cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Zdravlje i nega

calendar-img

Sistematski pregled
U dobu od dve godine detetu će biti ponovo zakazan sistematski pregled. Srešćete detetovog odabranog lekara koji će dete pregledati, oceniti njegov razvoj te vam prema potrebi savetovati ili odgovoriti na vaša pitanja. Na kraju pregleda dete će primiti četvrtu dozu vakcine protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja, dečije paralize i hemofilus influence tipa B. U Srbiji je za decu i omladinu obavezna vakcinacija protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja, dečije paralize, hemofilus influence tipa B, vakcinacija protiv malih boginja, zaušaka i rubeole, protiv hepatitisa B i tuberkuloze.

Svrha sistematskih pregleda Svrha sistematskih pregleda je praćenje rasta i razvoja, utvrđivanje fizičkog i duševnog zdravlja s ciljem ranog otkrivanja bolesti i smetnji radi u mogućnosti ranog lečenja i rehabilitacije. Isto tako je svrha otkrivanja nepovoljnih socijalnih učinaka i nezdravih životnih navika u porodici ili u okruženju u kojima dete živi. Pregledi u predškolskoj dobi su s napunjenih 1,3, 6, 9 i 12 meseci starosti kao i u 2. i 4. godini.

Briga za nežnu dečiju kožu
Dečija koža je jako nežna i tanka i zato joj treba posebna nega. Bez obzira na godišnje doba treba se pobrinuti da koža vašeg odojčeta bude primereno zaštićena od sunca. Odgovarajuća krema vaše dete štiti od sunčevih zraka. Osim toga dete leti štiti od isušivanja kože, a zimi sprečava oštećenja koja se mogu pojaviti kao posledica hladnoće i vetra.

Da bi koža bila takva kakva treba, važna je i upotreba odgovarajućih sapuna. Koristite blage sapune bez dodatih mirisa a nakon kupke ili tuširanja dete uvek namažite odgovarajućom kremom.

Deca od 2 do 3 godine već mogu koristiti balzam za usne da im leti i zimi one ne bi raspucale. Kupite balzam za decu. »Šminkanje« će posebno obradovati devojčice. Balzam neka im uvek bude spremljen u džepiću. Tako će biti ponosni na svoju samostalnost i češće će ga stavljati na usne. Uvek proverite da je dobro zatvoren da se balzam ne bi razlio po detetovom džepu ili rancu.

Zaštita očiju
I oči je potrebno zaštiti od ultravioletnih zraka, jer oni mogu jako povrediti detetove oči. Povrede mogu uzrokovati čak i slepoću. Dve do tri godine stara deca vani rado nose sunčane naočare. Budite oprezni i kupite naočare sa svom potrebnom zaštitom. Najbolje će vas pri kupovini savetovati optičar. Nikako nemojte da kupujete jeftine naočare, jer možete da opasnost od sunca još pojačate. Pazite da ne kupite premale ili prevelike naočare. Materijali neka budu takvi da se ne oštete prebrzo.

Nega zuba i usne duplje
Za mlečne zube je potrebno da se pobrinemo da ostanu zdravi odnosno da budu popravljeni. Jedino na taj način možemo očekivati da će biti zdravi i stalni zubi i da će biti skladan njihov razvoj u vilici. Mlečni zub koji se ne leči može da dete jako boli, a osim toga predstavlja izvor štetnih bakterija i za ostale zube i zubno tkivo. Bakterije mogu preko takvog zuba dospeti u krvotok i preko krvi u celi organizam. Zub koji se ne može popraviti obično se izvadi. To se ponekad uradi nekoliko godina prije njegovog prirodnog ispadanja, što može da dovede do nepravilnog izrastanja stalnih zuba. Dete s pokvarenim zubima može da ima loš zadah, da teško artikulira neke glasove pri govoru, a to može za posledicu da ima i odbijanje vršnjaka. Kada roditelji dete vode kod zubara samo ako ga nešto boli, dete će teško postići poverljiv i opušten odnos prema zubaru.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img