije je ako dete zaspi s flašicom u ustima. Osim toga što se može zagrcnuti , slatka tečnost polako curi iz cucle, zadržava se u detetovim ustima, razgrađuje u kiselinu i uzrokuje »karijes flašice« odnosno karijes ranijeg detinjstva.

Zube počinjemo da čistimo odmah čim narastu. U početku možemo da upotrebimo mekanu krpu ili gazu koju umočimo u vodu i omotamo oko prsta ili možemo da upotrebimo gumeni naprstak. Kasnije počinjemo da koristimo adekvatnu zubnu četkicu. Zubnu pastu nije potrebno da koristite dok dete ne nauči da ispljune pljuvačku.

Ako još dojite nemojte prestati zbog nicanja zuba. Ako vas dete ugrize, treba da znate da to nije uradilo namerno. Dojenje prekinite i recite odlučno NE. Odojče će iz tona glasa shvatiti da to što je uradilo nije dobro.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img