cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Spavanje

calendar-img

Ritam spavanja
Odojče noću spava oko 10 sati i potrebno mu je još oko tri puta po dva sata spavanja tokom dana. Većina odojčadi se noću još jednom do dva puta budi za hranjenje. U ovom mesecu ćete verovatno primetiti da je vaše dete već izoblikovalo svoj ritam spavanja i budnosti (dnevno spavanje u otprilike isto vreme svaki dan, uveče ima svoj sat za spavanje i sat za buđenje), kada je vrlo aktivno u vremenu kada bi trebalo već da spava, razmislite da li možda nije previše umorno jer njegova neobičajna aktivnost može biti posledica umora. Jako umorna deca često teže zaspe i nemirnije spava.

Iako većina odojčadi još ne može samostalno da zaspi i budi se noću, prvi meseci su jako važni za buduće navike uspavljivanja i buđenja noću. Da bi odojče moglo da nauči da samostalno zaspi u svom krevetiću, važno je da imate ustaljenu večernju rutinu i da ga u krevetić stavljate kada je pospan i ne kada već spava. Ako ono zaspi u krevetiću a ne u vašem naručju, odojče će uspavljivanje kasnije povezivati s krevetićem a ne sa vama. To će mu pomoći u sledećim mesecima kada mu više neće biti potreban noćni obrok i onda će moći da zaspi bez vas ako se probudi usred noći.

U prva četiri meseca se ritam spavanja brzo razvija zbog toga je to idealno vreme za uvođenje samostalnog uspavljivanja. Jer deca nisu ista, neki usvoje večernju rutinu i uspavljivanje pre nego ostali.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img