cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Dobro je znati

calendar-img

Nemoj razgovarati s nepoznatim ljudima
O otmicama dece mediji nas obaveštavaju svakodnevno. Takve grozne stvari dogodile su se i događaju se i kod nas. Zbog toga je dobro da dete naučimo da ne bude previše poverljivo prema nepoznatim ljudima. Detetu nemojte razlagati o nepoznatim ljudima i nemojte ga uveravati da je rizično razgovarati bilo s kim, jer bi moglo razviti strah prema svim ljudima. Dete morate da naučite samo to da ne sme nikada ni sa kim otići, ako vas pre toga ne obavesti. Otići ne sme ni sa nekim koga dobro poznaje niti sa rođakom. Deca ovo pravilo lako razumeju i ga brzo zapamte. Vežbaju ga svakodnevno i ne samo u dramatičnim situacijama. I sami žele znati gde se nalazite, zbog toga mu je logično da isto osećate i vi. Kasnije kada dete bude ponekad bez nadzora odraslih, iako samo na pola sata, ćete mu verovatno ćete mu objasniti da svim odraslima ne možemo verovati te ga naučiti kako da se pobrine za svoju sigurnost kada je napolju samo s drugom decom.

Noćno mokrenje
Iako noćno mokrenje nije ugodno ni za vas ni za dete, ono je česta pojava i sasvim uobičajena faza u razvoju deteta. Još s pet godina 20% dece povremeno mokri u krevet. Kod dečaka se ova teškoća pojavljuje dva puta češće nego kod devojčica.

Najčešće je noćno mokrenje povezano s emocionalnim ili psihičkim problemima. Nikako ono ne znači da je vaše dete previše lenjo da bi ustalo i otišlo na wc. Razlog za problem je čak i genetika. Ako su s tim imali probleme roditelji, verojatno će ih imati i deca.

To da dete mokri u krevet može i značiti da u tom pogledu pomalo kasni u razvoju za vršnjacima. Neka deca kasno prohodaju dok druga duže mokre u krevet. Ništa strašno, i ova faza će proći. Možda je spavanje deteta ponekad tako duboko da ga ne poremeti ni potreba na wc. Možda vaše dete ima samo manju bešiku koja zadrži manje urina.
Ponekad je ipak dobro o tom problemu porazgovarati s lekarem. Možda ima dete ima upalu. Lekar će u tom slučaju dati na analizu njegov urin i prepisati antibiotike. Nikada se ne smete da se stidite tog problema ni vi, ni vaše dete.

Kažnjavanje batinama
Mnogi su uvereni da je potrebno detetu koje udara vratiti udarcem. Zagovornici batina su uvereni da će se dete zaustaviti ako na svojoj koži oseti bol od udarca. Iznenađeni su što kažnjavanje nema željenog učinka. Razloge možemo potražiti u pogrešnom pristupu kažnjavanja . Načelo zub za zub je s detetovog stajališta nerazumljivo. Ako ste ga udarili vi koji tvrdite da su udarci, pljuske, štipanje, vučenje za kosu,... neprimereni, ne može shvatiti u čemu je pogrešilo. Jer ste mu vratili zub za zub, misliće da je nasilje prihvatljivo. Ako želite da ga naučite da nasilje nije prihvatljivo, puno efektivnije će biti ako u vašoj porodici ne bude fizičkog ali i psihičkog nasilja. Kada je dete nasilno, zaustavite ga pa mu jasno objasnite da nasilja u svim oblicima ne prihvatate. Toga se držite i sami.

Pisanje levom rukom
Deca koja pišu levom rukom imaju teži zadatak nego ostala jer je većina stvari prilagođena pisanju desnom rukom. Zbog toga je dobro da im pomognete. Većina ljudi piše od leve ka desnoj strani. Možete da primetite da levoruki pišu u suprotnom smeru od desne ka levoj.

Detetu koje piše levom rukom kupite pomagala koja su namenjena njima. Na tržištu možete pronaći penkala, sveske i ostala pomagala. Obično imaju i uputstva kako ih treba držati a da su efikasna.

Da bi dete pisalo od leve ka desnoj možete mu na levi rub nacrtati zelenu tačku koje će ga podsetiti na zeleno svetlo na semaforu. Recite mu neka ide od te tačke prema drugom rubu papira ili sveske. Obratite i pažnju gde vaše dete sedi dok piše ili crta. Leva ruka treba da bude slobodna i neka mu ne smeta zid.

Braće i sestre koji previše naređuju
Neka starija braća ili sestre znaju da budu previše zapovednički nastrojeni prema mlađem članu porodice. Najčešće to ne rade namerno nego zbog toga što mlađu braću i sestre žele nešto da nauče ili žele da se dokažu. Moguće je i da je to način privuku pažnju roditelja i da bi im se svideli.

Ako vama ili detetu takvo ponašanje smeta treba da intervenišete. Ako mlađe dete naređivanje starijeg ignoriše nemojte intervenisati. Kada ono postane pasivno i tiho, možda želi da mu pomognete. U odnosima među svojom decom trebate uvek biti pažljivi.

Nikako nemojte odabirati ponašanje koje vam se više sviđa ili čak dete koje vam je milije. Objasnite im zbog čega ste intervenisali. U suprotnom mlađe dete bi moglo da počne da igra ulogu večite žrtve, a starije bi postalo osramoćeno zbog kritike njegovog ponašanja. Deci objasnite neka u takvim situacijama ako je to moguće porazgovaraju sami, bez vašeg mešanja.

Ako starije dete još uvek naređuje i mlađem, preobratite mu pažnju. Sve što je naučilo neka pokaže vama i neka nauči vas. Veseliće ga da može svoje spoznaje podeliti sa vama.

Moje dete još uvek tepa?
Ako vaše dete još uvek tepa verovatno je otkrilo da vam se njegov dečiji govor sviđa ili još gore, i sami sa njim razgovarate na taj način zato mu se taj način razgovaranja čini normalan pa i on upotrebljava tepanje. Uzrok može biti i ljubomora na mlađe dete. Pre ili kasnije takvo dete moglo bi postati žrtva posmeha zbog toga je na vama da konačno shvatite da je krajnje vreme da počnete da sa detetom normalno razgovarate. Ako želite da prestane s tepanjem, trebate s njim razgovarati kao s odraslom osobom, dečije reči koje dete izgovara za njim ponovite u pravilnom obliku. Za nekoliko meseci uočićete veliki napredak.

Smetnje u govoru mogu biti posledica pogrešnog učenja ili imaju emocionalnu konotaciju. Osim ljubomore na njih ima uticaj i zlostavljanje deteta ili dete ima premalo samopouzdanja. Pritisci vršnjaka i njihov posmeh nisu jedini problem. Dete shvata da nam se njegov problem ne sviđa i krug niskog samopouzdanja se zatvara. Zbog toga je dobro posetiti logopeda i ako je problem u pogrešnoj navici, uz pomoć stručnjaka ona se može lako rešiti.

Sigurnost u saobraćaju
Dete će uskoro krenuti u školu i većina će ih samostalno koračati do nje, zbog toga je važno da obratite puno pažnje na sigurnost u saobraćaju. Dete naučite gde i kada može da prelaziti cestu. Znači na označenom prelazu za pešake odn. na semaforu ili na onom delu ceste (ako nema ni zebre ni semafora) koji je najviše pregledan i to nakon što se uveri da ga automobili ne ugrožavaju. Pre nego što ga pustite da samo hoda do škole, nekoliko puta ga sledite.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img