cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: U vrtić

calendar-img

Da li dete treba slati u vrtić ili ne?
Vrtić je važan za detetov razvoj, zbog svega što dete s njim dobija. Pruža mu mogućnost za razvoj razumevanja, prihvatanja sebe i drugih, dogovaranja, poštovanja različitosti i sudelovanja u skupinama. Podstiče radoznalost, istraživački duh i maštu, razvoj govora, empatiju, razumijevanje drugih i likovnu kreativnost. U vrtiću je posebni naglasak na motoričkim sposobnostima i ostalim spretnostima ruku. Stručno osposobljene osobe u vrtiću detetu pružaju i znanje iz različitih područja nauke i svakodnevnog života. Detetu pomažu i kod veće samostalnosti pri higijenskim navikama i brizi za zdravlje. Znači to nije samo oblik čuvanja koje bi dete u svojem razvoju trebalo doživeti. Takva iskustva i doživljaji su u tom obliku čuvanja mogući, ali kod dadilje i bake i dede ih verovatno nema.

Prvi put u vrtiću
Ako dete još ne polazi u vrtić, odnosno jaslice, možda ste se odlučili da ga ipak upišete. Mislite li da će sada biti jednostavnije nego pre jedne godine? Da i ne. U tom razdoblju kod dece više nema toliko viroza, jer su otporniji i ne stavljaju više sve u usta. Svejedno trebaju da se polako navikavaju na promenu.

Prilagođavanje na vrtić
Malo dete ne razume zašto treba da ide iz njemu poznate i ugodne okoline u nepoznati prostor. Iako su ljudi u vrtiću ljubazni, njemu su nepoznati i ne veruje im. Postupnim prilagođavanjem na vrtić moguće je uticati na pozitivne odnose između deteta i vaspitačice. Prisutnost jednog od roditelja detetu daje osećaj sigurnosti. Dete neka prisustvuje vašem opuštenom razgovoru s vaspitačicom, jer će mu to dati osećaj da joj može verovati. Prvih mesec neka dete redovno posećuje vrtić. Prilagođavanje nemojte da prekidate. To naravno nije moguće u slučaju ako se dete razboli, ali za godišnji odmor se radije odlučite za termin pre ili kasnije. U tom razdoblju dete će bolje i brže razumeti zašto morate otići, ali na svako vaše objašnjenje će postaviti puno pitanja. Odvojite malo vremena i odgovorite mu na svako zašto, kako, gde i s kim, iako će svako pitanje ponoviti nekoliko puta. Važno je da dete dobro razume zašto vas nema kraj njega.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img