cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Igrajmo se

calendar-img

Igra uloga
Detetova mašta u tim godinama nema granica, zbog toga su brojne igre koje se mogu igrati s detetom bezgranične. Jedan od najvažnijih oblika maštovitih igara je pretvaranje da je neko drugi, znači igra uloga. Dete će s radošću pokušati da odigra sve uloge koje ga okružuju. Postaće mama i brinuti se za vas, tešiti, hraniti i pomoći vam kod osnovnih poslova. Kada bude bilo »tata« možda će raditi neki fizički posao. Ako se u porodici neko razboli može postati »doktor«. Igra će postati još zanimljivija ako mu dozvolite da obuče vašu odeću. Dobiće osećaj da je njegova uloga puno uverljivija. Ako imate neku periku koju mu možete posuditi, ta igra će sigurno postati jedna od omiljenih.

Pozorište
Posebno iskustvo za dete je poseta pozorišnoj predstavi. Nemojte ih propustiti. Najpodobnije za to doba su kratke lutkarske predstave. Još zanimljivije će biti ako predstavu poseti cijela porodica ili prijatelji. Dete će sa zanimanjem gledati događanja na pozornici, ali će posmatrati i vas i vršnjake, braću ili sestre, i učiti kako treba reagovati na događaje. Zaposleni u pozorištu znaju da je izuzetno teško pripremiti predstavu za decu mlađu od pet godina i zbog toga su takve predstave prava retkost. Pozitivna strana toga je da ih pripremaju pre svega odlično osposobljene pozorišne trupe s bogatim iskustvom na tom području.

Dečije igre
Brzina je dobro razvijena karakteristika deteta u tom razdoblju. Sve vreme je u pokretu i mnogo trči. Isto tako se brzo umori i stalno menja aktivnosti. Dete je jako otvoreno za maštovite igre. Sve više zanimanja pokazuje za igranje uloga i imitiranje. Rado se pretvara da je neka životinja pa je oponaša zvukovima ili pokretima. Imitira poznata zanimanja (lekara, prodavačicu, frizera, glumca ili pevača).

Ako dete ima svoj bazen, neka se slobodno igra i šprica. U igri u pesku toliko je napredovao da zna dolivati vodu, čime poboljšava materijal za izradu kolačića i ostalih figura, gradi puteve, podvožnjake ili naselje. Za igru u peščaniku biće mu potrebne kantica, lopatica, grabulje, kalupi i različite posudice.

Deca vole knjige. Najadekvatnije su interaktivne knjige i bojanke. Deca najradije imaju knjige s ilustracijama iz sveta koji mu je poznat i koji mu je blizu. Brzo pamti nove reči. Zbog toga su preporučljivi i rečnici u slikama, jer novu reč lakše nauči ako je i »vidi«.

Uloga odraslog u dečijoj igri

Igra je zabavna. Deca se u njoj puno angažuju ali nakon nekog vremena može postati ponavljajuća aktivnost. Događa se da se deca igraju jedne te iste uloge pa preuzimaju isti oblik ponašanja. Zbog toga je prema mišljenju mnogih autora uloga odraslih u oblikovanju, razvoju i procesu igre ključna. Odrasla osoba može da podstiče dete, da ga usmerava i vodi prema višim i zahtevnijim nivoima igre. Odrasli mogu svojim podsticanjem da detetu pri rešavanju problema koji se pojavio u igri, da predlože alternativu, podstiču simboličku igru s jasnim i izrađenim sadržajem i ulogama; da povežu igru na način da pomognu da započnu igru u igri simbola...

Crtanje
Dete od dve do tri godine obožava crtanje i slikanje. Sada je pravo vreme da mu predstavite različite tehnike i umetnosti. Osim s flomasterima može npr. slikati prstima. Ali pre toga dobro pripremite teren. Događanje neka bude u najvećoj sobi. Na pod stavite veliku plahtu ili nekoliko slojeva novinskog papira. Papir i boje neka budu na podu. Koristite boje koje se mogu isprati vodom. Dobro zaštitite i svoju i detetovu odeću. Na stolu u uglu ne zaboravite da pripremite nekoliko vlažnih peškira, da bi se pri kraju mogli obrisati u slučaju potrebe pre nego što dođete do kupatila.

Slične pripreme su potrebne i za slikanje sa sunđerom. Dete će biti oduševljeno kada vidi da uz vašu pomoć ispod otiska sunđera nastaju drvo ili sunce. Poželeće da i samo pokuša. Na taj način možete da napravite čestitke za porodicu ili prijatelje.

Crtanje po zidovima
Deca vrlo rado crtaju. Koriste svaku priliku ili bolje rečeno svaku površinu za crtanje. Kako sprečiti da crtaju po zidovima? Kao prvo trebate razumeti zašto dete želi da crta po zidu. S jedne strane zato što obožava crtanje i želi obojiti sve što mu dođe pod ruku. S druge strane mu razvoj tela omogućava bolji nadzor nad rukom koju ima pred sobom, nego kada je ima nadole, npr. kada sedi za stolom. Ako ima ruku ispred tela njegova koordinacija između očiju i ruke je mnogo bolja. To za dete znači da će njegove umetnine biti preciznije i lepše ako su nacrtane na zidu nego na papiru koji je na stolu.
Svejedno većina roditelja ne može sebi da priušti išarane zidove ili često krečenje stana. Dete stalno upozoravajte da se na zidovima ne sme crtati. Ako to ipak učini, neka vam pomogne da ga očistite. Da bi se moglo umetnički izražavati kupite mu stalak za crtanje za decu. Na zid možete i da nalepite papir, ali pazite da bude dovoljno širok, da ne bi rukica »pobegla« izvan njega. Možda će dete lakše crtati ležeći na stomaku - tako da mu papir stavite na pod.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img