cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Razvojne faze

calendar-img

Razvoj motorike
Trogodišnjaci, kao i četvorogodišnjaci, vrlo su spretni u pokretima. Glatko trče, poskakuju, hodaju na prstima, penju se uz stepenice naizmeničnim koracima. Pri hodu niz stepenice još uvek staju na svaku stepenicu sa obe noge. Hodanje unazad i vožnja triciklom su pravi izazov.

Sa napunjene tri godine pa nadalje, deca postaju sve spretnija i pri svakodnevnim aktivnostima: hranjenju sa kašikom i viljuškom, umivanju, oblačenju i skidanju. Znaju već sami da se skinu, a kod oblačenja im treba mala pomoć. Veliku dugmad znaju da zakopčaju. Sve više se razvijaju spretnosti ruke, pa već mogu da crtaju vodenim bojicama. Znaju da precrtaju krug i krst, i papir mogu da slože u harmoniku. Dete je sposobno da ponese posudu sa vodom na veću udaljenost bez prolivanja.

Mali brbljivci
Između treće i četvrte godine deca se razviju u prave male brbljivce. Njihov rečnik sadrži oko 500 reči koje izgovore oko 20.000 puta na dan. Za roditelje, beskrajna ponavljanja i večno “šta je to” i “zašto to” mogu da budu vrlo naporni. Kroz ponavljanja dete širi fond reči, vežba govor pojedinih glasova, i vežba reči u različitim oblicima i različitim kombinacijama. Zna da postavi pitanja gramatički pravilno, i pravi rečenice od tri do četiri reči. Nečitko već piše i slova.

Ne trebate da brinete ako vaše dete upotrebljava samo neke reči, a vidi se da ih razume mnogo više. U ranom detinjstvu vrlo su velike razlike među vršnjacima u učenju prvih reči, kao i pri savladavanju pojedinih stepena razvoja. Ima više uzroka za spori govorni napredak. Možda dete svu koncentraciju i energiju koristi za učenje neke druge veštine, možda ima brata ili sestru blizanca, sestricu ili brata koji su mu po uzrastu vrlo blizu pa mu odrasli posvećuju premalo pažnje. Sporije progovore i deca dvojezičnih porodica, jer dete sporije uči dva jezika, nego samo jedan. Kod dečaka se govor obično sporije razvija nego kod devojčica. Upoređivanje napretka vašeg deteta sa vršnjacima nema nikakvog smisla, i samo može doprineti napetosti u porodici.

Bitno je da sa detetom ne razgovarate na dečji način (tepanjem). Ne upotrebljavajte dečji govor, ni vi ni bake i deke, jer dete neće naučiti pravilno da govori, nego će na dečji način govoriti još dugo vremena. Sve što dete izgovori prevedite u običan jezik tako što ćete njegove reči da ponovite u pravilnom obliku i njegove izraze zamenite svojim. Dete pohvalite kad god upotrebi pravilne oblike reči i rečenica.

Razdoblje  “zašto”
Razdoblje “šta je to” u kojem je dete želelo da mu objasnite kako se određena stvar naziva je već prošlo. Sada nastupa razdoblje “zašto”. Bezbrojna pitanja su za vas naporna, ali su odgovori za dete vrlo značajni. Time i vi dopunjujete svoje znanje i razumevanje. Naravno, biće i mnogih “zašto” na koje nećete znati odgovor. U takvim slučajevima je važno da ne odgovorite sa “zato što je to tako”, nego da detetu objasnite da ne znate odgovor. Odgovor možete zajedno potražiti u knjizi. Potrudite se, iako ste od beskonačne radoznalosti već jako umorni!

Percepcija brojeva
Brojevi dobijaju sve važnije mesto u detetovom životu. Dete će uskoro usvojiti redne brojeve prvi, drugi i poslednji, a ostali će mu biti teže razumljivi. Redne brojeve deca nauče kasnije i sporije od glavnih brojeva. Važan korak u računanju je usvajanje pojmova više, manje ili jednako. Dete mora da razume da isti broj znači istu količinu, i kada to usvoji spremno je da počne sa jednostavnim matematičkim operacijama. Prvo sa sabiranjem i oduzimanjem uz pomoć prstića, a kasnije uz pomoć računaljke sa kuglicama.

