cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Zdravlje i nega

calendar-img

Stomatološki pregled
U predškolskom razdoblju deca imaju pravo na preventivni stomatološki pregled u 3. i u 5. godini starosti. Svrha pregleda je otkrivanje nepravilnosti u području usana i lica i savetovanje u vezi ishrane, nege usne duplje i uzimanja tableta s fluorom. Stomatolog s roditeljima razgovara i o uklanjanju nezdravih navika kao što su sisanje dude varalice, palca i korišćenje flašica.

Zdravlje mlečnih zuba
Za mlečne zube je potrebno da se pobrinemo da ostanu zdravi odnosno da budu popravljeni. Jedino na taj način možemo očekivati da će biti zdravi i stalni zubi i da će biti skladan njihov razvoj u vilici. Mlečni zub koji se ne leči može da dete jako boli, a osim toga predstavlja izvor štetnih bakterija i za ostale zube i zubno tkivo. Bakterije mogu preko takvog zuba dospeti u krvotok i preko krvi u celi organizam. Zub koji se ne može popraviti obično se izvadi. To se ponekad uradi nekoliko godina prije njegovog prirodnog ispadanja, što može da dovede do nepravilnog izrastanja stalnih zuba. Dete s pokvarenim zubima može da ima loš zadah, da teško artikulira neke glasove pri govoru, a to može za posledicu da ima i odbijanje vršnjaka. Kada roditelji dete vode kod zubara samo ako ga nešto boli, dete će teško postići poverljiv i opušten odnos prema zubaru.

Nega mlečnih zuba
Dete je motorički sve spretnije i puno stvari želi da uradi samo. Zube čistite ujutro i uveče. Podstičite dete da zube opere najpre samo a nakon toga vi dovršite posao. pranje zuba je gotovo kada su čiste površine svih zuba. Jer se od četvrte do pete godine često pojavljuje karijes između zuba, smislena je upotreba zubnog konca. Kako i gde upotrebiti zubni konac savetujte se sa stomatologom. Izbor zubnih četkica za decu je ogroman. Odaberite takvu na kojoj je tačno napisana odgovarajuća starost. Proizvodi za decu su pod strogim nadzorom i zato možete biti uvereni da su podaci na ambalaži tačni. Između odgovarajućih četkica neka dete odabere onu koja mu se najviše sviđa. Ako se sviđa dete će je radije upotrebljavati. Koristite zubnu pastu koja je namenjena deci, jer paste za odrasle sadrže previše fluorida koji mogu da štete deci. Tek nakon jedanaeste godine deca smeju da koriste pastu za zube koja je namenjena odraslima.

Čuvanje zdravlja pravilnim korišćenjem javnih wc-a
Kada dete treba da piški ili kaki moramo brzo da odreagujemo bez obzira na mesto gde se nalazimo. Ponekad smo prinuđeni da koristimo zloglasne javne toalete. Kako se ponašati a ne ugroziti svoje ili zdravlje deteta?

U takvim slučajevima se obično žurimo, nemamo vremena da potražimo potpuno opremljen wc. Zbog toga sa sobom uvek nosite maramice, jer u javnim wc-ima često nema toaletnog papira. Maramice obavezno stavite i na školjku gde će dete sesti iako izgleda potpuno čista. Ako je školjka previše prljava pokušajte da dete držite iznad nje. Odmah nakon toga otiđite brzo s detetom do umivaonika pa ruke dobro operite sa sapunom. Ako ga nema (što je u javnim toaletima često i slučaj), koristite higijenske maramice. Ne zaboravite da ruke nakon toga dobro osušite odnosno obrišete.

Ako je WC kojeg ste posetili u izuzetno lošem stanju, potražite odgovornu osobu i upozorite je. Možda će vam uskoro neka druga mama s malim detetom biti jako zahvalna zbog toga!

Potreba za vitaminima
Najbolji način za pokrivanje potreba za vitaminima je unošenje raznovrsne sveže hrane (povrće, voće, žitarice). Ravnomernom ishranom dete dobija sve potrebne vitamine i minerale. Ako vaše dete jede jednoličnu hranu i zabrinuti ste da ne dobija dovoljno vitamina, važno je da se posavetujete s detetovim odabranim lekarem i tek nakon toga dodajete vitaminske preparate.

Vitamini su nužno potrebni za rast i razvoj deteta. Manjak pojedinih vitamina može uzrokovati ozbiljne zdravstvene teškoće.

Nega bolesnog deteta
Kada se dete razboli većina roditelja pati zajedno s detetom. Još gore je ako je detetu potrebna hospitalizacija. Slušajte savet lekara i ne tražite mogućnosti kako da izbegnete hospitalizaciju. Trebate znati da vam je ne bi svetovao bez dobrog razloga.

Na dečijim odeljenjima posete roditelja tokom dana nisu ograničene. Uveče je potrebno da se rastanete od deteta jer u većini bolnica nema dovoljno mesta da bi roditelji mogli da ostanu uz dete. Ako ta mogućnost postoji, uz doplatu možete dobiti ležaj i hranu u sobi s detetom ili u posebnoj sobi koja je namenjena roditeljima. Obično više problema s detetovim boravkom u bolnici imaju roditelji nego deca sama. Barem u prisutnosti deteta treba da se ponašate se mirno, jer će vaše dete biti još tužnije ako vidi da su roditelji zabrinuti ili da mama plače. Trebate znati da se deca u većini slučajeva lako prilagođavaju i da u bolnici često upoznaju nove prijatelje. Većina dečijih odeljenja ima zaposlenu vaspitačicu i ima igraonicu. Čim je detetovo zdravlje malo bolje lekar dete otpušta kući. Obično je nakon lečenja u bolnici potrebna još nega kod kuće. Na kraju vas moramo još upozoriti da za vreme detetovog boravka u bolnici ne možete da koristite bolovanje zbog nege deteta.

Uzimanje lekova
Da bi dete uzelo potrebne lekove kada je bolesno ne trebate da postanete čarobnjak. Postoje puno lakši načini. Ako s detetom pregovarate, nećete ga naučiti šta želite. Svađanje će mu se možda činiti zabavno, pa će se svađati samo zbog toga. Isto tako nemojte da pokušavate da mu odvučete pažnju nekom drugom aktivnošću. Radije se skoncentrišite na to da ono mora da uzme lek. A ako neće ići probajte ponovno za nekoliko minuta.

Ako se dete opire, pitajte ga šta mu smeta, zašto ne želi da popije lek. Možda ga boli grlo, možda ima ranice u ustima. Objasnite mu da će mu lek pomoći. Možda mu smeta ukus. U apoteci se raspitajte ako je moguće da npr. umesto gorkog sirupa dobijete lek u tabletama.

Migrena
Neka deca pate zbog migrena. Stručnjaci kaže da od migrene pati svako dvadeseto dete. Prvi put se pojavljuju oko pete ili šeste godine i mogu da se ponavljaju. Ponekad od njih pate čak i dvogodišnjaci. Češće su kod dece čiji roditelji imaju iste probleme.

Ako vam vaše dete kaže da ga boli glava, budite oprezni. Pitajte ga kako ga boli glava, da li mu svetlo pojača bol. Pre posete lekaru neka dete proba da nacrta svoja osećanja - gdje i koliko jako ga boli glava. Ako dete priča da je bol sve gora, odmah posetite lekara.

Ako ste primetili da se glavobolja vašeg deteta ponavlja, zapisujte kada ga boli, koliko jako, koliko vremena i kako se dete ponašalo tokom boli. Ti podaci će biti ključni za lekarevu dijagnozu i moguće lečenje ako to bude potrebno.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img