cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Zdravlje i nega

calendar-img

Povišena telesna temperatura
Pre ili kasnije ćete se sresti s povišenom telesnom temperaturom kod svog deteta. Najčešći razlog su infekcije disajnih puteva. Uzrok mogu biti i bakterijske infekcije ili pregrejavanje zbog spoljašnjeg izvora vrućine. Drugi razlozi su retki.

Najčešće ćete povišenu telesnu temperaturu primetiti već  dodirom detetovog čela, još  sigurniju ocenu će vam dati dodir čela usnama (poljubac na čelo). Svoj osećaj možete potvrditi merenjem temperature klasičnim ili digitalnim toplomerom. Temperaturu možete izmeriti ispod pazuha, u ušima ili u anusu. Ako merite rektalno trebalo bi da  znate da je temperatura za stepen viša nego ako merite ispod pazuha ili u uhu.

Kada je potrebno snižavanje temperature?
Važno je znati da povišena telesna temperatura ima koristan učinak u borbi protiv infekcija, zbog toga nije preporučljivo snižavati je ako je ispod 38,5° C (mereno ispod pazuha ili u uhu). Ako temperatura poraste iznad 39° C povećaju se i njeni negativni efekti, zbog toga ju u tom slučaju trebate snižavati. Prvo se pobrinite da je odojče u provetrenom prostoru s temperaturom oko 20° C (ne u pretoploj sobi prekriveno pretoplim ćebetom), treba da je obučeno u pamučnu odeću i prema potrebi pokriven laganim prekrivačem. Možete ga hladiti i u mlakoj kupci (u kadi neka bude malo vode i polivajte ga njom po telu). Važno je da pije dovoljno tečnosti jer povišena temperatura može kod beba uzrokovati dehidraciju. Preporučljivo je da kod kuće uvek imate lekove za snižavanje temperature kao što su čepići paracetamola ili sirup. Lekove uvek koristite prema uputstvima lekara.

Pri prvoj povišenoj temperaturi ćete najverovatnije posetiti lekara koji će vam objasniti kako da postupite u slučaju da se problem ponovi.  Lekara morate da posetite uvek ako vaše odojče ima  manje od dva meseca, ako uz povišenu temperaturu i jako plače, ima konvulzije, teško diše, ima tvrd vrat ili osip na koži, ali i u slučaju kada je uzrok pregrevanje zbog visoke spoljašnje temperature.

Vakcinacija
Kada odojče napuni dva meseca sledi mu još jedna poseta savetovalištu za zdravu decu. Tada će mu izmeriti težinu i dužinu i nakon pregleda pedijatra odojče dobija sledeće vakcine:  Polio (vakcina protiv dečije paralize), DiTePer (vakcina protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja), i  Hib (vakcina protiv hemofilus influence tipa b) ili koktel vakcinu Pentaxim koja sadrži gore navedene tri vakcine u jednoj vakcini. Pročitajte Ringerajin kalendar vakcinacije.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img