Neka deca će se već u trećoj ili četvrtoj godini zabavljati prvim računanjem, npr. 1 + 1 = 2, jer će otkriti potpuno novi svet. Kada usvoji računanje napamet, možete postupno da mu pišete brojeve. Prvo neka dete prepozna napisane brojeve, a zatim neka počne i samo da ih piše. Ako vaše dete neće da sabira ili piše brojeve, ne brinite, jer su deca još vrlo mala, i u ovom uzrastu imaju različite interese. Ako dete ne pokazuje zanimanje za računanje, ne terajte ga, jer može potpuno nepotrebno dobiti odbojnost prema matematici već u ranom periodu. Deca su različito nadarena i zanimaju ih različite stvari. Ako ih ne zanimaju brojevi, možda će ih zanimati muzika, slova ili crtanje. Za “školsko” učenje još uvek je prerano i u ovom uzrastu sve treba da bude igra.

Odnos prema novcu
U trećoj godini života dete već shvata da novcem kupujemo i plaćamo. Prava vrednost mu naravno još uvek nije jasna, i ono ga vidi samo kao pomagalo u igri. Igranje prodavnice, banke, pijace i drugih igara povezanih sa plaćanjem ga oduševljavaju. Novac je za njega igračka, ali na višem nivou. Pokazuje prvi interes za stanje njegove ušteđevine. Stalno planira šta će sve da kupi ušteđevinom, a planovi mu se često menjaju. Obično fizički većim novčanicama i kovanicama pripisuje veću vrednost, nego onim manjim. Punu kasicu može da odnese u banku, gde ćete ga upoznati sa institucijom u kojoj štede odrasli. Većina banaka ima dečje račune za štednju, koji sprečavaju da deca potroše novac za zadovoljenje svojih trenutnih “bubica”.

Izražavanje emocija
Deca nisu uvek sposobna da izražavaju svoja osećanja, što ne znači da ih nemaju. Izražavaju ih posredno, svojim ponašanjem, igrom, crtanjem, snovima i noćnim morama. Brigu i tugu često izražavaju provalama besa ili buđenjem noću. Mlađa deca komuniciraju i preko igranja raznih uloga (mame, tate, posete doktoru...), crtanjem i govorom o svom crtežu. Roditelji mogu prema crtežima i načinu govora otkriti šta muči njihovo dete, o čemu razmišlja, šta želi i čega se boji. Razgovarajte mnogo sa detetom o svojim osećanjima i o osećanjima drugih, i pre ili kasnije dete će vam se poveriti. Detetu treba stabilna emocionalna okolina. Svađe, loši porodični odnosi, ignorisanje, psihičko ili fizičko nasilje (i među roditeljima) sprečava detetov normalni emocionalni razvoj. U takvim situacijama može se pojaviti mucanje, strah od odvajanja od roditelja, ponovno mokrenje u krevet, pa čak i prestanak govora. U ovim situacijama najbolje bi bilo da se obratite psihologu u vrtiću.

Svađe i tvrdoglavost
Deca postaju sve više emocionalno inteligentna,  i time se pojavljuju i problemi. Najčešći problemi su različite svađe. Svađe između braće i sestara, među prijateljima koji su se do pre nekoliko minuta mirno igrali, pojave se izlivi tvrdoglavosti i nepristojne reči. Ključno je da shvatite da će se ti problemi pojaviti pre ili kasnije, i zato se unapred pripremite na njih da vas ne pogode kao grom iz vedra neba. Ako ste spremni na probleme i znate pravilno da postupate, tada vaše dete neće moći da iskoristi vaše iznenađenje. Važno je da ostanete mirni.

Kod svađa je najvažnije pravilo da niko ne sme nikoga da uvredi ili fizički napadne. Mnoga deca u ljutnji izgovore nepristojne reči za koje ne znaju što znače. To važi i za odrasle. Deca će psovati ako ljudi oko njih upotrebljavaju takve izraze.  Ako dete počne da pokazuje izrazitu tvrdoglavost, objasnite mu mirnim glasom zašto nećete da mu ugodite. Sačekajte da ispad prođe, i zatim mu na njemu razumljiv način objasnite da takvo ponašanje nije lepo i zašto neke stvari nisu dobre za njega.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img