cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Zdravlje i nega

calendar-img

Drugi sistematski pregled se vrši pri starosti od tri meseca. Odojčetu je on zakazan  pri prethodnom pregledu. Obuhvata pregled dokumentacije, razgovor o odojčetovom stanju i mogućim problemima kao i detaljan pregled koji obuhvata merenje težine, dužine i obima glavice. U ovom mesecu odojče dobija revakcinu Polio,DiTePer i Hib vakcine ili Pentaxima. Isto tako se u tom mesecu obavlja kontrolni ultrazvučni pregled kukova (prvi pregled je bio obavljen pre izlaska iz porodilišta). Pročitajte Ringerajin kalendar vakcinacije.

Svrha sistematskih pregleda
Svrha sistematskih pregleda je praćenje rasta i razvoja, utvrđivanje fizičkog i duševnog zdravlja s ciljem ranog otkrivanja bolesti i smetnji da radi ranog lečenja i rehabilitacije. Isto tako je svrha otkrivanja nepovoljnih socijalnih učinaka i nezdravih životnih navika u porodici ili u okruženju u kojima dete živi. Pregledi u predškolskom dobu su s napunjenih 1,3, 6, 9, 12 i 18 meseci starosti kao i u 2. i 4. godini.

Prvi zubići, dobar dan
Povećano izlučivanje pljuvačke može biti jedan od prvih znakova da će odojčetu početi da rastu zubi. Ipak ne brinite ako i nakon nekoliko meseci ne ugledate zub u ustima. Odojče može obilno  da slini i prilikom stavljanja igračaka i drugih predmeta u usta. Prvi mlečni zub obično počne da raste između 6. i 9. meseca starosti. Odstupanja od 4 meseca ispod donje ili iznad gornje granice ne znače ništa posebno. Devojčicama u proseku brže narastu zubi nego dečacima. Raniji ili kasniji rast zuba nasleđujemo isto kao i oblik i kvalitet zuba. Upitajte svoju mamu ili svekrvu kako je bilo kod vas ili kod muža, pa ćete moći predvideti kada će prvi zubić ugledati svetlo dana kod vaše bebe.

Pelenski osip
Mnogo odojčadi u pelenama ima poteškoće s upalom guze - pojavi se pelenski osip. Nije ga teško opaziti jer koža na guzi i oko polnog organa pocrveni. Crvenilo se može ukazati i na mestima gde se pelena trlja o kožu. Pri težim oblicima upala dete je nemirno i plače. Najčešći uzroci nastanka upale su visoka vlažnost, malo vazduha, mnogo bakterija u stolici i urinu i trljanje pelene o kožu. Najefektivniji lek je sprečavanje i  pravilna nega. Kožu guze čistite redovno i temeljno tako da koža bude što je više moguće čista i suva. Potrebno je često menjati pelene, koje moraju dovoljno da upijaju. Upaljenu guzu perite mlakom vodom ili kamilicom (ne koristite vlažne maramice), a bebu možete i okupati u vodi s dodatkom hrastove kore (može se nabaviti u apoteci, recept nije potreban). Neka dete provodi što više vremena bez pelene jer vazduh pomaže da osip brže prođe. Na suvu kožu namažite zaštitnu kremu i tek nakon toga stavite čistu pelenu.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img